voorlopig gaat dat experiment niet door. Heb te weinig vertrouwen in het nut van de kaneelsuiker. Misschien dat ik het later nog eens doe maar dan op een andere manier, zoals kaneel toevoegen tijden de vergisting.
Welk verschil is er tussen Schulp Saptap en Schulp Saptap Bio, met betrekking tot cider maken of verstoken?
Het een is biologisch en het ander is een gangbaar product.
Wellicht handiger om de vraag onderaan het topic te plaatsen, dit zoekt zo lastig.
Appelsap: bij "internetdrogisterij" kan je "Schulp appelsap saptap 5l" kopen maar ook "Schulp appelsap bio saptap 5l": https://www.internetdrogisterij.nl/p/schulp-appelsap-bio-saptap-5000ml-898160.html?gclid=Cj0KCQjwrdjnBRDXARIsAEcE5YmMyIZ_ETl5N4o-MjqcCmRyXAG9EcxGHyJEVEQXyh_5phTV9n9KcbYaAqZeEALw_wcB#sqr:(q [appelsap])
Wat is het verschil tussen beide met betrekking tot cider maken?
(Met dank aan Munckerik" om deze vraag op het einde van dit topic te plaatsen ipv middenin waar ik dit had gepost in relatie met een post van Jan -admin-).
Het enige verschil is dat het ene product biologisch is, dus zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest geteeld en ook biologisch gecertificeerd. Het ander is gemaakt van gangbare grondstoffen. Wellicht zegt de term gangbaar je niet zoveel maar biobedrijven spreken over gangbaar wanneer de grondstoffen niet van biologische oorsprong zijn en dus met bestrijdingsmiddelen zoals Roundup en kunstmest geteeld. Je kunt van beide cider maken.
Mooi uiteengezet Erik. Ik ben bezig met het testen van kleine verpakkingen sap, maar ook biologische varianten. Nu blijkt dat testpersonen soms de voorkeur gaven aan bijvoorbeeld "goudappeltje", ongezoet (?) jajaja... wellicht , zoals hun reclame slogan was:"Het beste onder de zon". Maar niet altijd het beste in je fermentatie proces. Lummel verdacht dit soort fabrikanten al eerder van het onttrekken van de natuurlijke suikers, fructose e.d. en het toevoegen van chemische glucose. Aan de fermentatie te zien lijkt hij gelijk te krijgen. De "dronk" tussen suiker en fruitsuiker geeft beiden een ander beleving- effect. Dus ook hier weer: Smaken verschillen en je kunt eindeloos variëren in extra suiker toevoegen, honing, andere gist soort, bio- non bio, warm/koud fermenteren. En bij elke aanpassing is het weer iets anders dan wat je eerder hebt ervaren. Ik ben op zoek naar de beste formule om een pak supermarkt appelsap om te toveren in een perfecte Cider die ook lauw "plopt", goed op dronk is, mild op koolzuur en zoet bij een mooie 6 tot 8% ABV.
Bij wat ik wil, blijf ik hangen bij de:: Jumbo "mild"appelsap.
Echter, wie weet vind een ander de Lidl appelsap weer beter.
Smaken verschillen nu eenmaal. En dat is maar goed ook. 😉
Nog even tijd om een ander experimentje te rapporteren hier:
Nim heeft een pak appelsap en heeft geen gist meer in huis. *&^#^%
Dus heb ik een bio peer geschild en die schillen toegevoegd, peer genuttigd.
Na 2/3 weken zichtbaar residu onderin de petfles en had goede schuimlaag op de vloeistof. Deze na een maand gedistilleerd in een smartstill m2 en kwam een prima borreltje uit tevoorschijn, vergelijkbaar met ChrisV raketbrandstof.
Voorloop ook gewoon de lever in gejaagd en het liet even de boel ouderwets brullen.
Was wel weinig maar het werkt dus prima,wilde vergisting kan dus ook bij appelcider.
Maar dan pak je uiteraard liefst (BIO)!!! appelschillen en die even door de blender, scheelt een paar dagen in fermentatie snelheid.
Leuk experiment Nim.
Zeer leuk. Ook genoten van je filmpje!!
Ik maak deze versie nu voor de 9de keer. Op advies van Robbert een biologische citroen in parten toevoegen. En maar 2 kg suiker is goed voor een frisse 11.5 % heerlijke appelwijn.
@murmillo, zit de Mangrove Jacks cider al in de ton? Als je een verslagje hebt hoe het verloopt kan ik eens een leuke aanbieding van deze zakken maken. Er zijn meerdere smaken, op pagina 2 en 3 van deze categorie staan ze allemaal https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/wijnen-en-ciders/
Het zijn geen hardlopers, maar ik heb zelf de appel, de appel vlierbloessem en de peer al gehad en die waren allemaal erg goed ?
Jan, je weet dat ik schrijven leuk vind. En je krijgt je beloofde review. Ik had alleen vakantie en een week ziekenhuis en mn auto in elkaar. Dus genoeg stres, deze week komt er weer een ton vrij van de appelwijn die door iedereen zo gewaardeerd word met die heerlijke bio-citroen erin. Dus van de week ga ik hem inclusief foto's beginnen met reviewen. Je ziet de post tegemoet.
Daar word ook stroop van gemaakt,en wat denk je van jam.en van mijn druiven die ik verstook,ik heb in Roemenie abrikozen met fruitvliegen en maden gestookt.komt er steriel uit.alleen als je het drinkt oppassen dat je niet uit de bocht vliegt,maar dat komt niet vd.vliegen?
Bedankt voor deze leerrijke video!! Enkele dagen geleden stond ik in de Lidl te twijfelen of ik hun Solevita appelsap zou kopen voor cider maar had het uiteindelijk toch niet gedaan; en na dit filmpje zeker niet.
Ik heb momenteel een vat Schulp "saptap" met 20 liter van hun biosap klaar staan na 3 weken gisten, dit weekend op flessen zetten (type "champagnefles"). Beoordeling zet ik over enkele weken op dit forum. Zes weken geleden had ik een eerste cider gemaakt van appel/peren (75/25) sap geperst (loonperser) van een vriendin haar boomgaard. Die flessen zijn we momenteel in Zuid-Frankrijk in de hitte heerlijk aan het opdrinken: wat een fantastisch onderwerp dat hier gestart was.