Meldingen
Alles wissen

Temperatuur gisting

Pagina 1 / 4

Berichten: 9
Topic starter
(@fonne)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Ik heb jullie forum al gevolgd en ben zelf begonnen met stoken. Ik heb een suikermash gemaakt met turbogist en vloeibare kool. Hij begon goed te gisten maar na 1 dag was de gisting gestopt. Bij dit warme weer is de temp van de gisting tot 30 graden en zelfs iets meer gegaan. Zou dit de reden kunnen zijn? Wat kan ik eraan doen? Groetjes Fonne

Beantwoorden
46 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Fonne, dat kan de reden zijn maar dat ligt ook een beetje aan hoe veel boven de 30 graden het is geworden. Als de gist daadwerkelijk dood is dan kun je daar niets meer aan veranderen.

Heb je je start SG gemeten en weet je wat je SG nu is?

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Fonne,

30 graden Celsius is wel aan de hoge kant. Maar dit zou de turbogist wel aan moeten kunnen.

Wat is nu je SG of Brix? Het is mogelijk dat hij bijna is uit gefermenteerd. 

Het kan zijn dat de deksel of het rubber van het waterslot niet goed afsluit waardoor er CO2 ontsnapt. Dit zou je kunnen onderzoeken met wat zeep aan de buiten kant. Wanneer er belletjes ontstaan weetje dat er een lek is en dat hij rustig door blijft fermenteren. 

Het is aangeraden om de het vat wel altijd op zo'n koud mogelijke plek te zetten met dit weer.

Maar dat wist je waarschijnlijk al. 

Succes!

MVG 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@fonne)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor de uitleg
Ik heb nog niets gemeten.
Wat moet ik aanschaffen voor die waarden te kunnen meten?
Een refractometer?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Meten is weten Fonne 😉

 

SG kun je met een refractometer of een hydrometer meten. Een meting laat zien of je suiker vergist is of dat de vergisting nog gaande is. Ben je lui dan kun je een Tilt overwegen en kun je realtime je vergisting volgen.

 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@fonne)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Merci voor uitleg, ik zal dan toch een meter moeten aanschaffen.
Kan het dat de gisting op 2 dagen gedaan is?

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik sluit me aan bij het advies om te meten.

Anders een klein beetje proeven: Is het zuur, en is er geen zoetje meer te bespeuren dan is het waarschijnlijk al klaar. Even laten klaren is wel aan te bevelen.

Bij 30 °C kan het heel hard gaan en is het snel klaar.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Kan het dat de gisting op 2 dagen gedaan is?

 

Bij 30 °C kan het heel hard gaan en is het snel klaar.

 

Wat Mick zegt; de temperatuur in combinatie met turbogist dan is het snel gedaan. Klaren is met deze temperatuur weer wat lastiger en zal wat meer tijd vergen.

 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@fonne)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het ging wel heel hard.
Is het niet erg om te proeven met de kool erin? Ziet er niet smakelijk uit.

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@fonne)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klaren ging ik zeker doen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kool is hetzelfde als Norit dus daar hoef je niet bang voor te zijn. En proeven is ook een vorm van meten natuurlijk.

Wanneer je de mogelijkheid hebt goed koelen om het klaren te bevorderen. Als je dat niet hebt, zal het wel iets langer dan normaal duren voor het geklaard is.

 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@fonne)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor de uitleg. Ik heb ondertussen het suikergehalte kunnen meten en alle suiker was op.
Ben ondertussen gestart met het klaren

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb mijn kirsch/stookwijn net uit de grainfather op het oude gistbed gegooid. De temperatuur was 33 graden maar had ook geen zin om te wachten. Dit was rond vijven en ben benieuwd of ik een plopje hoor, wanneer of dat ik het gist vermoord heb. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

10 voor 6 hoorde ik het eerste belletje, altijd goed voor een klein stijfje en heb nog even gewacht maar hij doet het echt. Mijn conclusie niet blindstaren op die 30 graden. Het gist doet het gewoon. 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Korrelgist wordt neestal tegen de 40 °C gehydrateerd dus dat overleeft de gist wel.

Te hoge vergistingstemperatuur is vooral van invloed op de kwaliteit van je vergisting (hogere alcoholen etc)

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?