Meevergisten vd pulp heb ik ook over gedacht. Ben voorzichtig met steeltjes en pitten meefermenteren ivm methanol. Of is dat geen probleem?
Hoe ga je hem noemen? Toch wel verwijzend naar dit forum, Erik? Hoeft nier per se Nimrax te zijn maar Jan of Chris zou toch leuk zijn. Geen Lummel ofzo... je wilt toch niet dat je kind overal de schuld van krijgt? 😉
Petrus, welnee, gewoon je voorloop wegpleuren (Pleur- Frans voor neerslag-regen-rioolwaardig) en genieten ervan man! Cheers alvast! 😉
Petrus er word veel ophef over pitten en steeltjes gemaakt.ik stook als ik op vacantie ben in Roemenie de pitten van abrikozen en pruimen gewoon mee,doet iedereen daar op het dorp.heb ik hier ook gedaan nu niet meer,maar gewoon wat voorloop weggooien.3-4 borrelglaasjes.gr.Chris.
Noem hem maar lekker naar papa,wie noemt een kind nu Chris.?hahaha
Voorloop weggegooid, hoewel vlamproef alleen blauwe vlam geeft. Calvados in wording belooft nu al veel goeds. Ik stook hem zeer rustig om veel smaak mee te nemen. Mijn vraag: wordt de smaak zachter als je 2e x stookt? Of komt dat door rustig laten rijpen? Wil liever geen smaak verliezen bij eventuele 2e stook.
Ik heb wel eens twee keer gestookt,maar door de soms grote hoeveelheden doe ik dat niet meer,de smaak word beter en duidelijker bij lageren,na twee drie maanden proef je dat je meer appel smaak krijgt.ik laat de drank zachter worden door hem gewoon buiten te zetten,staan nu twee emmers met totaal 60 ltr buiten,is van druiven zit ook eiken bij.af en toe maak ik de emmers open,weet zeker dat het een goede brandewijn wordt.dus ik stook maar een keer.gr.Chris
hallo allen
ja het ging goed vandaag om 13uur beginnen plukken en nu om bijna 18 uur een vat van 120liter vol !!! klein gesneden met mijn molen en gist erop !!!! ja goed gewerkt van ikke
maar ja de appels en peren zijn groot dus snel geplukt
morgen weer een dag
grt erik
Evds3 dan heb je de tijd goed benut.en eigenlijk wel een biertje verdiend,max twee,denk er aan de kleine kan zo komen,en dan kun je niet bezopen je vrouwtje ondersteunen.maar daar denk je wel aan,dat weet ik zeker.gr.Chris.
Helemaal goed, dat ga ik ook zo doen. Smaak is nu al zacht en appelig. Ik werk kleiner dan jij Chris maar jouw benadering van zo eenvoudig als kan hang ik ook aan. Heb van mijn 35 kg appels nu 5,5 liter calvados van 52% gekregen, en ik ben daar blij mee.
nee chris vrouw juist van de dokter terug is niet voor deze week
Aha dan mag je er een paar meer.???gr.Chris.
Petrus,soms werken eenvoudige dingen ook goed,en goedkoop.het is vaak de hersens gebruiken,ik denk altijd hoe deden mijn voorouders dat,zij hadden die moderne aparatuur niet,ging vaak perongeluk.bij Jac Daniels zeten ze de vaten in een schuur,daar schommelt de themperatuur ook,en dat doen ze niet voor niets.
chris ergens tussen 25 september en 15 oktober dus nog even maar vanaf donderdag komen de schoonouders en hebben we wat hulp als er iets komt
gr erik