Deze vraag is vast wel voorbij gekomen,maar kon em niet vinden. Nu weet ik dat je turbogisten niet of beter niet kan stapelen omdat de werking er dan niet beter van word. Maar geld dat ook voor een normale gist zonder turbo zoals vodka yeast van still spirits bijvoorbeeld ? Want dat zou toch wel makkelijk wezen als dat kon.
Van de vodka gist durf ik het niet te zeggen maar biergist kun je wel stapelen.
Normaalgesproken kan dat prima. Gist vermeerdert zichzelf ook. Met 1 zakje Korrelgist kun je 25 maar ook 50 of 75 liter aan het gisten krijgen. Dan hoef je niet eens 3 zakjes gist toe te voegen.
Bij turbo's werkt dat weer anders omdat die in grote hoeveelheden teveel warmte genereren. Still Spirits geeft ook aan dag alleen de heat gist gestapeld kan worden omdat deze de hitte aankan.
Als je dat met wodkagist wilt doen zou ik wel zorgen dat je in een koele ruimte vergist of het in een koud seizoen doet. Dan hoeft het geen probleem te zijn.
Ow dat 1 zakje genoeg is om meer dan 25 liter aan de gang te krijgen wist ik dan weer niet.
Ja precies dat was het punt met die turbo's.
Wattan met koeling ? Omdat het anders te warm word als je 50 tot 75 liter in 1 keer doet bedoel je?
Je kunt met 1 zakje wel meer aan de gang krijgen maar het duurt dan wel langer eer alles vergist is. Je krijgt dan een zogenaamde slepende vergisting.Β
Met de turbo's wordt het inderdaad te warm en daar kan de gist niet tegen.Β
Nee met die turbo's weet ik.
Maar daar stap ik denk ik vanaf,de normale gisten heb ik in mijn geval liever.
Turbo's zijn zeker niet verkeerd.
Dat blijft iedereen zijn eigen keuze en manier van gisten en stoken π
De mooiste alcohol krijg je ook met "gewone" gisten π
Wilnu niet offtopic gan,maar moet je bij gisting met tarwemout gewoon ook wachten tot het zowat niet meer bubbelt?
Want ik ben nu 10 dagen verder en ja komen opzich nog meerdere bellen per minuut,maar ik las ergejs dat als het weer te langs staat dan kan je weer slechte smaken krijgen ofzo?
Want het ruikt echt goed naar aclhohol.
Dus laten staan tot het langs duurt met belletjes of is 10 dagen sowieso genoeg?
Wat ben je aan het maken met tarwemout? En is dit enkel tarwemout?
Foutje bedoel gewoon gerstemout voor de vodka
OkΓ©, ik dacht al wat ben je aan het doen π
Heb je SG meting gedaan en zo ja wat zijn de uitslagen?
Kan ik nu toch niet,in het gistingproces word het meten niks omdat de emmer nog vol met de mout zit etc?
Refractometer heb ik nog niet,maar heb de deksel er net af gehad en het is nog druk bezig dus denk dat ik het beter nog even tot woensdag kan laten staan.
OkΓ© dus je mout zit ook nog in het vat met te vergisten vloeistof.
Diacetyl is een bijproduct dat wordt gevormd tijdens iedere vergisting. In bier wil je dit vaak niet hebben (hoewel een heel klein beetje in stouts en porters wel gewaardeerd kan worden). Gist is ook in staat om de diacetyl weer af te breken. Ik zou het gewoon lekker uit laten gisten, goed laten klaren en dan gaan stoken.
Precies en aangezien het toch voor sterke drank is,dan wachten we nog even π
Ik koop een kilo bakkersgist snij die in blokjes en stapel die in de diepvries,maar ik denk niet dat je dat bedoeld.maar het werkt wel.?