Ik vind je einddichtheden wel aan de hoge kant. Een rumwijn met een einddichtheid van 1,030 of zo vind ik niet vreemd, maar voor een suikerwijn is dat wel veel. Zeker gezien je begindichtheid.
Klopt maar ik voeg wel fruit toe. Dus de vloeistof is troebel en bevat veel suspensies. Ik veronderstel dat dit ook invloed heeft op de meting.
Voor zover ik versta meet een densimeter het soortelijk gewicht en niet het suikergehalte.
Vandaar eigenlijk het wegen om een beter idee te krijgen over de hoeveelheid suiker die achterblijft.
Die notie klopt: en alleen bij een zuiver mengsel van suiker en water is de dichtheid direct om te rekenen in suikergehalte. Of natuurlijk bij zuiver alcohol en water.
Inderdaad Kees maar er blijft mijns inziens te veel suiker ongefermenteerd. Dat kan aan het gist liggen maar ook aan een te hoge suikerconcentratie. Daarom dat ik in batch 5 meer water gebruikt heb.
Nieuwe week nieuwe meting
SG
Batch 1 | Batch 2 | Batch 3 | Batch 4 | Batch 5 |
1065 | 1060 | 1060 | 1065 | 1055 |
1040 | 1047 | 1047 | 1055 | 1047 |
1027 | 1032 | 1031 | 1030 | |
1027 | 1026 | 1023 | ||
1027 | 1023 | |||
1027 | 1020 | |||
1025 |
Gewicht
Batch 1 | Batch 2 | Batch 3 | Batch 4 | Batch 5 |
15,9 | 16,9 | 15,9 | 15,2 | 18,7 |
15,6 | 16,5 | 15,0 | 15,0 | 18,2 |
15,3 | 16,2 | 14,8 | 14,6 | |
15,1 | 15,9 | 14,6 | ||
15,0 | 15,8 | |||
15,0 | 15,8 | |||
14,8 | 15,8 | |||
14,8 |
Voorlopige observaties
PH blijft ongeveer gelijk tijdens de hele gisting dus die meet ik niet meer
Temperatuur is nagenoeg de kamertemperatuur. De vloeistof buffert het dag/nacht verschil, niets meer.
SG valt snel gedurende de eerste drie weken, daarna traag. De daling na drie weken is wellicht toe te schrijven aan het neerslaan van de zwaardere suspensies.
Gewicht : daalt gelijkmatig de eerste 5 weken. Daarna is er bijna geen verschil waar te nemen. (meetfout weegschaal)
Alleszins batch 1 is door de ketel gegaan, en hetgeen overbleef na het stoken bevatte nagenoeg geen suiker. Rendement was OK.
Benieuwd wat de batch met meer water (batch 5) gaat doen.
Leuk hè: wetenschap. 😉
De metingen zijn verricht
(een vrouwzachte stem etc)
Om 3kg suiker te vergisten.
Batch 1 (Beeindigd)
Days | 39 |
Lost KG | 1,1 |
Lost SG | 55,00 |
Batch 2 (beeindigd)
Days | 39 |
Lost KG | 1,2 |
Lost SG | 40,00 |
Batch 3 (ongoing)
Days | 28 |
Lost KG | 1,4 |
Lost SG | 42,00 |
Sluitende conclusies zijn slechts mogelijk na een batch of 10
Dus : we doen verder
Zag bij je gewicht 2 x een meting meer dan bij sg. Zal je ook wel al gezien hebben.
Voor conclusies zal het toch een beetje natte vingerwerk blijven. Wetenschappelijk is bewezen dat het gewicht van CO2 vast ligt.
De enige goede conclusie die ik zou durven maken, op dit moment, is dat bij enkele dagen geen gewichtsverlies, de vergisting bijna is beeindigd, dan wel is gestokt. Dus na enkele dagen geen gewichtsverlies sg meten. Vind je de sg voor de gekozen gist te hoog, dan proberen de verstokte vergisting weer op gang te krijgen of alsnog te gaan stoken met een iets lager rendement.
Maar blijf doorgaan. Er zou na 10 batchen idd een trend zichtbaar moeten worden.
Ik kreeg net iets grappigs binnen via de mailen moest aan dit topic denken
fhebbers/d/plaato-keg?utm_source=flexmail&utm_medium=e-mail&utm_campaign=binnenkortverkrijgbaarbijbrouwland&utm_content=20200909c10nlplaatopng
Ja, blijkbaar werkt t kopiëren vanuit de email app niet lekker.