Meldingen
Alles wissen

Nieuwe ketel en turbogist=solutiegeur

Pagina 1 / 3

Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste stokers,
Op dit moment draait mijn nieuwe ketel. Na weken solderen etc best spannend.
Ik heb hem goed gespoeld en gisteren door gestoomd.
Vandaag 10 liter test met een wash van turbogist, geklaard en helder en 16,7% alcohol.
Hij loopt er uit met 93%, iets reflux en de platen bubbelen mooi.

De geur vreselijk, echt lijm!

De eerst halve liter staan nu al apart. Het vreemde is dat dut alles over de top kwam met 77,8 graden... dubbele temp meting dus ben zeker.

Zou het komen door de nieuwe ketel en kolom?...

Top temp is nu 78,5 en de geur wordt iets beter maar nog niet waard om te proeven.

Alle feedback zeer welkom!!

Beantwoorden
30 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Die lijmgeur is ethylacetaat.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ethylacetaat

Ligt niet specifiek aan je ketel.

 

Het zou kunnen dat er azijnzuur in je ketel zat, slecht nagespoeld?

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb geen azijn gebruik met spoelen, alleen heet water. Sporen s39?....

Maar de stookwijn? Wat kan er mis aan zijn denk ik.
Na vergisting geklaard en heeft daarna nog een week afgesloten gestaan.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tijdens het vergisten kan er ook ethylacetaat ontstaan maar die komt enkel met de voorloop mee. Wanneer je niet steriel werkt of wanneer je de temperatuur ongecontroleerd laat verlopen vergroot je de kans op ongewenste bijproducten. Er kunnen dan zwavelverbindingen ontstaan, vandaar dat er vaak vloeibare kool tijdens het vergisten wordt toegevoegd.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je brengt mij op het goede pad.
Steriel was de gist emmer zeker, ontsmet met 70% alc.

Wat ik wel gedaan heb, omdat ik de gist niet aan de gang kreeg, is een liter appelsap er bij gedaan....

Mijn kolom heeft eerst een kwartier in volle reflux gestaan, daarna water geknepen tot de damp over de top ging. De temperatuur was stabiel maar laag, bij 77.8 een straaltje....nooit gehad.

Net mijn zoon ook even laten ruiken, de stookwijn in de emmer ruikt net zo als product uit de koeler. Hmm

Ik heb de reflux nu dicht en stook alles er uit.
Heb nog 12 liter stookwijn staan.
De alcohol terug erbij en kool erin?
Heb nog een zakje liggen...

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou er nu geen vloeibare kool meer bij doen want dan moet je ook nog eens gaan klaren.

Blijft de lijmgeur na die halve liter nog?

 

Ongewenste bijproducten ruik je helaas zelden in je stookwijn.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb tijd genoeg en heb klaringmiddel staan dus het zou kunnen...

Ja, ik heb er nu 1,5 liter uit gestookt en steeds cuts gemaakt van 200ml.

Na een halve liter werd het wel minder maar blijf het echter ruiken. Balen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zodra hij beter wordt zou ik dat bewaren, de rest zou ik weggooien (of de ramen lappen).

Wanneer je tijd hebt dan kun je vloeibare kool toevoegen en daarna klaren. Schoon werken 😉

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hij wordt niet beter, zit nu op 94graden, loopt uit de condensor met 45% en meurt like hell.

Hmmmm, ik twijfel. Weggooien is zo zonde.
Op de carbon staat echter beschreven, meteen bij de start van fermentatie toevoegen...
Zou dat nu ook achteraf nog nuttig zijn?

Wat denk jij/jullie?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De vloeibare kool moet zijn werk kunnen doen dus moet er een geruime tijd in blijven. Als er geen gistactivteit meer is zakt de kool naar beneden en is de vloeistof niet veel in beweging. 

Het ergste scheiden en wat redelijk is verdunnen en stoken?

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een liter 90% en een liter 80%. Beide stinken. Ik ga er een nachtje over slapen.

Heb in ieder geval mijn turbo gist lesje geleerd..

Het rendement is misschien wat hoger maar, klaren, kool, alles bij elkaar flink duurder dan bakkergist. Die komt weleens waar maar op 12% maar is altijd goed...

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hillbilly.

Probeer eens het volgende: 25L stookwijn strippen dus zonder reflux om het volume te reduceren.

Ik deed dit altijd 2x zodat ik dan 2x 10L van rond de 40% had. (op deze manier is de aanwezige alcohol in je ketel geconcentreerd en is er minder water aanwezig, zodat het makkelijker wordt voor de kolom om een goede reflux op te bouwen en een goede "stapeling" van de dampen te realiseren).

Dan de 10 of 20L in de ketel, en eerst na opwarmen de kolom 30 minuten (heel belangrijk) in reflux laten draaien.

Dan heel rustig staps gewijs de koelwaterflow terug schroeven van de reflux koeler, telkens na een flow correctie even wachten om te kijken wat het effect is.

Niet te veel in 1x tappen, dus niet in een straaltje maar rustig druppelend anders kan je je reflux balans verstoren.

Je zal zien dat je op deze manier een echt goede scheiding van de smerige alcoholen en de zachte soepele en iets zoetige alcoholen krijgt.

Vooral de heads zal als aceton zijn, echt bizar hoe sterk, maarja die moet je er als eerste uit halen voordat je aankomt bij the good stuff.

Ook ik heb in het begin ondervonden dat het nog niet zo eenvoudig is om een echt goede scheiding te krijgen, ik heb me er een paar weken op internet op moeten storten voordat ik eruit was.

Deze info is puur op mijn praktijk ervaring.

Ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen, let maar op.

 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kan die carbon gebruiken, maar ik heb m nooit nodig gehad, maak gebruik van de fanatische mogelijkheden van je kolom.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Super techneut, dank je wel.
Het was de eerste keer met de nieuwe kolom. Had een kwartier in reflux gestaan. Wel kort inderdaad...

Had de eerste 500ml een top temp van 77 .5 graden, blijft vreemd dat hij zo lang onder de 78,4 bleef. Veel rommel dus...gek hoor.

Ik gooi deze 2 liter terug bij de stookwijn dan komt hij iig omhoog. Morgen nog een keer proberen.

Mijn vermogen is overigens nog laag, 1500watt plaatje. Daarom maar 10 liter gevuld. Verwarming element is nog niet binnen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?