Meldingen
Alles wissen

Wie heeft ervaring met gewone bakkergist

Pagina 2 / 2

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Lage % tov suikergist en een kleinere hoeveelheid stookwijn als test, dus 13liter (gefilterd) stookwijn van 3.5kg suiker met bakkersgist etc. Opbrengst was +-1.4l 93%, heel goede kwaliteit. Zeker het testen waard voor diegeen die interesse hebben

-

Dus voor ongeveer € 2,50 aan ingrediënten heb 1,4 liter. Met turbogist haal je met 8kg suiker en een zakje turbogist ongeveer 5 liter voor een tientje. Het is dus nauwelijks financieel interessant maar wel een hele leuke test. Bedankt dat je deze al voor mij hebt gedaan. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Agar agar gaat ook, is een plantaardig bindmiddel (zeewier) en behoorlijk duur, je koopt het per 20 gram.

Je kunt agar agar beter gebruiken bij de bereiding van likeuren

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus voor ongeveer € 2,50 aan ingrediënten heb 1,4 liter. Met turbogist haal je met 8kg suiker en een zakje turbogist ongeveer 5 liter voor een tientje. Het is dus nauwelijks financieel interessant maar wel een hele leuke test. Bedankt dat je deze al voor mij hebt gedaan. 

Kwaliteit ligt in mijn opinie hoger, als je een tweede emmer hebt of genoeg alcohol, raad ik je aan(iedereen) voor het eens te testen en het verschil te merken.

Uiteraard natuurlijke klaring. Wat trouwens sneller klaar was dan turbogist. Maar dat kan ook aan de lage hoeveelheid suiker liggen. 7-10 dagen van start tot klaring, turbo laat ik ongeveer 2 a 3 weken staan (meestal 3)

Turbos zullen goedkoper zijn denk ik, gezien je minder stookt voor evenveel liters 9x% te verkrijgen

 

@Betweter, eerst de simpele manier testen, als die onsuccesvol is zal ik de moeilijke weg ook eens afleggen 😉

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

@JohnDoe, is up to you, iedereen moet doen waarvan hij denkt dat dat het beste is.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ben vandaag ook weer aan het stoken en spelen en heb de stookwijn 11 dagen laten staan met 9 kg suiker en zit nu bijna op 5 liter helaas weet ik het niet exact want ik liet de opvangfles overlopen. Ik gok max 2 deciliter. Denk dat hij nog een half uurtje kan doorlopen en dan ben ik toch heel benieuwd naar het resultaat. Zal het zo posten. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Heb 5,1 liter van 92 tot 93% na 12 dagen gisten (heb me een dag vergist) en 9 kilo suiker. Wat een apparaat, helaas weet ik niet hoeveel ik exact gemorst heb. En nu  afkoelen en schoon maken want ik ga voor het eerst water distilleren. Ben heel benieuwd hoe dat gaat. 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik gebruik de droge bakkergist van 38 cent. Ik maak een batch van 70 gram gist, 4,3kg suiker en 18,5 liter water wat een SG geeft van 1085. Resultaat c.a 11-12% alc n een dag of 8.Haal rond de 2 liter 85% uit deze batch. Prima neutraal voor limochello o.i.d.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik alleen maar bakkersgist 300 kg druiven  7kg suiker 43ltr 40% druiven waren zoet en zonder pit.gr?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

ps.smaakt ook naar druiven.1x gestookt.gr?Chris.V

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

Ik heb 15 liter appelsap aan gisten gekregen met een zakje van 7 gr droge bakkersgist, ik heb eerst wel een giststarter gemaakt.

Ik denk dat het het beste is, als je met bakkers gist werkt om een giststarter te maken.

Mvg.

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

2de test staat te pruttelen, beide zonder giststarter. Gewoon droog verspreiden, hydrateren voor 15-20min en dan omroeren. Wel meer droge gist gebruikt, 33gr

 

Succes met je testje Dumo ik zal volgende keer ook een giststarter maken 😉

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het was in het begin van het jaar, de test is geslaagd ik heb een deel gestookt (calvados) en een deel staat ( natuurlijk) te klaren  om te bottelen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik geen pakjes bakkersgist koop gewoon gist bij de bakker,gebruik ook ook geen giststarter ik stook alleen fruit.gr?Chris.V

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?