Meldingen
Alles wissen

GF recept met late addition .


Berichten: 25
Topic starter
(@rallinge)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wanneer juist een late addition toevoegen in de GF ?

In verschillende GF recepten lees ik bij de mouten ook een hoeveelheid suiker met enkel de vermelding van " Late addition."

Een toevoeging doen van bv suiker gebeurt een 5 tal minuten voor eind kooktijd , als de suiker vermeld staat bij de vergistbare ingrediënten (mouten). Mag ik dit zo aannemen ?

Beantwoorden
10 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Suiker hoeft niet lang mee te koken, belangrijk i9s dat het goed oplost. Zou je suiker lang mee laten koken dan vergroot je daarmee de kans op aanbranden. Dus je aanname is correct. 

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@rallinge)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thanks voor je antwoord , heeft nog geen ervaring in het bier brouwen vooral de praktijk.

Misschien nog een vraagje voor het bottlen wordt er suiker(invert?) toegevoegd (hoeveel/L), hoe gebeurd dit zonder lucht in te mengen 😉

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bottelsuiker kan gewone suiker (kristal of riet) zijn of honing of..... zolang het maar vergistbare suikers zijn anders krijg je geen CO2 in je bier.

 

Wanneer je de suiker eerst goed oplost in wat water (verhouding 1 deel suiker 2 delen water) doe je het in je bottelvat. Dan laat je het jonge bier vanuit je vergistingsvat zonder te kletteren in je bottelvat, waarin het suikerwater zit, lopen. Dan heb je de minste kans op oxidatie. 

 

Ook kun je kiezen voor carbonation drops. Dit zijn klontjes precies op maat voor een flesje. De kans op oxidatie is dan nog kleiner.

 

Hoeveel suiker je toevoegt is een beetje afhankelijk van het type bier en de gewenste hoeveelheid bubbels die je wil. Een beetje gemiddeld is 7 gram suiker per liter.

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@rallinge)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank u wel voor uw snelle antwoorden Erik. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Graag gedaan 😉

Beantwoorden
Jac
Berichten: 74
 Jac
(@jac)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Erik,

7 gr per liter is een gemiddelde voor ongeveer de kamertemperatuur.

Als je een lagering hebt die bij 4graden Celsius zal er reeds CO2 opgelost zijn in het te bottelen bier. Dan wordt 7 gram per liter toch wat te veel waardoor er flesjes kunnen barsten door een te hoge druk. Er zijn hier rekenmodelletjes voor in bv brouwvisie

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Jac, klopt wat je zegt maar..... ik heb een Mac en kan dus Brouwvisie niet gebruiken.

Ik lager altijd op 4ºC en gebruik, vanwege het gemak, tegenwoordig (ruim een jaar) enkel nog carbonation drops. Ik bottel rechtstreeks vanuit de fermenter op 4ºC. Een klontje per flesje van 33cl. Het gewicht van 1 klontje is 3,33 gram dus omgerekend 10 gram per liter. Is veel zou je zeggen maar ik vind het CO2 gehalte in mijn bier zeker niet (te) hoog. Ik heb nog nooit gushers of bierbommen gehad.  

Jan gebruikt volgens mij ook de carbonation drops in 33cl. flesjes en heb van hem ook nog geen problemen gehoord.

Beantwoorden
Jac
Berichten: 74
 Jac
(@jac)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok, Erik, dat is mooi met die carbonation drops. En tja, 10 gr/liter is erg veel t.o.v. gewone kristalsuiker dus ik zit me nu af te vragen waaruit deze drops nu bestaan. In elk geval als je aan de slag gaat met kristalsuiker zou ik echt adviseren hier wat voorzichtiger mee te zijn.  

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De klontjes zijn gemaakt van suiker en glucose siroop van mais.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik 10 gram per liter ook wel aan de hoge kant vind. Tripels deed ik voorheen met 9 gram per liter omdat ik vind dat een tripel wel wat meer mag hebben maar met 9 gram per liter vond ik het CO2 gehalte ook niet extreem hoog. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik denk dat het te maken heeft met het aandeel glucose in de drops. Voor de Pure Yeast van Still Spirits wordt geadviseerd deze te gebruiken met 6 kilo suiker of 7 kilo glucose.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?