Meldingen
Alles wissen

verschil in gistsoorten?

Pagina 1 / 3

Berichten: 81
 jurj
Topic starter
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste, Ik zie op bv brouwland dat je vloeibare gist kan kopen itt de "normale" gedroogde gist. Is het 1 beter als het andere, zitten er verder grote verschillen tussen? Jurj

Beantwoorden
31 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Jurj, dat zijn waarschijnlijk biergisten van White Labs. Bij het stoken gebruiken we deze gisten in principe niet. Tenzij je bier mislukt is en je dat wilt gaan stoken natuurlijk 🙂

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

JURJ,
Deze vloeibare- en korrelgisten zijn allemaal gisten om bier mee te brouwen.
Bij bierbrouwen is de gist voor het overgrote deel de smaakbepaler.
Dat is bij distilleren van alcohol niet het geval, behalve als er vooraf gebrouwd moet worden zoals b.v. bij whisky of bij wijn en appelcider.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welke gist is er aan te raden om een graanwort te vergisten ? Met wat mazzel kan ik daar binnenkort eens mee aan de slag en ik was van plan om daar een droge wijngist voor te gebruiken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat wil je bereiken?
Whisky? Jenever? Gin? ......... iets anders?
Voor whisky zou ik een whiskygist nemen voor de andere, geen idee.

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
Topic starter
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dus stel dat ik whisky wil maken en zou moeten kiezen tussen de prestige whisky gist of de White labs whisky gist vloeibaar welke zou ik dan het beste nemen?

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
Topic starter
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor de antwoorden!

Beantwoorden
Berichten: 4
 Hbox
(@hbox)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

iweet er iemand de verschillen tussen de vele gist soorten, zijn er wel verschillende soorten?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Verschillende gisten hebben verschillende eigenschappen zoals vergisten bij lage temperatuur of hoge temperatuur, of kan hogere alcohol produceren, of geeft andere soorten smaken (esters enz), vergist snel of langzaam noem maar op. 

Beantwoorden
Berichten: 4
 Hbox
(@hbox)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je voor je reactie,

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hbox,in Hongarijen en Roemenie stoken ze met natte bakkersgist,ze stoken daar ook meestal fruit,ik stook altijd fruit met bakkersgist werkt perfect.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In Zwitserland en frankrijk zijn Absint en Calvados en in Italië Benedictine Distilleerderijen die nog steeds werken met Natte Gist . Zelfde als onze bakkersgist . Hiermee kun je bijna alles maken . alleen alcohol percentage dat je kunt verwachten in de stookwijn is lager dan de moderne stook/ cultuurgisten. (max 12 tot 14% . )

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Niet dat ik erg veel ervaring heb maar het praktische speelt ook een rol zoals Gompie ook zegt: Flocculatie, alcoholtollerantie, vergistingstemperatuur en estervorming bijvoorbeeld. De meadgist van Mangrove Jack vergist als een malle met hoge alcoholtollerantie, heeft een groot temperatuurbereik en ruikt aangenaam naar fruit. Daalt alleen erg slecht neer bij het klaren. Reden voor mij om het niet snel meer te gebruiken. Whiskygist van Prestige doet dit ook slecht. Ook een no-go voor mij. Nu vergist ik alles met bruggemans korrelgist. Makkelijk, goedkoop,aangenaam smaakprofiel tollerant en daalt goed neer. Blijvertje. Gr. Catnip

 

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ik begrepen heb is dat whisky stokers (de professionele) het slecht neerslaan prettig vinden.

Gist die niet neerslaat op de bodem brandt ook niet aan (en wachten op klaren willen ze niet). Ik als hobbyist denk er (net als Catnip) anders over...

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Op buitenlandse sites wordt vaak EC1118 gist gebruikt als vervanger voor bakkers gist,

vanaf 10 graden tot 25 graden werkt het, tot 16 % alcohol, dikke vaste koek bij klaren, en zeer zuiver van smaak. Ik heb nu suikerwater staan hiermee, het komt pas in 2 dagen tot volle gang maar daarna gaat het als een wilde.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?