Uiteraard had ik het niet op graan of fruit dat met dat doel vergist word, maar op graan of fruit gisting met het doel om te stoken maw stookwijnen
Prepareren van je stookketel(tje): Is het goed om je ketel eerst met een oplossing van azijn of citroenzuur te stoken? En met welke hoeveelheden wer je dan? Ik neem aan dat je daarna wel even met alleen water moet stoken..
aukedebier, azijn en citroenzuur zijn natuurlijke producten en hoeven niet te worden nagespoeld. Je kunt daarna gelijk gaan stoken.
OK, bedankt! goed om te weten. Ik heb nog wat appelazijn staan.. Ik neem aan dat ik dat ook kan gebruiken.
Nee, als je je ketel met azijn stookt moet je nastoken met water. Natuurlijk of niet, je drank gaat naar azijn smaken. Verschillende keren van klanten vernomen. Of dat met citroenzuur ook zo is weet ik niet.
Vlak voor het vullen en bottelen van de bierflessen met bier of appelcider, worden de flessen nagespoeld met sulfiet + citroenzuur (citroenzuur om de werking te versterken)
Daarna worden ze omgekeerd in een flessenrek geplaatst.
In de handleiding van deze producten staat duidelijk dat naspoelen niet nodig is.
Rob, sulfiet + citroenzuur is geen reinigingsmiddel maar een ontsmettingsmiddel. Het is m.i. zinloos om de ketel te ontsmetten, de oplopende temperatuur doodt de eventuele bacteriën en wilde gisten wel. Azijn zou ik zeker wel naspoelen om er zeker van te zijn dat er geen smaak van azijn meekomt.
Erik, je hebt gelijk, ik vergis me, ik gebruik het ook om na het bottelen geen besmetting te krijgen.
Ik heb een omgebouwde snelkookpan als stookketel. Ik wil em graag in twee delen houden. Iemand een idee voor een makkelijke koppeling; tussen de pan en het koelspiraal.
Ik had een klein stukje rubberslang met twee buisklemmen geprobeert, Ondanks dat de koperen pijpjes elkaar aanraakten, en de rubber slang daar omheen zat, blijft het naar rubber ruiken.
Siliconen slang gebruiken!?
Kan dat goed tegen de hoge temperaturen?
Ja, silicone slangen kunnen makkelijk tegen 180C
Deze topic is niet zo actief meer.. Toch vond ik dit onderwerp hier het beste passen:
Ik vraag me af of zoiets werkt met stookwijn? Een alternatieve manier van destilleren:
Hoi Auke, je bedoelt doormiddel van zonenergie toch?
Ik ken het systeem en lees dat het fantastisch werkt. Echter denk ik persoonlijk dat op deze manier alleen de alcoholen met de laagste verdampingsgraad ook daadwerkelijk verdampen, dat wat we normaal weggooien dus.
Iemand ervaring?