-
Knooier reageerde in het onderwerp in het forum Magische keteltjes 4 jaren, 9 maanden geleden
PEREN
Drie weken geleden een paar emmertjes peren geplukt, dacht 40 kilo, maar waren er achteraf gezien toch wat meer. Aangezien ik het topic: Perenlikeur volg op advies van Robbert de peren laten liggen om door te rijpen en looizuur te laten verminderen, in de hoop ze vorig weekend te verwerken. Maar helaas, was te traag met bestellen, dus mijn grote vergistingsemmers, gist en PH-strips waren nog niet binnen. Tussendoor de slechte er wel steeds uit gehaald. En eindelijk, afgelopen woensdag hoera, de spullen kwamen binnen. Maar goede raad was duur, hoe ga ik die peren verwerken (gipspoot zonder loopgips die hoog moest liggen). Mannetje eens aangekeken met mijn allerliefste gezicht en ja hoor, het werkte. Hij heeft de peren gewassen, steeds een emmer bij mijn bed, pan erbij, aardappelschilmes en hop, ik kon vooruit. Steeljes eraf, vierendelen, klokhuis en kroontje weg en in kleine schijfjes snijden, geen andere optie om ze klein te krijgen. Manlief heeft de perenstukjes daarna steeds in een grote pan gedaan, water erbij, kook erover en hopla de vergistingsemmers in.
Gisteravond was alles klaar. SG gemeten 1044 (omgerekend vanuit Brix), en tóen voor de eerste keer PH gemeten 4,5. Zei me niks, dus Robbert maar weer om advies gevraagd. PH moest tussen 3,8 en 4,2 vallen. Moet toch eens navragen waar hij die waardes vandaan tovert. Wist ook totaal niet hóe je PH corrigeert, maar snap nu (door filmpje wisky maischen van Robbert) dat je PH in meerdere keren corrigeert. Slim.
Dus conform advies eerst citroensap (3 st per 20 ltr) bij perenprut. Wachten, weer PH gemeten, nog niet goed. Geen citroenen meer in voorraad, dan maar eetlepel citroenzuur erbij, wachten, weer meten, weer corrigeren en afwachten. Denk dat nu goed is. Kost wat moeite, iedere keer uit bed kruipen, been over rollator slingeren, naar keuken steppen, meten, corrigeren en weer terug naar bivak. Door mijn kunsten en gestuntel viel tot overmaat van ramp hele zakje PH strips in een emmer perenprut, wil ik dat redden stoot ik pak citroenzuur over de keukenvloer. Godzijdank komt mijn kabouter (dochter) morgen poetsen.
Maar gelukkig wordt al die moeite rijkelijk beloond. Vanmorgen nog eens PH gemeten, was een mooie 3,9. Tempereratuur was 27 graden, dus gist afgemeten (weer conform advies Robbert) en er op gestrooid, klein beetje geroerd. Binnen uur was er leven in de tent. Staan nu 2 emmers à 20 ltr en 1 emmer à 8 liter muziek te maken. Heerlijk geluid. Mijn schat die me goed geholpen heeft, had de 2 grote emmers op hondjes gezet. Wel zo makkelijk. Komt kleinzoon van 6 vanmorgen binnen en rolt ze naast mijn bed. Hier oma, kun je ze goed zien ??
Nu even rust en gewoon genieten van het gebubbel en geboer. Wachten tot over paar weken uitvergist is en ik kan stoken. En uiteraard op topic Perenlikeur de werkwijze en adviezen van Robbert verder blijven volgen, want dat is mijn leidraad.