Meldingen
Alles wissen

Hoelang moet je mash gisten vooraleer klaar voor het stoken

Pagina 3 / 4

Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

nimrax noemde het blauwe zakje welke hij bedoelde weet ik niet zelf zou ik de mangrove jack west coast adviezere of bruggeman .

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@christophedc)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De "fout" -lees:-> eigenschap zit hem voornamelijk in de keuze voor alcotec vodkastar.
Die staat hierom bekend. Het blauwe zakje van stookwinkel is beter.
Verdunnen met kraantjeswater en nogmaals destilleren met actieve kool.
Robbert heeft ook vast nog tips uit zijn truuckendoosch...

Welk blauw zakje bedoel je ?

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@christophedc)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als ik alles goed lees heb ik fouten gemaakt met mijn eerste mash. Ik gebruikte 21l water , 5kg dextrose , 73gr vodkastar. 1 week laten gisten. Dit gaf me na 2x stoken en bij de 2de stook het toevoegen van 6gr bicarbonaat nog steeds een gistsmaak. Mijn 2de vat is op dezelfde manier klaargemaakt maar ik ga het 3 weken laten gisten , dan actieve kool toevoegen ( hoeveelheid voor 21l weet ik niet ) en dan stoken . Als dit niet lukt probeer ik met gewone bakkersgist. Wie kan mij verbeteren of tips geven. thanks 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vermoedelijk heb je te snel afgestookt . Was na 1week de stookwijn nog lang niet klaar.
Controleren op sg of op co2 vorming .

Gebruik NOOIT correctie middelen als actief kool wanneer niet nodig .

Met 21 liter water , 5 ,kilo dextrose / suiker , 10 gr citroen zuur , bakkersgist , gistvoeding ( b.v. diamoniumfosfaat of tofu of bonen of soja bonen )
Kun je een goede alcohol krijgen .
Meer is niet nodig .

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

MAAR, als je dan toch actieve kool wil gebruiken dan voeg je dit voor de gist aan je stookwijn toe. En je moet dan ook altijd een klaringsmiddel gebruiken voor dat je gaat stoken. Deze zijn in afgepaste zakjes(voor zo'n 25l stookwijn) bij de stookwinkel te koop.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

mooi robbert

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een goede verlopen vergisting en gebruik van goede grondstoffen heeft geen correctie middelen nodig .
Dus ook geen klaringsmiddel .
( Het is stookwijn , geen bier of wijn maken)
Des te meer rommel je toevoegt des te meer onnodig werk of nabewerking nodig is .

Commercieel heel leuk kant en klare zakjes klarings middel maar je kunt beter een opzet maken met goede producten en juiste bereiding .

Na vergisting afhevellen en afstoken .
Een goedwerkende ketel kan een nog troebel stookwijn goed verwerken .
Brand de ketel aan of kan deze het niet goed scheiden is de inrichting niet goed of ketel niet geschikt .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Onverwoestbaar en omdat ze van draaibank komen mooi rond en glad doorvoer rubbertjes sluiten perfect aan .
Werkt magnefiek .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ja robbert spijtig dat ik van de meesten hier op het forum zover weg woon 

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor de duidelijkheid als je een zakje actieve kool gebruikt MOET je ook altijd de zakjes klaringsmiddel gebruiken. Anders heeft het toevoegen van actieve kool geen nut.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

christophedc

neem een goede raad van mij aan koop u nog 2 vergistingsvaten bij das goedkoper dan activekool en klaringsmiddel en zet alle2 weken een vatje op dan heb je na een tijdje alle 2 weken 25 liter om te stoken uitgisten en uitklaren zonder middelen ik heb er 5 staan

veel goedkoper en bij de stookwinkel te vinden

gr erik

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Rumo Ik snap dat wel maar je moet die rommel gewoon niet gebruiken .
Het is overbodig als je met goede ingrediënten werkt en werkwijze goed is .

Wanneer een producent allerlei rommel bijvoegd is of het product zelf niet goed of het is een verkoop praatje . Commercie .

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@christophedc)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

christophedc

neem een goede raad van mij aan koop u nog 2 vergistingsvaten bij das goedkoper dan activekool en klaringsmiddel en zet alle2 weken een vatje op dan heb je na een tijdje alle 2 weken 25 liter om te stoken uitgisten en uitklaren zonder middelen ik heb er 5 staan

veel goedkoper en bij de stookwinkel te vinden

gr erik

 

Lijk mij een goed idee. Ik ga kijken of het nu na 3 weken gisten nog een gistsmaak inzit dan ga ik voor gewone bakkersgist . Top EVDS3

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

christophedc

het enige wat je nodig heb bij vergisten is geduld neem een normale gist( geen turbo) en veel tijd en eens je eerste vat klaar is elke week of 2 weken( met meerdere vaten) wat je zelf wil maar op natuurlijke manier ! eerst uit gisten en dan uitklaren en je zal weinig gistsmaak hebben !!! dus het enige wat je nodig heb is geduld

gr erik

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?