mijn computer is gecrasht, stond een reken tooltje op om de sterkte te berekenen heeft iemand dit toevallig ?
En zou dit naar mij toe willen sturen ?
Groet Alain
ik gebruik deze website. Je kunt rekenen vanaf de hoeveelheid alcohol die je hebt naar wat je wilt of toerekenen naar de hoeveelheid alcohol van een bepaald percentage dat je wilt hebben.
https://www.distilling-spirits.com/tools/calculations/diluting-alcohol/
Weet niet meer op welk topic ik deze had gezet, maar ff kopie uit notities gemaakt;
"Om bv naar 40% te gaan vanaf 1L van 66% reken je eerst uit hoeveel ml alcohol er in zit;
Totaalvolume in ml ÷ 100 × huidig percentage = aantal ml pure alcohol.
Wanneer je dus deelt door 100 (dit is nodig om in procenten te rekenen) en vermenigvuldigd met huidig percentage kom je het aantal ml alcohol te weten.
In dit geval;
1000 ÷ 100 × 66 = 660ml pure alcohol
Om hier een oplossing van 40% van te maken maak je gebruik van de zelfde formule, maar keert 'm iets om in volgorde, je weet immers hoeveel ml alcohol je hebt;
Aantal ml alcohol ÷ gewenst percentage × 100 = totaalvolume in ml.
Dat wordt dus;
660 ÷ 40 × 100 = 1650ml => 1,65L
Dit totaalvolume trek je hetgeen wat je hebt vanaf, en voegt dat aan ml water toe aan je distillaat om te verdunnen tot 40 Je zal dan dus 650ml water moeten toevoegen aan één liter van 66% om op 40% uit te komen in dit voorbeeld.
Voorbeeld met andere maateenheden ter verduidelijking hoe breed toepasbaar de formule is;
3,7L van 72% bv verdunnen naar 55%, 43% of 40%;
3700 ÷ 100 × 72 = 2664ml pure alcohol
•55%
2664 ÷ 55 × 100 = 4844ml => 4,844L (afgerond)
•43%
2664 ÷ 43 × 100 = 6195ml => 6,195L
•40%
2664 ÷ 40 × 100 = 6660ml => 6,66L.
Ook dè methode om likeuren op voorhand mee te berekenen, en kan zelfs ook percentage suiker berekenen op de zelfde wijze. Een likeur kun je het best berekenen omdat suikers en opgeloste stoffen als vetten, waxen of oliën een vertekend beeld geven van werkelijk percentage tijdens een meting.
Ipv dat je verdunt met water, kun je een siroop maken die je toevoegt tot gewenste zoetheid. Je kunt bv kiezen voor 15% suiker, of 20%. Dan leng je de rest weer aan met water tot je het totaalvolume van gewenst percentage hebt bereikt.
Ik raad wel aan om wat bekent te worden met de formule alvorens je aan likeuren verdunnen gaat door er een paar keer mee te stoeien en te "fact checken" door percentage na te meten. Zeker omdat het misschien complex lijkt, maar met een paar keer te doen al gauw routine wordt als je m door hebt.
Als je merkt dat je berekeningen overeenkomen met de percentages die je meet na verdunning weet je dat het klopt, en dat je goed gerekend hebt."
Calculator apps heb ik nooit gebruikt, even de hersens laten kraken en wordt al gauw routine 🙂 een rekenmachine onafhankelijk van internet volstaat prima voor mij, zodra je t paar keer gedaan hebt gaat het in één moeite door👍