Meldingen
Alles wissen

appels en peren

Pagina 8 / 10

Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Erik, op aanraden van mijn vrouw uit Roemenie ben ik hier wel eens mee bezig geweest. Zij had het geleerd van haar opa. De gistcellen haal je uit het rottende fruit door het mee te vermalen. Door te ruiken en/of proeven kun je selecteren of je de goeie hebt. Gaf bij mij nogal een nare bijsmaak die je na verloop van tijd er wel uit krijgt. Volgens mij heeft het ook veel te maken met het klimaat waar je fruit groeit. Hier in het vochtige Nederland heb je ook nogal wat schimmels die er voor zorgen dat het fruit zelfs zwart ziet. Mijn voorkeur heeft toch een zakje gecultiveerde gist. Mocht je echter door omstandigheden niks meer hebben is dit een methode. Ook interessant is de methode met spinazie wat ik hier ergens gelezen had.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bedankt voor de reactie cobus

gist heb ik nog genoeg maar de wilde vergisting was maar zo een idee

gr erik

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb een appelvreter van Speidel besteld. Niet dat ik hem zelf vaak nodig zal hebben, maar jullie kunnen hem huren. Ik wil dit als prive persoon doen en alleen aan leden die ik inmiddels ken omdat ze erg actief zijn op het forum, of bekende klant zijn van stookwinkelΒ  zodat ik hem met een gerust hart mee kan geven.

De appelvreter hakt tot wel 1000 Kilo appels of ander hard fruit per uur, dat schiet dus heel erg op als je een paar honderd kilo wilt verwerken. Heb je kleine hoeveelheden zal het voordeliger zijn om zelf een handmolentje te kopen.

Ik denk aan 50,00 per dag als hij steeds volledig schoon weer wordt ingeleverd. Als er interesse is in meer producten die eigenlijk te duur zijn om zelf aan te schaffen omdat je zoiets maar 1x per jaar gebruikt dan zal ik overwegen dit uit te gaan breiden.

SPEIDEL Appelvreter

Deze appelvreter van Speidel raspt perfect uw fruit en garandeert een maximaal saprendement. Dankzij de grote vultrechter kan u de appelvreter makkelijk per kist vullen. Eenvoudig te reinigen: verwijder de vultrechter en spuit deze evenals de machine schoon. Alle rasponderdelen zijn vervaardigd uit hoogwaardige RVS. Deze heeft geen bijkomende behandeling of zorg nodig (de messen moeten af en toe wel geslepen worden). De trechter is gemaakt uit zware PE kunststof. Overeenkomstig alle van toepassing zijnde Europese Veiligheidsbepalingen. Levensmiddelengeschikt.

Motor: 230 V, 50 Hz, 2,2 kW
2800 toeren/minuut
Tot 1000 kg/uur
Afmetingen (L x B x H): 350 x 765 x 1250 mm
Hoogte afvoer: 380 mm
Gewicht: 25 kg

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

He Jan dat is een geweldig idee zeg. Ik krijg binnenkort een hoop appels en ik gun jou natuurlijk de 50,00 meer als dat bedrijf in Zoelen die ook perst.

Β 

Is het een optie dat ik bij jou de appels kom persen. Dan hoef ik hem ook niet terug te brengen. Je hebt waarschijnlijk ruimte genoeg. Dan kan ik ook gelijk ander spullen meenemen zoals een fermenter (als die in de auto past want heb al 4 of 5 tonnen sap, gist en nog wat dingen.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Lummel,

Β 

Dat lijkt mij erg leuk! De appelvreter is geen pers, maar een hakselaar. Je krijgt dus niet direct sap. Ik heb gekeken naar industriele sapcentrifuges maar dat is meteen investering van meer dan 2000,00. Dan is hij versleten voor ik hem er uit heb...

Β 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ok, Moet even wat research doen wat het verschil is qua vergisten.Β 

Β 

Ik ben overigens wel het fruit van gisteren aan het vergisten en dat waren grote brokken zelfs halve peren Het waterslot loopt als een gek met een half zakje gist. Dus dat gaat primaΒ Ik ben vergeten de fermenter te laten koelen op 15 graden maar dat ga ik zo doen. Ben benieuwd hoe hard het slot dan loopt en hoe de brokken fruit eruit komen.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wat zakjes pecto enzymen erbij en het sap loopt er zo uit. kijk maar eens op dit topicΒ  http://www.stookforum.nl/thread/appels-of-ander-hard-fruit-ontsappen-met-pectolase-enzymen/

Dit is mijn emmer nu, de vaste stoffen drijven vanzelf naar boven maar blijven wel onder de sapgrens. Alles vergist dus heerlijk mee.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Lummel,

Β 

Dat lijkt mij erg leuk! De appelvreter is geen pers, maar een hakselaar. Je krijgt dus niet direct sap. Ik heb gekeken naar industriele sapcentrifuges maar dat is meteen investering van meer dan 2000,00. Dan is hij versleten voor ik hem er uit heb...

Β 

Daar heb je bijna een halve vacumeer machine voor.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zijn die machines zo duur? Staat wel mooi op je balans voor je jaarlijkse afschrijving. Ik schrik er van!

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

lummel net op het nieuws hier gehoord dat de druivenopbrengst 1 derde meer is dan normaal door het mooie weer

toch prachtig

gr erik

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja die zijn zo duur. Omdat geschroot mout nogal stoffig is en de pomp niet van stof houdt hebben ze er een tailor-made aanpassing in de vorm van een stoffilter moeten maken. Maar deze machine is dan ook niet te vergelijken met een "vacuΓΌm" machientje van de Lidl. En het staat niet enkel mooi op de balans, toch ook mooi op mijn werkplek πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zal het eens opzoeken. Ik heb ooit een cursus gedaan voor het slijtersvakdiploma, en er zijn wijnen die juist alleen met wilde gisten werken. Druivenschillen bevatten gisten en er zijn wijnen waarbij uitsluitend wilde gisten gebruikt worden. Ik ga thuis op zoek, want zo'n boek is zo 600 pagina's πŸ™‚ En dit soort dingen blijft bij mij niet allemaal hangen in mn geheugen...

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Kijk, dan ben je echt professioneel bezig. Met dit soort gereedschap lever je ook echt goede producten uit. Daar kunnen de concurrenten in de verste verte niet aan tippen.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik denk dat ik de Hydropers van Speidel ook ga bestellen. Dan pers je de versnipperde appels of peren direct uit. Ook kun je daar druiven ingooien zonder dat je ze hoeft te ontstelen.

De hydropers werkt met een membraam dat zich opvult met water doormiddel van de druk van de tuinslang. daardoor wordt er er een druk opgebouwd van 20 ton waarmee je al het sap er uit perst. Klinkt erg goed!

Dan wordt het al snel eenvoudig om hier terplaatste jullie fruit te komen persen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ziet er ook goed uit!

Beantwoorden
Pagina 8 / 10
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?