• Stumphole reageerde in het onderwerp Schnaps van Diksap in het forum Spirits 4 jaren, 4 maanden geleden

    Nog nooit gestookt. Maar we maken vanuit Dixap jaarlijks cider. Waarbij we elke keer een andere smaak proberen. Zo hebben we afgelopen zomer de Appel-Aardbei geprobeerd. Viel wat tegen; meer appel dan aardbei. En iets te droog door laten gisten. Bovendien had ik ook van Jan’s druiven-concentraat wat flesjes weggezet. Die viel veel beter in de smaak. Die flesjes kregen niet eens de kans om lekker op smaak te komen. Voor volgend jaar staat de combinatie Peer-Perzik met Zomerfruit op de eerste zomerse dagen te wachten.
    Doorgaans heeft een flesje Dixap concentraat een mengverhouding van 1:12. En de suikerwaardes op het etiket komen meestal aardig in de richting. Let op; meestal. Altijd het SG checken. Bij het aanlengen probeer ik in de buurt te komen van een SG van omennabij de 1060 á 1070. Haal ik dat niet dan voeg ik wat suiker toe. Verder let ik er op dat de zuurgraad lager is dan 6. Dit keer de Il Molino instant Dry Yeast voor pizza en brooddeeg geprobeerd. Ik gebruik geen klaringsmiddelen. Enkel van de droesem af hevelen. En daarna bottelen met wat extra suiker.
    Maar zoals gezegd; nog nooit Dixap gestookt. Ben dus best benieuwd naar jouw resultaat.
    De brandewijn vanuit Jan’s druivenconcentraat bevalt hier prima. Dus vanuit Dixap zou wellicht ook best wel lekker kunnen zijn.
    @Jan; meen me te herinneren dat je van de druivenconcentraat een droge witte wijn had weggezet. Heb je daar al eens een flesje van open getrokken?

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?