vandaag vol enthousiasme gestart met stoken. 6 ltr in ketel gedaan na een 3 uur gestopt pffff 80 ml eruit gekregen omdat ik met vlam ketel bijverwarmt heb. De plaat van 1500 watt gaat het echt niet lukken. Wat is nu wijsheid? Op gas gaan stoken of is het met een plaat van 2500 watt wel een makkie? Is het met vlam niet mooier te sturen. Dit schiet niet op in elk geval. En waar haal ik plaat van 2500 watt, wie heeft ervaring?
hoor graag van jullie
ik denk dat er toch iets anders aan de hand is... ik stook elektrisch met een kookplaat van 1500 watt. Dit gaat perfect voor mij. Heb een koperen alambiek van 15l.
Op gas vind ik mooi te regelen,na met hout gestookt te hebben vind ik gas het beste,op el.moeilijker te regelen duurt langer met afkoelen vd.plaat en ook de themp.verhogen.
Ik denk ook dat er iets anders aan de hand is . 1500 watt. Op mijn 12 liter ketel is ook ruim voldoende !
Maak eens een foto van je opstelling en vertel wens wat je precies gedaan heb ?
dit is de opstelling
Ik heb zelf het vermoeden dat de bodem niet vlak genoeg is waardoor contact oppervlakte niet goed genoeg is met de plaat.
Ja en met gas heb je dat probeem niet.
Zou het een oplossing zijn om de ketel in een pan met water te zetten?
Au bain marie stoken kan prima werken . Duurt even voordat je op temperatuur ben maar je kun heel lang stabiele temperatuur houden .
De themp.is dan nog moeilijker te regelen,als je soep op het gas hebt staan en die gaat koken draai je het gas wat lager en na een min.kookt je soep niet meer,als je de ketel in een pan met water zet en dat water kookt.dan denk ik dat het wat langer duurt je hebt er minder controle over.ik ben een echte moonshiner,ik stook 15 jr op een primitieve manier,op hout en gas.el.is niet mijn ding,neem gas.
Hoe zat het met je stookwijn ?
Verder ziet het er prima uit —> alleen zoals hier boven vermeld ben ik benieuwd naar de bodem van je ketel !
Ok nou zal er eens op beraden war ik ga doen. Ik heb de stookwijn nog in de ketel laten zitt3n neem aan dat ik die gewoon verder kan verstoken?
Klopt wat chris zegt t afregelen om op de juiste temp te komen met au bain marie is wat lastig .
Gas pitje werkt beter
Hout werkt ook goed,maar de kunst is om het op de konstante themp. te houden maar ik vind het nog altijd mooi om zo te stoken,lekker primitief,gas is makkelijker,maar ik ben nu eenmaal een van de oude stempel,stook op mijn vacantie adres nog met heel veel plezier op hout.in NL sinds kort op gas?
Ik ken 2 grote distilleerderijen waar nog steeds op hout word gestookt . 1 in pontalier Frankrijk en een in Tallinn Estland . beiden maken ze de godendrank absint ! Prachtig om daar te kijken .
Mijn branders werken op gas . ik heb regelbare drukregelaars .
Werkt voor mij prima . t is maar wat je gewent bent .