GISTSTARTER MAKEN
Dit recept is voor het aanmaken van 500 ml giststarter wat voldoende is om te gebruiken in 20 - 25 liter wort. Maak de giststarter minimaal een dag voor u gaat brouwen.
Benodigd:
30 gr Moutextract poeder of vloeibaar moutextract (1 pond kost Euro 4,95 en 1 kg Euro Euro 8,95)
1x Erlenmeyer van 750 ml
1x Stop met waterslot om erlenmeyer af te sluiten.
500 ml Water.
1 Pan.
Werkwijze:
1 Steriliseer de erlenmeyer en vul deze met heet water.
2 Doe 500 ml water in de pan.
3 Voeg het moutextract toe aan het water.
4 2 minuten laten koken en voortdurend roeren tegen het aanbranden.
5 Giet het water uit de erlenmeyer en giet het kokendhete extract erin.
6 Erlenmeyer afsluiten met de stop en waterslot of aluminiumfolie.
7 Laten afkoelen tot kamertemperatuur.
8 Afgekoelde wort beluchten.
9 Voeg de gist toe.
Zorg er voor dat de gist actief is wanneer deze aan het wort wordt toegevoegd. De gist kan eventueel actief weer gemaakt worden door wat moutextract toe te voegen aan de giststarter.
JohnDoe, Klopt, en dus.....................
Een erlenmeyer kun je ook op het vuur zetten, dit bespaart je het steriliseren ervan en het afwassen van de pan 😉
...ere wie ere toekomt
JohnDoe, wat dacht jezelf, of de informatie uit een boek komt of van het internet, zo ben ik vanaf het begin bezig al de nodige informatie in te winnen en op dit forum door te geven.
Ben je nu gerust gesteld???
Erik, in principe heb je gelijk en kun je de moutextract "koken" in de erlenmeyer op het gas en na afkoeling de gist toevoegen.
Bij mij gaat dat niet omdat wij koken op inductiekookplaten en dat kan niet met een glazen erlenmeyer. Bovendien wordt op bierforums geadviseerd om de erlenmeyer een halfuur in de oven te plaatsen om hem echt steriel te krijgen en af te dekken met aluminium folie. Ik neem dus het zekere voor het onzekere.
Dat je misschien zelf recepten zou kunnen verzinnen, dat dacht ik.
Geef in de toekomst credit als je het niet zelf hebt uitgevonden, als ik een recept opsla van jou bv dan staat je naam er mooi bij. Zoals het hoort 😉
JohnDoe, 70% van de recepten die ik inzend, zijn van mijzelf en heb ik regelmatig zelf gemaakt.
Minder dan 30% komt van internetsites die ik vertrouw.
Het is niet aan jou om te bepalen dat ik dat erbij moet zetten, dat kan alleen de moderator "vragen".
Wees blij dat er mensen zijn die de moeite willen nemen om anderen met hun hobby te helpen en hun tijd besteden om dieper op de materie in te gaan.
Inderdaad, zoals jezelf zegt, wees respectvol voor degene die je voorgegaan zijn, credit geven is een klein teken van respect
Ik vraag je niet om je arm en been af te staan, doe dan ook niet alsof het zo moeilijk is. De moeite die je investeert mij ongelijk te geven is veel meer moeite dan een credit te geven, waar die nodig is
JohnDoe, je bent nogal aan het doordrafen, ben je in het dagelijks leven ook zo?
Over respect gesproken.
Dat noemt men een discussie 😉