Lage % tov suikergist en een kleinere hoeveelheid stookwijn als test, dus 13liter (gefilterd) stookwijn van 3.5kg suiker met bakkersgist etc. Opbrengst was +-1.4l 93%, heel goede kwaliteit. Zeker het testen waard voor diegeen die interesse hebben
-
Dus voor ongeveer € 2,50 aan ingrediënten heb 1,4 liter. Met turbogist haal je met 8kg suiker en een zakje turbogist ongeveer 5 liter voor een tientje. Het is dus nauwelijks financieel interessant maar wel een hele leuke test. Bedankt dat je deze al voor mij hebt gedaan.
Agar agar gaat ook, is een plantaardig bindmiddel (zeewier) en behoorlijk duur, je koopt het per 20 gram.
Je kunt agar agar beter gebruiken bij de bereiding van likeuren
Dus voor ongeveer € 2,50 aan ingrediënten heb 1,4 liter. Met turbogist haal je met 8kg suiker en een zakje turbogist ongeveer 5 liter voor een tientje. Het is dus nauwelijks financieel interessant maar wel een hele leuke test. Bedankt dat je deze al voor mij hebt gedaan.
Kwaliteit ligt in mijn opinie hoger, als je een tweede emmer hebt of genoeg alcohol, raad ik je aan(iedereen) voor het eens te testen en het verschil te merken.
Uiteraard natuurlijke klaring. Wat trouwens sneller klaar was dan turbogist. Maar dat kan ook aan de lage hoeveelheid suiker liggen. 7-10 dagen van start tot klaring, turbo laat ik ongeveer 2 a 3 weken staan (meestal 3)
Turbos zullen goedkoper zijn denk ik, gezien je minder stookt voor evenveel liters 9x% te verkrijgen
@Betweter, eerst de simpele manier testen, als die onsuccesvol is zal ik de moeilijke weg ook eens afleggen 😉
@JohnDoe, is up to you, iedereen moet doen waarvan hij denkt dat dat het beste is.
Ik ben vandaag ook weer aan het stoken en spelen en heb de stookwijn 11 dagen laten staan met 9 kg suiker en zit nu bijna op 5 liter helaas weet ik het niet exact want ik liet de opvangfles overlopen. Ik gok max 2 deciliter. Denk dat hij nog een half uurtje kan doorlopen en dan ben ik toch heel benieuwd naar het resultaat. Zal het zo posten.
Heb 5,1 liter van 92 tot 93% na 12 dagen gisten (heb me een dag vergist) en 9 kilo suiker. Wat een apparaat, helaas weet ik niet hoeveel ik exact gemorst heb. En nu afkoelen en schoon maken want ik ga voor het eerst water distilleren. Ben heel benieuwd hoe dat gaat.
Ik gebruik de droge bakkergist van 38 cent. Ik maak een batch van 70 gram gist, 4,3kg suiker en 18,5 liter water wat een SG geeft van 1085. Resultaat c.a 11-12% alc n een dag of 8.Haal rond de 2 liter 85% uit deze batch. Prima neutraal voor limochello o.i.d.
Ik gebruik alleen maar bakkersgist 300 kg druiven 7kg suiker 43ltr 40% druiven waren zoet en zonder pit.gr?Chris.V
ps.smaakt ook naar druiven.1x gestookt.gr?Chris.V
Hoy,
Ik heb 15 liter appelsap aan gisten gekregen met een zakje van 7 gr droge bakkersgist, ik heb eerst wel een giststarter gemaakt.
Ik denk dat het het beste is, als je met bakkers gist werkt om een giststarter te maken.
Mvg.
2de test staat te pruttelen, beide zonder giststarter. Gewoon droog verspreiden, hydrateren voor 15-20min en dan omroeren. Wel meer droge gist gebruikt, 33gr
Succes met je testje Dumo ik zal volgende keer ook een giststarter maken 😉
Het was in het begin van het jaar, de test is geslaagd ik heb een deel gestookt (calvados) en een deel staat ( natuurlijk) te klaren om te bottelen.
Ik gebruik geen pakjes bakkersgist koop gewoon gist bij de bakker,gebruik ook ook geen giststarter ik stook alleen fruit.gr?Chris.V