De winter komt er aan.
Mijn spullen staan in de schuur, garage, en daar vriest het in de winter net zo hard als buiten.
Moet er voor de grainfather, fermenter en koeler nog speciale maatregelen genomen worden?
Ik denk aan leegblazen van leidingen waar water in zit maar hoe zit het met de Glycol Chiller ??
Als het goed is zit er geen water in de fermenter en koeler maar een glycol/water mengsel. Dit zal niet bevriezen. In de Grainfather zelf zit, als het goed is, ook geen water. In de counterflow chiller van de Grainfather kan wat water zitten maar wanneer dat bevriest zal er niets gebeuren en ontdooit het gewoon weer als het boven nul komt.
Grainfather op zijn kop zetten en leeg laten lopen. Daarna zijn jas aan doen en in een bewaarzak. https://www.stookwinkel.nl/product/robuuste-grainfather-bewaarzak/
Heb al mijn grote materialen in zo een heerlijk grote zak.
ik blaas voor de vorst toch de leidingen van de grainfather ff door... just to be sure...
Wat anders: vandaag heb ik de spullen opgesteld, schoongemaakt en voorzover mogelijk uitgetest op lekken en mogelijk andere onvolkomenheden maar alles lijkt ok.
Alleen op de grainfather zit aan de onderkant een knopje aan/uit.
Het lijkt me dat daar de verwarming mee geschakeld wordt.
De temp. ingesteld op 90 graden en alles gaat goed maar ineens zie ik dat de aan/uit schakelaar begint te knipperen..
Waarom?
Volgens mij hoort dat zo, dat knipperen, tenminste als je ‘op vermogen’ stookt. Jij gaf aan dat je op 90% stookt, dan slaat (dus) je boiler steeds uit en weer aan om zo dicht mogelijk bij die 90% te komen/te blijven.
Ik stook bijna altijd op vermogen en bij mij knippert-ie dus ook 🙂
dan stook je dus niet op vermogen maar op temperatuur. dan slaat de verwarming steeds uit en aan om de ingestelde temperatuur te houden. Op vermogen stoken dan stel je het vermogen in en daar blijft hij dan constant mee verwarmen.
Wat is da maximum hoeveelheid voor een striping run en de minimum hoeveelheid voor een spirit run in een grainfather met alambik copper dome met condensor?
Ik wilde eigenlijk toevallig net dezelfde vraag gaan stellen dus ik volg ook even mee.. ik heb vorige week 20 liter bier verstookt en 2,5 liter alcohol overgehouden waarvan ik het % nog niet weet omdat mijn refractometer nog niet binnen is maar ik wilde ook graag weten wat het minimale is wat ik voor de spirit run nodig heb.
Voor de Grainfather weet ik het niet 100% zeker maar voor de T500 is dat minimaal 10 liter. Ik neem aan dat het dan voor de Grainfather hetzelfde is.
Ok dan wordt het best lastig om ooit een spirit run te doen.. om 10 liter over te houden moet ik 100 liter bier opstoken..
Je kunt aanvullen met water ?