Beste, Ik zie op bv brouwland dat je vloeibare gist kan kopen itt de "normale" gedroogde gist. Is het 1 beter als het andere, zitten er verder grote verschillen tussen? Jurj
Hoi Jurj, dat zijn waarschijnlijk biergisten van White Labs. Bij het stoken gebruiken we deze gisten in principe niet. Tenzij je bier mislukt is en je dat wilt gaan stoken natuurlijk 🙂
JURJ,
Deze vloeibare- en korrelgisten zijn allemaal gisten om bier mee te brouwen.
Bij bierbrouwen is de gist voor het overgrote deel de smaakbepaler.
Dat is bij distilleren van alcohol niet het geval, behalve als er vooraf gebrouwd moet worden zoals b.v. bij whisky of bij wijn en appelcider.
Welke gist is er aan te raden om een graanwort te vergisten ? Met wat mazzel kan ik daar binnenkort eens mee aan de slag en ik was van plan om daar een droge wijngist voor te gebruiken.
Wat wil je bereiken?
Whisky? Jenever? Gin? ......... iets anders?
Voor whisky zou ik een whiskygist nemen voor de andere, geen idee.
dus stel dat ik whisky wil maken en zou moeten kiezen tussen de prestige whisky gist of de White labs whisky gist vloeibaar welke zou ik dan het beste nemen?
Bedankt voor de antwoorden!
iweet er iemand de verschillen tussen de vele gist soorten, zijn er wel verschillende soorten?
Verschillende gisten hebben verschillende eigenschappen zoals vergisten bij lage temperatuur of hoge temperatuur, of kan hogere alcohol produceren, of geeft andere soorten smaken (esters enz), vergist snel of langzaam noem maar op.Â
Dank je voor je reactie,
Hbox,in Hongarijen en Roemenie stoken ze met natte bakkersgist,ze stoken daar ook meestal fruit,ik stook altijd fruit met bakkersgist werkt perfect.gr.?Chris.V.
Â
In Zwitserland en frankrijk zijn Absint en Calvados en in Italië Benedictine Distilleerderijen die nog steeds werken met Natte Gist . Zelfde als onze bakkersgist . Hiermee kun je bijna alles maken . alleen alcohol percentage dat je kunt verwachten in de stookwijn is lager dan de moderne stook/ cultuurgisten. (max 12 tot 14% . )
Niet dat ik erg veel ervaring heb maar het praktische speelt ook een rol zoals Gompie ook zegt: Flocculatie, alcoholtollerantie, vergistingstemperatuur en estervorming bijvoorbeeld. De meadgist van Mangrove Jack vergist als een malle met hoge alcoholtollerantie, heeft een groot temperatuurbereik en ruikt aangenaam naar fruit. Daalt alleen erg slecht neer bij het klaren. Reden voor mij om het niet snel meer te gebruiken. Whiskygist van Prestige doet dit ook slecht. Ook een no-go voor mij. Nu vergist ik alles met bruggemans korrelgist. Makkelijk, goedkoop,aangenaam smaakprofiel tollerant en daalt goed neer. Blijvertje. Gr. Catnip
Â
Â
Wat ik begrepen heb is dat whisky stokers (de professionele) het slecht neerslaan prettig vinden.
Gist die niet neerslaat op de bodem brandt ook niet aan (en wachten op klaren willen ze niet). Ik als hobbyist denk er (net als Catnip) anders over...
Op buitenlandse sites wordt vaak EC1118 gist gebruikt als vervanger voor bakkers gist,
vanaf 10 graden tot 25 graden werkt het, tot 16 % alcohol, dikke vaste koek bij klaren, en zeer zuiver van smaak. Ik heb nu suikerwater staan hiermee, het komt pas in 2 dagen tot volle gang maar daarna gaat het als een wilde.