Dat is wat de meeste literatuur aangeeft. Voordelen van een plaat boven gaas is het schoonmaken en schoon houden ervan.
Vrijdag gaan alle Grainfather Conical Fermenters de deur uit, de Glycol Koelers zijn er nog niet. Iedereen die de complete set heeft besteld ontvangt de Conical Fermenter alvast.
Ik kan haast niet wachten. Wel jammer dat de koeler nog op zich laat wachten maar volgens mij is de zomer al weer voorbij.
Ik had nog enkele vragen ivm een eigen recept maken op de grainfather app.. wat bedoelen ze juist met boilsize? En die effecientie?
De knop onderaan, is deze nog altijd aan voor koken, uit voor temp behouden? Of is deze voor warmte element aan/uit?
Waar zie je dat staan Jens? Ik zit op de app te kijken maar kom deze begrippen niet tegen. Wel boil time.
Met efficiëntie bedoelen ze het brouwzaalrendement. Het brouwzaalrendement is een maat voor de efficiëntie van het maischproces, het filtreren en spoelen. Het geeft eigenlijk aan hoeveel van de mout is omgezet naar suikers. Als het maischproces niet goed is verlopen, dan krijg je minder suikers en zal het brouwzaalrendement lager zijn. In de industrie is het een belangrijke maat, want hoe hoger het brouwzaalrendement, hoe minder mout er nodig is en dus minder kosten aan grondstoffen. In grote brouwerijen ligt het brouwzaalrendement meestal tussen de 75 en 80 %, bij amateurbrouwers ligt het rond 65%. Het halen van een zo'n hoog mogelijk rendement moet voor een amateurbrouwer geen doel worden. Wel geeft het goed aan hoe het maischproces is verlopen.
Berekening
Je kan het rendement berekenen met de volgende formule:
b = l * e g
Hierbij geldt:
b brouwzaalrendement l aantal liters wort na het koelen e extractgehalte in °Plato g hoeveelheid gestortte mout en granen in kg
Bron: www.brouw-bier.nl
Overigens ligt mijn brouwzaalrendement en dat van de meeste Grainfather brouwers ook rond de 80%
Het is op de site waar je u eigen recept kan invullen, het staat ook bij andere recepten van medegebruikers.
De knop staat op de grainfather zelf. Onderaan aan de voet.
ik vermoed dat deze is voor het warmte element aan of uit te zetten en niet voor meer of minder vermogen is?
Die knop werd gebruikt met de oude controler, bij de connect control box hoeft die niet meer gebruikt te worden.
Die knop werd gebruikt met de oude controler, bij de connect control box hoeft die niet meer gebruikt te worden.
Als ik deze afzet minderd het koken wel denk ik dus deze moet wel gewoon aanstaan dan?
Gewoon op "NORMAL" laten staan, de connect control box regelt alles. Met de oude controller moest je dat steeds handmatig doen.
die knop onder op de voet van de grainfather was om met de oude controller te maischen op 500 Watt, om de temperatuur te houden, of om te koken op 2000 watt ( twee standen van de weerstand.
nu is het gewoon een aan/uit knop geworden dan?
Nee het is geen aan/uit knop geworden maar de connect control box neemt de functies die je eerder handmatig moest uitvoeren (het schakelen tussen de twee verwarmingselementen) over.
Maar dan moet de knop wel in stand "NORMAL" blijven.
En weer een van de vele plus punten van de Grainfather , mijn Rum en Gin een verouderings boost geven.
Meestal wordt voor een versneld-verouderingsproces de zg. "au bain marie" werkwijze toegepast. Het te verwarmen distillaat of drank wordt in een pan met water op het vuur gezet. Let erop dat je de fles verhoogd in de pan met water plaatst zodat deze niet direkt door de warmtebron verwarmt wordt. Open de fles en sluit de stop of kurk weer lichtjes af. Laat de temperatuur niet verder dan zo'n 48-52 ºC oplopen. Laat dit zo minstens twee tot drie uur staan, let op dat de temperatuur niet oploopt. Laat de drank afkoelen in de pan met water, en verwijder even de dop of kurk. Er zal een rauwe alcoholdamp vrijkomen. Sluit de afgekoelde fles weer af. Het proces zet zich daarna in de fles nog enkele dagen tot weken voort en de drank is "jaren" verouderd. Zo kan men bv. in een "bain-marie" een goede jonge wijn in een paar uurtjes omtoveren tot een volgerijpte "Chateau von Habenichts"….! Na het openen van een "verouderde" fles voor consumptie, moet men deze goed laten "chambreren". Dit moet trouwens altijd bij "oude" Klasse-wijnen....hahaha!.
Ook bij dit "verouderingsproces" door oxidatie geldt, hoe langer hoe beter....men kan dus de fles ook op of tegen de verwarmingsketel deponeren en ze daar enkele dagen of zelfs een paar weken versneld laten "rijpen".
http://home.scarlet.be/pedroalco/Grondbeginselen/OUDERDOM-KWALITEIT/ouderdom-kwaliteit.htm
Kan je hem ook op uren zetten, ik kom met minuten maar op max 99 minuten toch maar weer eens de handleiding lezen.
Ben overigens nu rum aan het stoken op 30% vermogen zal zo eens proeven of het beter is dan mijn alambiek op stoom. Veel zal het niet schelen qua smaak verwacht ik maar qua gebruiksgemak wel.
Zal Vast wel Lummel ik heb hem via mijn tel zo ingesteld.