Meldingen
Alles wissen

Grainfather G70² en destilleren


Berichten: 2
Topic starter
(@tropical)
New Member
Deelgenomen: 7 dagen geleden

Hallo medegebruiken van het stookforum,

Ik en 4 anderen wonen in het buitenland ( Bonaire ) en zijn echte bierfanaten! Maar zoals bij jullie in Europa vliegen de prijzen de pan uit. Een krat bier kost hier al snel omgerekend 28 a 35 euro per krat en zoals jullie begrijpen doet je dat wel zeer in de portemonnee. Nu heb ik al met wat vrienden er over gehad om zelf maar bier te gaan brouwen en na wat google zoekopdrachten kwam ik al snel hier op het stookforum. Waar we/ik al veel dingen hebben geleerd en handige tips etcetera, Na al het speurwerk en eindeloos youtube filmpjes te hebben gekeken rest ons nog één vraag over de grainfather g70 daar kun je ook mee destilleren, zagen we en van een lekker likeurtje/wodka   houden wij ook zeker van nu was onze vraag omdat we het met meerdere gaan doen ( 5 personen ) zouden we de grainfather G70v2 willen aanschaffen meer volume meer om te delen proost!  Nu kunnen we eigenlijk nergens informatie vinden over hoelang het duurt het om 65L (is de max wat er in mag) sugarwash te destilleren met reflux T500. 

Met een vriendelijke zonnige groet 

Tropical en zijn maten

Beantwoorden
8 reacties
8 Reacties
erho
 erho
(@erho)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@tropical ik gebruik zelf een Grainfather G40. Deze gebruik ik hoofdzakelijk voor het brouwen van bier en stookwijn, maar kan d.m.v. van een rvs 2" tri-clamp kolom ook destilleren. Heb ook een reflux T500 gehad. Maar deze had minder capaciteit, en vond ik lastiger onder controle te houden. Met de G40 destilleer ik sugerwash voor alcohol bij ons in de praktijk, en voor limoncello. Ik heb gemerkt dat smaakoverdracht van b.v. graanalcohol met een G40 niet optimaal is. Stookwijn van graan of druiven destilleer ik in een alquitara. Waardoor de smaak beter tot z'n recht komt. 

Mocht je gaan destilleren met de G70. Dan zou ik kiezen voor een kolom met een grotere diameter dan de reflux T500. 

Beantwoorden
(@tropical)
Deelgenomen: 7 dagen geleden

New Member
Berichten: 2

@erho Bedankt voor je berichtje en tips zo'n alquitara ketel is ook wel gaaf net even bekeken en wat gegoogeld zeker het overwegen waard en wij zullen de g70 ook hoofdzakelijk gebruiken om ons eigen bier te brouwen en 1x in het half jaar ofzo een spirit run en dan evt met extracten. En als we ook vaker spirits gaan destilleren is een alquitara een hele mooie optie zeker met wat je beschrijft. Als ik vragen mag hoelang duurt een sugarwash in jou G40 ? en hoeveel L wash gaat er dan in. Als ik die van still spirit zie ben je ongeveer 4 uurtjes verder met 25L sugarwash. 

Beantwoorden
erho
 erho
(@erho)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@tropical Ik ben met een stook met de G40 zeker 3,5 á 4 uur bezig met 30 liter sugarwash naar 90% alcohol. Daarbij moet ik wel zeggen dat stoken met de opstelling die ik nu heb met een aanpasbare kolom van 2" tri-clamp rvs buizen sneller gaat dan met de reflux T500 die ik heb gehad. Het voordeel van de huidige opstelling is ook dat ik wisselen van reflux naar pot still opstelling. Dan haal haal ik de refluxcondencer er tussenweg, en kort de opstelling in door er een buis tussenuit te halen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10625

@tropical grain father of t 500 zijn ketels  vrij gericht op slecht enkele taken. 

Wil je echt likeuren of dranken als whiskey ,gin of ook rum maken zal je zeker een ander type ketel erbij moeten hebben.  

Een alembiek op een t 500 is een concessie aanpassing  het doet wel iets maar het geeft niet een hoge kwaliteit in smaak vorming of aroma overdracht. 

 

Beantwoorden
erho
 erho
(@erho)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert Helemaal mee eens Robert. Voor stoken op smaak, of tweede stook, gebruik ik altijd de alquitara na het zien van de filmpjes op Youtube. Die hebben, buiten het voordeel van de veel betere smaakoverdracht, vanwege het gebruik van koper ook een betere warmteverdeling. Bij de G40 wordt er verwarmt via een element in de bodem, waarbij de warmte moeilijker wordt geleid in de rvs wanden dan de koperen wanden van bij de alquitara. Ik heb met de alquitara goede resultaten bij het stoken van whisky en eau de vie.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10625

@erho ook is het niet handig om een grain father of t 500 een eerste stook te doen en 2e op koper . De eerste overhaal is ook belangrijk in smaak. Wat je weg stook krijg je in 2e overhaal niet terug  . 

 

Beantwoorden
erho
 erho
(@erho)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert Bedankt Robbert. Je hebt gelijk. Ik zal er rekening mee houden.

Beantwoorden
(@nicolaas)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@tropical 

Hi Tropical, ik kom jaarlijks op Bonaire voor een langere periode. Ik heb ervaring met zo wel bier brouwen als stoken. Stuur mij een PB, met je e-mail adres dan kunnen we misschien in November/December 2025 als ik op Bonaire ben een keer afspreken en kennis delen. Mvg Nicolaas

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?