Meldingen
Alles wissen

Over gasteller koetjes en kalfjes

Pagina 1 / 2

Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zouden er gastellers bestaan die het volume van het geproduceerde koolstofdioxide kunnen meten? Dan weet je direct hoeveel alcohol er geproduceerd is ongeacht of het nu pulp is of andere mash. En vanuit dat gegeven kan je dan weer de suiker content en alcoholgehalte berekenen. Het ware ook mooi mocht je die teller op de pc kunnen aansluiten om al die data om te zetten in grafieken. Ik weet het het is erg technisch maar het zit nu eenmaal in mijn bloed.Mocht je ooit mijn slaapkamer gezien hebben anno jaren 70 dan stond het vol met scheikunde materiaal en gistende flessen, heel veel boeken alsook allerhande witgoed om te demonteren om dan weer andere dingen te assembleren. Mijn vader werd er gek van. Moeder trouwens ook. En dat alles met beperkt budget. Verbazend hoe creatief een mens wordt als hij beknot is in zijn middelen. Vaak denk ik met heimwee terug naar die tijd. Ik zal wel de enige niet zijn.

Beantwoorden
25 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja zoiets bestaat als ik me niet vergis. Zoek maar op hobbybrouwen.nl en geef als zoekopdracht bellentellen. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja Stierke met niets iets maken,da’s mooi,nu rent iedereen naar de winkel en dumpt het na een paar maanden.mijn motto is door zuinig te zijn kun je roiaal leven.?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt goedkope co2 kooldioxide , koolmoxide metertjes op Coolblue bestellen .

(Wij hebben ze verplicht bij ons in het werk co2 is bij een verzadiging van 7% in de lucht al verstikkend en zelf dodelijk.
Overal waar co2 of andere gasgevulde automatische bussystemen worden gebruikt moeten ook melders e.d. aanwezig zijn . )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat ik mis uit die tijd is de muziek , en de smaken van bepaalde frisdranken en ook groentes en zelfs het vlees .
Alles is gemanipuleerd en wordt naar de klote geholpen .
Ik mis de smaak van een goede zoete aardbei . Een vlees tomaat in plaats van rode water bollen .
Inderdaad dingen om mee te knutselen . Tegenwoordig hoef je er niet mee te knutselen met witgoed het is met zo goedkoop mogelijke electronica wat stuk gaat en een nieuw buis 0f transistortje of diodetje in solderen lukt niet
en het flikkert na 3 ,jaar toch uit elkaar .
Die scheikunde spullen kon je zelfs bij de speelgoed winkel halen .
Als je nu zwavel o.i.d. wil hebben moet je je best doen om het te krijgen .
Het liefst met legitimatie .
Ja heimwee en nostalgie.

En vroeger waren kerst sinterklaas en dergelijke leuk met familie en gezelligheid .nu is het een commerciële farce .
Van mij mogen ze het Afschaffen .t' wordt toch niet meer wat het ooit was .

Tijden veranderen .?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gewoon een aardgasmeter? Of een ballon laten opblazen? Een fles ondersteboven in een emmer water en dan door de CO2 het water eruit drijven?

Gewoon: een beetje je fantasie gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een paar gekleurde par-lampen en lichtorgel met een goeie borrel en de max ! Zalig die tijd.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja inderdaad Stierke
arnold lane van pink Floyd, verginia plane van roxy music of Ina gadda da vida op de platen speler . Js dat had wel wat .

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maar eerst moet ik zien uit te vinden hoeveel en in welke tijdspanne er geproduceerd zal worden. Ik weet dat de suiker voor de helft omgezet wordt in alcohol en de rest in koolstofdioxide maar is het nu in gewicht of volume? 

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog meer nostalgie

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Co2 is in volume groter dan andere producten die de gist produceert .
Daarnaast kan 1gr in temperatuur al volume van co2 beïnvloeden .
Je kunt ook niet zeggen de helft alcohol en helft CO2 .
Hoeveelheid bijproducten zal ook variëren .
Bij slechte gist of vergisting is hoeveelheid alcohol kleiner of nihil en meer co2 bij perfecte vergisting is er weinig bijproduct meer alcohol maar co2 hoeveelheid ook in verhouding minder .

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik erop google zou dus 1 kg suiker 250 liter koolstofdioxide moeten opleveren of zit ik er naast ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In perfecte condities zo dat kunnen maar er zijn variabelen
Kwaliteit suiker , gist en temperatuur o.a.

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maar er is maar één gasvormig product en er zijn verschillende alcoholen die gevormd kunnen worden dus dus de hoeveelheid koolstofdioxide meten lijkt me het meest accuraat in zoverre je het volume accuraat kan meten.

Alcoholische gisting: C6H12O6 + 2 ADP + 2 Pi → 2 C2H6O + 2 CO2 + 2 ATP

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

je kunt inderdaad via die redenatie metingen doen .
Uit variatie van hoeveel kun je vergelijkingen maken .
Met Daarnaast de opbrengst alcohol .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?