Meldingen
Alles wissen

Gewichtsverschil na vergisting

Pagina 7 / 7

Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik vind je einddichtheden wel aan de hoge kant. Een rumwijn met een einddichtheid van 1,030 of zo vind ik niet vreemd, maar voor een suikerwijn is dat wel veel. Zeker gezien je begindichtheid.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt maar ik voeg wel fruit toe.  Dus de vloeistof is troebel en bevat veel suspensies.  Ik veronderstel dat dit ook invloed heeft op de meting.

Voor zover ik versta meet een densimeter het soortelijk gewicht en niet het suikergehalte.

Vandaar eigenlijk het wegen om een beter idee te krijgen over de hoeveelheid suiker die achterblijft.

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die notie klopt: en alleen bij een zuiver mengsel van suiker en water is de dichtheid direct om te rekenen in suikergehalte. Of natuurlijk bij zuiver alcohol en water.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad Kees maar er blijft mijns inziens te veel suiker ongefermenteerd.  Dat kan aan het gist liggen maar ook aan een te hoge suikerconcentratie.  Daarom dat ik in batch 5 meer water gebruikt heb.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nieuwe week nieuwe meting

SG

Batch 1 Batch 2 Batch 3 Batch 4 Batch 5
1065 1060 1060 1065 1055
1040 1047 1047 1055 1047
1027 1032 1031 1030  
1027 1026 1023    
1027 1023      
1027 1020      
1025        

 

 

Gewicht

Batch 1 Batch 2 Batch 3 Batch 4 Batch 5
15,9 16,9 15,9 15,2 18,7
15,6 16,5 15,0 15,0 18,2
15,3 16,2 14,8 14,6  
15,1 15,9 14,6    
15,0 15,8      
15,0 15,8      
14,8 15,8      
14,8        

 

Voorlopige observaties

PH blijft ongeveer gelijk tijdens de hele gisting dus die meet ik niet meer

Temperatuur is nagenoeg de kamertemperatuur. De vloeistof buffert het dag/nacht verschil, niets meer.

SG valt snel gedurende de eerste drie weken, daarna traag. De daling na drie weken is wellicht toe te schrijven aan het neerslaan van de zwaardere suspensies.

Gewicht : daalt gelijkmatig de eerste 5 weken. Daarna is er bijna geen verschil waar te nemen. (meetfout weegschaal)

Alleszins batch 1 is door de ketel gegaan, en hetgeen overbleef na het stoken bevatte nagenoeg geen suiker. Rendement was OK.

Benieuwd wat de batch met meer water (batch 5) gaat doen.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Leuk hè: wetenschap. 😉

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De metingen zijn verricht

(een vrouwzachte stem etc)

Om 3kg suiker te vergisten.

Batch 1 (Beeindigd)

Days 39
Lost KG 1,1
Lost SG 55,00

 

Batch 2 (beeindigd)

Days 39
Lost KG 1,2
Lost SG 40,00

 

Batch 3 (ongoing)

Days 28
Lost KG 1,4
Lost SG 42,00

 

Sluitende conclusies zijn slechts mogelijk na een batch of 10

Dus :  we doen verder

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zag bij je gewicht 2 x een meting meer dan bij sg. Zal je ook wel al gezien hebben.

Voor conclusies zal het toch een beetje natte vingerwerk blijven. Wetenschappelijk is bewezen dat het gewicht van CO2 vast ligt.

De enige goede conclusie die ik zou durven maken, op dit moment, is dat bij enkele dagen geen gewichtsverlies, de vergisting bijna is beeindigd, dan wel is gestokt. Dus na enkele dagen geen gewichtsverlies sg meten. Vind je de sg voor de gekozen gist te hoog, dan proberen de verstokte vergisting weer op gang te krijgen of alsnog te gaan stoken met een iets lager rendement.

Maar blijf doorgaan. Er zou na 10 batchen idd een trend zichtbaar moeten worden.

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik kreeg net iets grappigs binnen via de mailen moest aan dit topic denken

fhebbers/d/plaato-keg?utm_source=flexmail&utm_medium=e-mail&utm_campaign=binnenkortverkrijgbaarbijbrouwland&utm_content=20200909c10nlplaatopng

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja, blijkbaar werkt t kopiëren vanuit de email app niet lekker. 

Beantwoorden
Pagina 7 / 7
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?