Ik wil wat suiker water neerzetten maar het is nu erg warm, mijn gist (vodka star) kan tot max 35 graden gaan.
Ik wil graag weten wat het nadeel is om nu met het warme weer te vergisten, worden er veel esters gevormd, kun je deze verwijderen in de voorloop of wordt het gewoon bocht ?
Bij hogere temperaturen vormt gist meer esters. Dus je krijgt meer "bijsmaakjes".
Je moet/kan dan idd meer weggooien maar de kans is dat je toch een (groot) deel mee overhaalt.
Gompie, ik heb net ook een gist ton aangemaakt met alcotec vodkastar. Ik heb dat al eens gedaan bij hogere temperaturen. Mijn bevindingen: Geen enkel probleem. Eerder een voordeel dan een nadeel. Het gaat nog sneller. Esters e.d. nvt. Lekker met rust laten en cheers alvast!
Β
Esters kunnen ook in een suikerswash ontstaan. Β
Β
Fijn dit te horen, het is fijn dat het zo'n lekker weer is, ik ga niet klagen zeker nu ik nog een klein tonnetje kan neerzetten, bedankt voor de antwoorden.
Als het nog heter wordt ga ik eens een heat gist proberen...
ik vind het ook eerder een voordeel dan een nadelen,van bijsmaak heb ik ondervonden dat twee maal stoken de bijsmaak weg is .
mvg
Β
Ben bezig met bakkersgist en heb ondervonden dat die een hoge temperatuur tolerantie heeft... en inderdaad na twee keer stoken en goed luchten is de bijsmaak overgegaan naar een pittige toon als ik hem op 40% meng.... en dat van een 'mislukte' fermentatie (echt overdaad aan gist} en tot 32 graden C ferment temperatuur.... Heb ook een ananas op 70% gezet om te macereren... die zal nog voor derde maal gestookt gaan worden,eens zien of ik de ananas in de borrel kan 'vangen'....
Nu nog 3 runs wash door de smartstill dan kan ik mijn vergistingston weer vullen..
.@GerdyΒ Welke gist gebruik jij meestal ??
groet DB
Β
Β
Ik gebruik altijd bakkersgis heb er nooit problemen mee,ik stook wel altijd fruit,heb ook geen bijsmaken.en ik let ook niet op de themp.zet het gewoon ergens neer waar het warm is,is bij mij altijd goed gegaan.ik denk altijd voor 100jr terug keek daar ook niemand naar.gr?Chris.V.
Β
De fabrikant claimt dat 35 graden geen enkel probleem is en zelfs wordt aanbevolen als opstarttemperatuur. Hieronder hierover meer.
Β
Β
Ik stook nooit in de zomer π steeds vanaf November tot eind maart. Gisten in het waskot en klaren in de koele garage makkelijker kan niet vind ik. Alsook minder kans op besmetting omdat beestjes en insecten bijna niet meer aanwezig zijn in die periode.
Nou vrienden, drie jaar geleden zaten we rond deze tijd in een hittegolf.
Ik had net een gistton aangemaakt met vodkastar en ik zie op TV breaking news: MH17 was neergehaald. Normaal schreef ik op een kaartje de aanmaak datum. Toen schreef ik MH17 op het kaartje en legde dat op de ton. Bloedheet was het toen. Hij was eerder uit gegist dan onder koelere omstandigheden.
Gister gistvat 21L water, 6kg suiker alcotec vodkastar aangemaakt,
Omgevingstemp. 24,5 graden.
opstart temp. 32,5 graden. Eerste bubbels al binnen 2 uur.
Vandaag: staat zalig te pruttelen en temp is gedaald naar 29,5 graden.
Β
ChrisV, ga je nog experimenteren met die alcotec fruitgist die ik je op de BBQ heb gegeven? Ben eigenlijk wel benieuwd naar je bevindingen daarmee en smaakverschillen enzo.
Β
Nimrax ik ga dat zeker proberen ,ik zit nu in Roemenie als ik terug ben in NL en weer fruit heb wil ik dat zeker eens proberen,ben ook nieuwschierig naar het resultaat.gr.??Chris.V.
Β
Chris, goed man, we lezen het hier graag. Ik zou geen idee hebben hoe dat met fruit te doen en het is voor 25liter per zakje, wat voor jou begrippen weinig is. Maar goed, mooi dat mijn lpg gasfles een nuttige bestemming heeft nu. Sterkte in de bloedhitte daar!
Ohja, die MH17 stookton waarover ik hierboven schreef ging als een raket! Of is dit heel erg ongepast? TIP: Ijs in je moonshine! Cheers man!! π
Β