beste forummers
hoelang duurt het gistingsproces eigenlijk met bakkersgist ? En dan de verse als ik het goed heb ! Dat massieve blok zeg maar , hoe lang moet dat precies klaren ?
alvast bedankt
Hallo,
Zelf werk ik ook veel met bakkersgist, alleen niet de verse variant. Merk dat het verloop van het proces sterk afhangt van de omgevingstemperatuur. Paar dagen warm weer en het knetter er over. Maar zou rekening houden met minimaal dag of 10, en bij een omgevingstemperatuur lager dan 22 Graden dag of 16 tot 20.
Klaren hoeft niet wanneer je stookwijn direct gaat stoken.
16 dagen vind ik heel lang. Ik gebruik ook bakkersgist (droge korrel) 1 gram per liter wash. Wanneer je de juiste PH hanteert (rond de 5.5) en de temperatuur tussen de 22 en 25 graden houd, dan is het bij mij met 7 dagen uitgegist. Houd 2 dagen aan om te klaren (temp laten zakken)
Hoeveel ruimte moet je in je vergistingsvat overhouden, is 1/3 genoeg ?
Tot nu toe had ik geen schuim of ellende boven de wash. Ik heb aan enkele centimeters genoeg ruimte. Ligt er ook aan wat je aan het vergisten bent denk ik. Zeg 5 cm.
Ik gebruik altijd bakkersgist wel verse ik los hem op in lauw water vergisten duurt ongeveer 6 a 10 dagen,ik gebruik nooit droge werkt vaak niet.klaren doe ik nooit ik laat het bezinksel in het vat zitten.gr?Chris.V
Bedankt Monoblock,
Chris, hoeveel gram verse gist gebruik jij per liter ?
Gompie ik werk niet per gram op 200 kg druiven of pruimen 1kg verse gist,op 100 kg 500 gr op 50 kg 25 gr. op 25 kg 12.5 gr.gr.?Chris.V.gebruik verse je zult niet teleurgesteld worden.
Ga ik doen Chris, morgen even langs de bakker...
gebruik verse je zult niet teleurgesteld worden.
hoy,
mag die ingevrozen geweest zijn, vroeger mijn moeder vriesde de verse gist in om te bewaren.
grts.
Wanneer het brood van je moeder vroeger rees kan het volgens mij geen kwaad en zal de gist ook aanslaan in je most.
Ik heb nooit ingevroren gebruikt ik ga tegen de tijd dat ik hem nodig heb naar de bakker.is vers en loop geen risico dat mijn werk voor niets was.gr.?Chris.V.
Hoi Chris, jij gebruikt een behoorlijke hoeveelheid per keer, ik denk dat Dumo wat kleinschaliger projecten heeft 😉
Maar dit is hoe de bierbrouwers over het invriezen van gist denken:
https://www.twortwat.nl/nieuws.detail?item_id=1151341194&type=4&back=1&page=/artikelen
Dat zal wel maar waarom in vriezen de bakker woont bij mij om de hoek,als ik gist nodig heb ga ik hem halen,ik moet wel zeggen ik heb vanmorgen 600 kg druiven gehaald 100 kg voor een colega stoker,dus voor 500 kg heb ik ongeveer 2.5 kg gist nodig.en Adriana heeft liever 2.5 kg ree in de diepvries hahaha.gr.?Chris.V
Daar moet ik Adriana gelijk in geven hahaha.