Wanneer juist een late addition toevoegen in de GF ?
In verschillende GF recepten lees ik bij de mouten ook een hoeveelheid suiker met enkel de vermelding van " Late addition."
Een toevoeging doen van bv suiker gebeurt een 5 tal minuten voor eind kooktijd , als de suiker vermeld staat bij de vergistbare ingrediënten (mouten). Mag ik dit zo aannemen ?
Suiker hoeft niet lang mee te koken, belangrijk i9s dat het goed oplost. Zou je suiker lang mee laten koken dan vergroot je daarmee de kans op aanbranden. Dus je aanname is correct.
Thanks voor je antwoord , heeft nog geen ervaring in het bier brouwen vooral de praktijk.
Misschien nog een vraagje voor het bottlen wordt er suiker(invert?) toegevoegd (hoeveel/L), hoe gebeurd dit zonder lucht in te mengen 😉
Bottelsuiker kan gewone suiker (kristal of riet) zijn of honing of..... zolang het maar vergistbare suikers zijn anders krijg je geen CO2 in je bier.
Wanneer je de suiker eerst goed oplost in wat water (verhouding 1 deel suiker 2 delen water) doe je het in je bottelvat. Dan laat je het jonge bier vanuit je vergistingsvat zonder te kletteren in je bottelvat, waarin het suikerwater zit, lopen. Dan heb je de minste kans op oxidatie.
Ook kun je kiezen voor carbonation drops. Dit zijn klontjes precies op maat voor een flesje. De kans op oxidatie is dan nog kleiner.
Hoeveel suiker je toevoegt is een beetje afhankelijk van het type bier en de gewenste hoeveelheid bubbels die je wil. Een beetje gemiddeld is 7 gram suiker per liter.
Dank u wel voor uw snelle antwoorden Erik.
Graag gedaan 😉
Hoi Erik,
7 gr per liter is een gemiddelde voor ongeveer de kamertemperatuur.
Als je een lagering hebt die bij 4graden Celsius zal er reeds CO2 opgelost zijn in het te bottelen bier. Dan wordt 7 gram per liter toch wat te veel waardoor er flesjes kunnen barsten door een te hoge druk. Er zijn hier rekenmodelletjes voor in bv brouwvisie
Hoi Jac, klopt wat je zegt maar..... ik heb een Mac en kan dus Brouwvisie niet gebruiken.
Ik lager altijd op 4ºC en gebruik, vanwege het gemak, tegenwoordig (ruim een jaar) enkel nog carbonation drops. Ik bottel rechtstreeks vanuit de fermenter op 4ºC. Een klontje per flesje van 33cl. Het gewicht van 1 klontje is 3,33 gram dus omgerekend 10 gram per liter. Is veel zou je zeggen maar ik vind het CO2 gehalte in mijn bier zeker niet (te) hoog. Ik heb nog nooit gushers of bierbommen gehad.
Jan gebruikt volgens mij ook de carbonation drops in 33cl. flesjes en heb van hem ook nog geen problemen gehoord.
Ok, Erik, dat is mooi met die carbonation drops. En tja, 10 gr/liter is erg veel t.o.v. gewone kristalsuiker dus ik zit me nu af te vragen waaruit deze drops nu bestaan. In elk geval als je aan de slag gaat met kristalsuiker zou ik echt adviseren hier wat voorzichtiger mee te zijn.
De klontjes zijn gemaakt van suiker en glucose siroop van mais.
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik 10 gram per liter ook wel aan de hoge kant vind. Tripels deed ik voorheen met 9 gram per liter omdat ik vind dat een tripel wel wat meer mag hebben maar met 9 gram per liter vond ik het CO2 gehalte ook niet extreem hoog.
Ik denk dat het te maken heeft met het aandeel glucose in de drops. Voor de Pure Yeast van Still Spirits wordt geadviseerd deze te gebruiken met 6 kilo suiker of 7 kilo glucose.