Hebben jullie dat ook in deze hobby? Voor het eerst in me leven heb ik geen prestatie drang en denk ik bij een mislukt project ‘ jammer dan, aanpassen en nog een keer proberen’.
Ik las hier ook dat iemand stopt met de hobby omdat ‘het niet genoeg opleverd’
Ik zou ook graag groter produceren (lees meer drank op de plank ) maar ik vind me 12 liter ketel zo schattig ,
En de rust die het geeft als ik de alcohol zie druppelen , ik denk dat het hetzelfde gevoel is als wat vissers hebben als ze langs de kant zitten te turen.
Bij deze dan ook een dank je wel voor ALLE actieve forum leden die het ook tot een plezier maken met hun tips en trucks! Thnx
Het enige nadeel van deze hobby is dat je niet kan zeggen 'ik ga nu snel even wat stoken' 😀
Helemaal TOP kerel ?
Bij deze dan ook een dank je wel voor ALLE actieve forum leden die het ook tot een plezier maken met hun tips en trucks! Thnx
Mooi gezegd Bas. Heel mooi verwoord en ik ben het met je eens, het heeft iets "meditatiefs".
Ik word al "zen"van het gebubbel van het stookwijn waterslotje. En dan het gedruppel van het distillaat maakt me ook blij.
Dit snappen alleen wij.Daarom ook wel eens leuk om dit te vertellen.
Outsiders denken maar dat we een club belasting ontduikende aso tokkies zijn, die gevaarlijke brouwsels maken waarvan we eerst blind worden en daarna een akelige dood sterven.
Ik heb alle 2 BBQ's mogen meemaken en onder ons "tokkies" zitten onder meer: een civiel recht advocaat, notaris,goudsmid,beveiligers,energie bedrijf,overheids medewerker,meerdere koks, een jurist, meerdere elektriciens, beroeps lassers, een aannemer, een mislukte youtuber... deze opsomming is verre van volledig.
We hebben 1 ding gemeen: We weten hoe een echt goede borrel proeft en die vind je niet bij een slijterij. De magie van het omzetten van suiker of koolhydraten in zuivere alcohol is elke keer weer magisch. Dan nog de liefde waarmee we alles doen maakt dit veel meer dan een burgerlijk ongehoorzame hobby. Hoe je het ook doet, modern of ouderwets, wat je ook maakt, wijn, bier of distillaat; We zijn een soort familie hier die lief en leed maar vooral ook nog wil delen met elkaar. En Bas, daar ben ik ook iedereen dankbaar voor.
Cheers mannen en vrouwen 😉
Heey die Skoldt, nou.. als je toevallig stook(wijn) in huis hebt lukt het mij om binnen 15 minuten een borreltje in elkaar te flansen. Ik kook het, mik het in een inmiddels opgewarmde smartstill, kop op de ketel en het druppelen begint al na 5 minuten. Maar ik snap wat je bedoeld.
Stookwijn heb niet vaak "toevallig" in huis...
Over dat niet genoeg opleveren, ik ben deze zomer begonnen te stoken met een 25 liter ketel. Eerste keer een wijnprobeersel van vorig jaar gestookt, en daarn een paar keer Odin's roggebroodrecept gevolgd, gewoon 1 emmer met 20 liter prut laten vergisten en dit dan één keer stoken. Na dit twee keer te hebben gedaan toch maar besloten om de opbrengst van deze twee runs te verdunnen naar 40% en opnieuw te stoken, en dan houd je uiteindelijk 2 á 3 liter goed spul over van 75%. En dan denk je "dat is best veel werk voor zo'n beetje".
Mijn volgend project was rum maken, twee emmers van 20 liter laten fermenteren etc. Echter, door een domme rekenfout veel te veel molasse in de emmers gegooid, dus moest ik weer verdunnen en had ik ineens bijna 80 liter staan te fermenteren. Hier ook weer strip run en spirit run op uitgevoerd, en ineens staat er dan dik 10 liter rum in potjes op tafel wat je moet gaan cutten en blenden. En dan denk je "wat moet ik in godsnaam met al dat spul?".
Dus ik klaag niet over te weinig opbrengst op dit moment. Heb ondertussen mijn wijnprobeersel wel omgebouwd naar een grand marnier, heb een liter whiskey op hout gelegd (ik ben eigenlijk helemaal geen whiskeydrinker), en ben op dit moment bezig met het maken van de "strawberry panty dropper", een tried and true recipe van homedistiller. Ook is er nog wat limoncello in de maak volgens de "suspension method", en dan moet ik nog bedenken wat ik met die rum ga doen. Al met al een hobby die best wat oplevert dus als je door de eerste horden heen bent.
Ik stook ongeveer 15 jr,en nog altijd met veel plezier,als ik achter de ketel zit kan ik heerlijk tot rust komen,weg en dagdromen terwijl het straaltje loopt.muziekje er bij en genieten.voor mij is het ook geen werk,maar een ambacht dat ik met heel veel plezier uitoefen.heb net een groot rookvat gemaakt,kan ik onder het stoken ook roken.?
Dat zijn dan alleen nog de mensen die op de bbq zijn geweest. Ik heb een bekende zanger van carnavalsliedjes over de vloer gehad, een gtst acteur en een oogchirurg die nog nooit een gevalletje blindheid door zelf stoken heeft meegemaakt. Eigenlijk nooit tokkies...
en ik maar denken dat ik als enige de afwijking had, dat ik geïndoctrineerd naar een waterslot kan kijken en dat een druppel uit de ketel het zelfde effect heeft. oddly satisfying..
niet genoeg opleveren
Is typisch iemand die mogelijk dacht even snel wat extra zwart geld te genereren. Op hobbybasis kun je overkill voor je lever produceren.
Wat we hier doen is een ambachtelijk product maken om er zelf van te genieten.
Sommigen mee-lezers hier nemen de serie "moonshiners"van Discoverychannel veel te letterlijk. In werkelijkheid is alles in scene gezet en dramatisch geromantiseerd.
zo is dat nimrax maar bij mij loopt nu de t500 maar gisteren was het nog de smartstill en die blijft ook in gebruik
en gepensioneerden die het als hobby doen
"ploink..(vallende druppel) Mac.. wat een super illustratie!
En nee, je bent zeker niet de enige hier haha. Wat dacht je van ketelmuziek tijdens het stoken, het geluid van je ketel die mee veranderd naarmate de stook vordert... 3x zen.
En na afloop beloond worden met een goddelijk distillaat. Cheers 😉
"ploink..(vallende druppel) Mac.. wat een super illustratie!
En nee, je bent zeker niet de enige hier haha. Wat dacht je van ketelmuziek tijdens het stoken, het geluid van je ketel die mee veranderd naarmate de stook vordert... 3x zen.
En na afloop beloond worden met een goddelijk distillaat. Cheers 😉
En dan onder het genot van een druppel olie voor de totale beleving.