Enkele vragen hoe dat men zuurstof opname van het wort, water kan beperken of tot een minimum herleiden.
Mag het vullen van brouwwater of spoelwater voor opwarming gebeuren dmv een douchekop ,dit om het chloorgas in het leidingwater te laten ontsnappen.?
Bij het omhoog brengen van de zeefketel voor spoeling ,druipt (klettert) het wort naar beneden ook tijdens de spoeling .Mogelijke tips?
Mogelijks fouten tijdens overhevelen, wanneer uiteinde van hevelleiding op de grond van het bottelvat of lagervat ligt ,maakt men toch nog een stroming waardoor lucht wordt opgenomen ? Idem bij toevoeging suikers op eind hoofdgisting waarbij voorzichtig wordt geroerd in vergistingsvat. Of is dit misschien een beetje Te nauwgezet bekijken van de processen ?
Weet dat de enige toevoeging van lucht (zuurstof) mag gebeuren ,bij afgekoelde wort vlak voor gisttoevoeging en dit gebeurt bij mij dmv een whirlpool. Maar mag dit ook gebeuren voordat de wort afgekoeld is ? Dit om de drap in het center van de ketel te brengen vooraleer deze door de countreflow wordt overgepompt.
mvg Rallinge
E whirlpool word gebruikt na het koken voor het koelen om alle eiwitten en dergelijke te verzamelen in het midden zodat het bij elkaar blijft tijdens het afhevelen/ wegpompen naar de gisttank
Je mag gewoon je ketel vullen met een douchekop.
Wanneer je bang bent voor oxidatie tijdens het spargen/spoelen kun je iets verzinnen om de moutkorf op te takelen en dichter boven het wort te laten hangen. Zelf doe ik het niet en ik heb nog geen smaakafwijkingen kunnen ontdekken.
Wanneer je overhevelt zul je altijd wat zuurstof opnemen, daar ontkom je niet aan. Als je dat echt niet wilt kun je een CCT overwegen en dan onder CO2 druk bottelen. De Grainfather conical fermenter icm de Presure transfer kit is dan een uitkomst.
De whirlpool maak je voordat je je wort gaat koelen om alle drap in het midden van je Grainfather te krijgen. Wanneer je je wort koelt kun je idd daarna nog een whirlpool maken om je wort te beluchten. Ook kun je een beluchtingspompje inzetten of nog makkelijker je wort in het vergistingsvat laten kletteren.
Persoonlijk heb ik ondervonden minder last te hebben van smaakafwijkingen door oxidatie sinds ik mijn mash en sparge water aanzuur naar 5,2 tot 5,4 ph...
Dat komt ook de vergisting ten goede 🙂
Oké ,maar breng je met deze werkwijze niet teveel lucht in uw warme wort via de tool : whirlpool. Misschien een betere werkwijze ? vb : Via roerspaan 30 sec een vortex te maken of…..
Stel me alleen deze vragen om de wort minimaal lucht te laten opnemen op de verschillende werkwijzen.
Goeie tips , dmv een takel ,te lichten totdat zeef net op de oppervlakte is vh wort .Geen inslag van lucht. Thanks.
Ivm CCT heeft vrouwlief nog niet kunnen overtuigen met aankoop van een ….Staat op mijn verlanglijstje Erik.
Dacht dat wort beluchten via beluchtingspomp of gebruik van whirlpool noodzakelijk was om de gist een heel goeie start te geven. Voor het aanmaken van nieuwe cellen en de omzetting v suikers zo snel mogelijk te starten.
Of het laten kletteren van de wort in het vergistingsvat voldoende is , zal ik binnen een paar weken weten. dmv proeven.In ieder geval zie ik dat de hoofdgisting minder lang duurt bij gebruik van whirlpool. Als dit nu positief is weet ik nog niet.(smaakbepaling)
ivm Ph waarden heb ik me nog niet verdiept ,alleen wetende dat dit een combinatie is van meerdere factoren oa de hardheid (Cal,...) De middelen dat men gebruikt om aan te zuren (oa melkzuren). enz ...
Heeft nog geen smaakafwijkingen vastgesteld ,maar uit voorzorg worden aanleidingen tot ... , best vermeden in het brouwproces.
Heeft de toevoeging van Iers mos niet hetzelfde effect?
Iers mos zorgt voor het neerslaan van de eiwitten, de whirlpool of vortex zorg ervoor dat de eiwitten in het midden van de ketel komen.
Met een roerspaan een vortex maken is nagenoeg hetzelfde als een whirlpool maken met de Grainfather paddle. Je moet natuurlijk niet je boor- of schroefmachine op volle kracht laten ronddraaien zodat je zuurstof inslag krijgt.
Als ik me niet vergis is een PH van 5.2 naar 5.4 een stijging van zuur naar basisch en heeft het met aanzuren niets te maken. Het belangrijkste is dat zuurstof sowieso slecht oplost in water en al helemaal in WARM water. Met de oxidatie zal het dan ook wel meevallen. Daar komt nog bij dat er vanalles is opgelost in het "water" wat de oplosbaarheid van gassen tegen gaat en dat de pH van het "water" ruim onder de 6.7 ligt. Uit mijn hoofd, zuur water bevat minder zuurstof.
Wat wel goed oplost in water is CO2. Hoe dit 'oxidatie' tegen gaat of bevordert weet ik niet. Mijn beste gok is dat het met oxidatie van wort erg mee valt. Wil je echt moeilijk doen dan zal je het onder vacuum moeten met een vacuumontgasser.
groeten Catnip
Kletteren is voor mij altijd voldoende geweest. Ik heb ook regelmatig met een beluchtingspompje gewerkt maar dat staat nu werkeloos ergens te verstoffen.
Beluchten voor vergisten is zeker aan te raden.
Niets zo fijn als een verlanglijstje hebben 😉