Meldingen
Alles wissen

Gisthoeveelheid terugrekenen


Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beste .. Misschien een rare vraag maar kan het eigenlijk niet goed terug vinden Ik heb momenteel een 12 liter ketel en veel recepten die er zijn staan in 25 liter Nu snap ik dat je die makkelijk kan terug rekenen Aangezien je niet 25 liter in 1x stookt ... De vraag luid dus....!! ...., moet je het gist dan ook terug rekenen?? Als je het hele recept wil verkleinen naar 5 liter ( je dan ook maar 1/5e gist neemt ? ) Groetje Shawn

Beantwoorden
7 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zou me gewoon aan de 25 ltr. stookwijn houden.
Bij het afhevelen gaat er samen met de gist die op de bodem ligt, meestal één liter stookwijn verloren.
Je kunt dan met je 12 ltr. ketel dan 2 x 12 ltr. stookwijn verstoken.
Dus ik zie het probleem niet.

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Mij is verteld dat je de ketel altijd tot 3/4 moest vullen !,?

Ik vind het alleen zo zonden om steeds n recept te proberen en van 25 liter te maken * vind het juist wel makkelijk om wat kleiners te maken en te proberen of het überhaupt wel bevalt *

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Volgens mij is er met een 12 ltr.-ketel rekening gehouden met 80 á 90 procent vullen en wordt er in het algemeen de effectieve inhoud opgegeven, net als bij het vullen voor 80 procent van een gastank.
Je kunt het toch nameten door er 12 ltr. water in te doen, dat hoef je toch niet allemaal te vragen!

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als je al in kleine delen wilt proberen, de zakjes  turbogist zijn daar niet voor bedoeld. Het is niet alleen maar gist wat in het zakje zit. Het is een uitgebalanceerd mengsel van gist, voedingszouten, citroenzuur vitaminen en mineralen. Dit mengsel is bedoeld voor 25 liter. Als je slechts een deel van het zakje gebruikt is de kans groot dat de verhouding niet meer klopt. Misschien doe je de eerste keer in verhouding veel gist en weinig hulpstoffen in je emmer, en de volgende keer ga je de rest gebruiken en dan komt je gisting niet op gang.

Binnenkort komt er wel een gistsoort binnen die bedoeld is voor 10 liter. Maar dat zal pas begin December worden.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

ik zit al een tijdje een beetje met het zelfde probleem als kapisjon.

Wij hebben al jaren een overschot aan appelen en dat wij naar een loonperserij brengen om te laten persen tot een overheerlijk appelsap, ik zou daar nu ook 5 liter willen willen van laten vergisten om een eau de vie van appel van te maken. Ik zou het doodzonde vinden van 25 liter appelsap naar de vaantjes te helpen ( het moet daarom niet mis gaan in de vergisting, het produkt dat je maakt moet ook nog in de smaak vallen).

Mijn vraag is nu aan de meer ervaren stokers (recuperatie van gist): als je de stookwijn van vergiste suiker afgeheveld hebt en je giet bij de overschot van de stookwijn 5 liter appelsap komt het gistproces terug aan de gang, gaat het niet te hard, lukt het van 5 liter te vergisten in een kuip van 32 liter ( niet te veel lucht).

Mvg

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het residu van turbogist dat overblijft moet je niet hergebruiken op appelsap. Gebruik dan nog liever bakkersgist in je appelsap.
Het hergebruiken van het residu na een stookwijn van suiker en turbogist is niet aan te raden. Het stinkt en zal je appelsap zeker verpesten.

Appelsap is zeer eenvoudig te vergisten. Maar gebruik Champagnegist of als je dat niet hebt andere normale wijngist of eventueel bakkersgist. Gaat ook prima hoor.

5 Liter in een 32 liter kuip is erg weinig. Inderdaad te veel lucht. Probeer een kleinere emmer of wijnfles te vinden. Ik zag laatst vergistingsflessen van 5 tot 25 liter gewoon bij de kwantum Staan. Op het forum staan verschillende appelsap methodes, ik zoek even met je mee! Post het hier straks.

                        
Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden
Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?