Sorry voor mn tikfouten. Mobiel is veel te klein..... straks weer laprop ?
Betweter, dat zeg ik instinctief ook. Maar nu de hamvraag ( los van het aantal zakjes) als de deal doorgaat en ik krijg 100 liter suiker, hoe groot moet het eikenhouten vat zijn om de rum te laten rijpen?
Gooi je eik gewoon in de whiskey, anders om dus....
Kan je het snel drinken.
Zo, even lekker reclame maken voor de rumgist ???
Ik heb m ook ?
Gijsbert, ik neem aan dat je niet alle 100 liter rietsuikermelasse laat vergisten, dan mag je wel een hele berg gistvaten hebben staan.
Rum bedoel ik......hik....
Liter of 5 op een batch van totaal 25 liter ongeveer toch? Sg maken van 1100?...
Heb net bij de stookwinkel de aanbieding gepakt. Dat vast onderweg?
Las dat hij tot 11% gaat,sg dus eerder 1185 denk ik want hoger vergist hij niet denk ik.
Ik ga het ook met amalyse en turbo gist proberen. Denk dat er vrij lange suikerketen/pectine in de melasse zit, die proberen te breken.
Betweter, wat moet ik anders met die suiker dan laten vergisten. Het lijkt me leuk om dat in eiken vat te laten rijpen en heb ik voor de rest van mijn leven rum. Als ik 100 kilo suiker zou Willen vergisten kan ik ongeveer 50 liter alcohol maken maar rumgist gaat tot 10 procent heb ik begrepen dus heb ik een eikenhouten vat nodig van ongeveer 50 liter. Voor 100 kilo suiker zou ik dus 12 zakjes Alcotec nodig hebben en ik moet dus nog even verdiepen in het aantal zakjes rumgost. Maar eerst moet het project dus nog even doorgaan. Als mijn 100 liter daarvoor nodig is dan steun ik het initiatief hiermee maar 50 liter is ook al een hoop. We wachten maar even af.
Ik begrijp inmiddels dat 4 kilo melasse en 4 kilo suiker moet vergisten met 20 liter water. Dat zou stookwijn opleveren van maximaal 11 procent die je natuurlijk nooit netto haalt. Hahaha dan ben ik de rest van het jaar druk met rum te produceren om een 50 liter vat te vullen , voel me net een zeerover.
@hillbilly In de rumgist zit ook Amyloglucosidase enzym. Maar wellicht is het beter om al enzymen voor de vergisting toe te voegen.
Bedankt voor je bestelling, die heb je dinsdag in huis!
Ik zag het ja, en inderdaad ga ik het ook met los enzym proberen, lekker hobbyen.
Ik heb vroeger wel wat over suiker ketens gehad op school en recent wat bij gelezen, is best ingewikkeld met lange suiker ketens. Leuk! Dank je wel stookwinkel, top?
Gijsbert, je zou alvast eens kunnen gaan kijken bij de eiken tonnen leveranciers.
Heb je toevallig ook plannen voor een bijgebouw in de tuin om een rum-stokerij van de grond te brengen?
Ik heb mij vannacht eens ingelezen op de diverse internationale fora's maar rum maken is een kostbare aangelegenheid in vergelijking met gewone suikerwash maar schijnt heel leuk te zijn. Met name het proeven dan hè
Met zo' n zakje turbogist van Jan kan je 6,4 kilo melasse vergisten tot 11 procent. Nou hebben we het hier op het forum ook over liters. Daar moeten ik nog even naar kijken. In ieder geval hou je van een wash van 25 liter slechts 2 liter goede kwaliteit rum over. Dus met 100 kilo melasse kan ik tot 20 of 25 liter komen. De rest stook ik wel weer terug voor de limconcello. Ik heb dan 16 zakjes gist nodig. Als een liter een kilo is tenminste. Gelukkig zijn ze deze maand in de aanbieding.
Een kilo is geen liter in dit geval. Zal zoon 750 gram zijn.
Leuk dat je onderzoekt. Ik ben nog steeds op speurtocht naar de ketens, 11% blijft weinig vind ik en vraag mij echt af of de complexe suiker dan allemaal wel opgezet in naar mono en of di sagaride.
Vandaar denk ik dat er hier en daar ook rietsuiker wordt toegevoegd aan de wash.
Leuke hobby!