Als de melasse terug op de markt komt meld ik me aan
Pino, nog bedankt. Was kort maar gezellig en volgende keer wel koffie, okΓ© ?
Vraagje aan allen die melasse gekocht hebbenΒ => hoe smaakt de melasse ?
De melasse die ik nu heb ( paardevoer shizzle ) smaakt niet zoet ( wat ik ook verwachte ), smaakt ketjap achtig . Heeft zeker wel een rijke volle smaak .Β
Ik heb nu 30 liter staan te gisten , ik verwacht dit binnen 2 weken af te stoken . Dus zal dan het resultaat wel weten .
Het ligt aan de melasse, rietsuikermelasse smaakt zoetachtig, suikerbietmelasse smaakt dat dus zeker niet, en om eerlijk te zijn, vind ik de suikerbietmelasse niet te pruimen. Vroeger wel eens geproefd bij een boer. Suikerbietmelasse zeker 2 maal stoken, anders krijg je teveel "vervuilende" stoffen mee.
Buklii, Zelfs met Pino -de enige echte- rietsuiker melasse-, moet je het distillaat beslist laten verouderen. Dan zal je merken: hij wordt steeds beter!
Sterker nog ik laat minimaal 4 weken in de gist ton zitten. Puur omdat ik het idee heb dat de smaak er beter van word. Na het twee keer stoken gaat het MINIMAAL 3 maanden in het eikenhouten vat. (Of snippers van jan) ?. De eerste keer dat je rum maakt is het lastig afblijven dat weet ik ook wel maar daarna is de beloning voor al het werk goddelijk
Zulke tips daar heb ik wat aan al weet ik ondertussen dat je geen haast moet hebben als stoker wat inderdaad soms moeilijk is ?
zuivert iedereen nu zijn melasse of......? Even nieuwsgierig ?
Wat Bas zegt is ook mijn ervaring. Omdat ik steeds maar 3,5 liter weg stookte in een smartstill (4 liter max), was het ook al merkbaar met rum melasse stookwijn.
Daar heb ik wel eens over gelezen, inderdaad. Dat je de melasse verdunt, laat bezinken en dan afhevelt. Ik doe dat niet.
Maar ik gebruik wel half melasse, half rietsuiker. Dat lijkt er misschien op. (En is goedkoper!)
Hmm , volgens de leverancier is het van suikerriet . Het smaakt zoetachtig / ketjap achtig . Ik heb wel geen wilde vergisting zoals vele beschrijven ( gebruik turbo gist van Jan ). Volgende batch probeer ik die van Still spirits en voeg ik mss wat meer suiker toe.
Even huishoudelijk, Pino wil graag dit topic zoveel mogelijk overzichtelijk houden en kunnen we beter verdergaan met rum bereiding dingetjes op topic:
Rum van melasse stoken.
Β
Goedzo Nim.
Deze wilde ik hier nog wel even kwijt. Wellicht dat de juiste personen dit lezen.
Een jaar geleden heb ik 2 vaatjes rietsuiker melasse meegekregen die vanaf Pino, via Nimrax op de bbq naar de juiste eigenaar zouden gaan. Het betrof hier melasse voor de leden Houthakkertje en Zonderb.Β
Ik heb ze nog steeds netjes bewaard maar ik heb er nooit meer iets over gehoord.
Mocht ik dit weekend nog wat horen dan kun je ze nog ophalen. Anders ga ik er ook rum van maken. Met de komende warme dagen in het vooruitzicht gaat de melasse ook lekker makkelijk de jerrycan uit, dus goede timing π
1 persoon komt na 23 jullie halen en dan zit ik nog met 130 liter , ze laten niks meer van zich horen dus over een week gaat dit weer in de verkoop punt.
Stook het maar lekker op Jan.