heb een vraagje over de vergisting.
als het slot niet meer bubbelt dan denk ik dat het uit is gegist.
maar schut ik dan met de vergistingsemmer en het slotje gaat weer flink te keer.
dus hoe kan ik weten dat het vergistingsproces volledig is gestopt?
grtz Patrik
Hou een brandende aansteker boven je mash,blijft het vlammetje branden en rustig dan kun je stoken,ik werk altijd zo.gr?Chris.V.
ja oke maar dan moet he deksel er af en dacht ergens te lezen hebben dat er terug zuurstof bij komt in de emmer dat het vergistingsproces stopt.als de zuurstof terug door de gist is op gebruikt dan pas verder de suikers terug begint om te zetten in alc.
Patrik ik haal de deksels wel vaker dan een keer er af,ik heb geen watersloten ik controleer alleen met de aansteker.in al die jaren nooit fout gegaan,en ik stook best veel.gr.?Chris.V.
Ik haal niet alleen het deksel eraf, ik stook de alcohol uit de graan mash en koel het af en gaat een paar uur later weer gewoon in dezelfde ton met 4 kilo suiker en binnen een half uur loopt het waterslot weer. Zo deed ik het ook met Kirsch ik geloof wel 4 of 5 keer.
heb het deksel er afgehaald en aansteker gaat nog uit dus volop aan het vergisten.
moest ik het deksel er af laten zou dit gevolgen hebben?
dan kan de deksel er wel weer op
Ik open de deksels ook vaak, gewoon even om te proeven en te oordelen hoever het is. soms stook ik ook als het nog net niet helemaal is uitgegist, dan komt er een klein zoetje mee door de ketel. dat doet de smaak soms aardig goed.
hobbyman welke smaakt heeft het als de gist uitgegist is.
is misschien een handige weetje
Bij mij een beetje zuur.gr.?Chris.V.
inderdaad wat Chris zegt: Zuur. Als alles goed gaat vergisten je gistcellen alle suikers, dan zou het moeten betekenen dat het zonder suikers dus alles behalve zoet mag smaken
Het trucje van Chris klopt wel maar wel met een aantekening. CO2 is zwaarder dan lucht en blijft dus als een afsluitende laag op je beslag liggen. Je aansteker hierbij houden zal eigenlijk altijd moeten doven, uitgegist of niet. Tenzij je het CO2 eruit "wappert" , je emmer weer afsluit en het na een uurtje nog eens probeert met je aansteker.
Catnip ik trek de deksel er af of het blijft branden of gaat uit,ik heb nog nooit met iets anders gemeten,ik bezit alleen een alc.meter,als aansteker uitgaat stoken,zo niet wachten ik werk alleen op die manier,ik heb dat van oude stokers geleerd die haden vroeger geen moderne aperatuur,bij mij werkt het perfect.en nooit verkeerd gegaan.is het zelfde principe als waterslot bubbels wachten geen bubbels,(dus niet meer blazen,)stoken.gr.?Chris.V.
Chris, ik trek jouw oordeel echt niet in twijfel. Jij hebt veel meer ervaring daarin. Bij de deksel eraf trekken ontsnapt al veel van dat CO2. Als het beslag nog gist dan vult dat vrij vlot aan. Ik geef alleen aan dat (zeker met een grote emmer en een klein laagje beslag) er zowel tijdens als na het gisten, een aanzienlijke laag CO2 ligt te rusten op het beslag. Houd je daar je lucifer bij dan dooft deze hoe dan ook.
Catnip ik gebruik vaten van 100-200 ltr.en zijn tot 20cm onder de rand gevuld,zijn ook niet luchtdicht,daarom is mijn manier op deze wijze goed denk ik,dan zal er ook wel geen CO2 meer in zitten.gr.?Chris.V.