Heeft iemand een overzicht van : hoeveelheid fruit en wat daar dan het rendement van is?
bv dank
Dit lijkt een abc vraag voor een beginner of een leek.Maar helaas werkt het zo niet...
Alcohol wordt verkregen door de omzetting van suikers.... Je kunt dus nooit standaard zeggen hoeveel fruit zonder het suikergehalte van het fruit te weten ...
Wil het simpel houden,de kwaliteit en het alcoholpercentage van wijn varieert iedere oogst,waarbij juist het suikergehalte een zeer bepalende factor is.
Nog een voorbeeld,van een suikerwash met een turbogist weten we vrij nauwkeurig wat de opbrengst is,juist omdat we een standaard hoeveelheid suiker toevoegen.
Hoop dat je begrijpt wat ik probeer te duiden.
vriendelijke groet,DB
Hier heb je alvast een leidraad : https://www.gezondergenieten.nl/suiker-in-fruit/
Let op ... dit is geen exacte wetenschap. De ene appel is de andere niet. De rijpheid van de vrucht speelt ook een rol, etc ....
gemiddeld : 17gr suiker in 1 liter mash levert je na vergisting 1% abv.
Meten met een refractometer. Begin Sg is uitgangs punt voor de hoeveelheid te vormen alcohol. Bij fruit neem ik altijd een staal van het mengsel. Zo werken de wijnboeren ook. De brouwers werken iets anders om hun mash te meten.
Ik heb van 100 kg zoete druiven 18-19 ltr van +- 60% ik gebruik geen suiker.ik proef de druiven ,ervaring.gr.?Chris.V.