Meldingen
Alles wissen

Beelden van een oude destilleerderij

Pagina 1 / 2

Berichten: 8
Topic starter
(@vermelho)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na 20 jaar verval is de restauratie van onze oude destilleerderij (1955) dit jaar voltooid. Deze zomer hebben we les gehad van onze buurman. Dat wil ik graag met jullie delen. Zie ook: http://casavermelho.blogspot.nl/

Onze ketel heeft een inhoud van maar liefst 100 liter en na het wijn maken, wordt van de most en de wijn van vorig jaar Aguardente gestookt.

Onderin de ketel wordt eerst een laag (droge bruine) grove dennenaalden gelegd. Tegen het aanbranden. De ketel wordt gevuld met most en oude wijn en de kop wordt met een papje van bloem afgedicht.

Het koelvat van enkele honderden liters wordt gevuld en het vuur kan branden. Alles gaat op gevoel en zicht. Loopt het te snel door, dan gaat er water op het vuur, gaat het te langzaam dan gaat er een houtje bij.

Na ongeveer 3 kwartier begint de voorloop. Dit loopt gewoon op de grond. Mijn verhaal over methanol en het weggooien van iets meer dan een borrelglaasje vol is aan dovemansoren gericht. Dit is een echte koperen ketel en dan hoeft dat niet! Wij doen het altijd zo! Zo heb ik het van mijn vader, grootvader geleerd.

Tussendoor wordt elke liter en de mix van het totaal gemeten. Het alcohol percentage begint bij 28% en loopt langzaam terug tot zo'n 19%. bij een gemiddelde van 22% wordt het proces stopgezet.

Een batch levert zo'n 12 liter aguardente op. Het is zeker lekkerder dan het product van de afgelopen jaren wat in een fabriek onder hoge druk en temperatuur werd gemaakt. Maar echt lekker? Nee.                            Volgend jaar toch die eerste volle liter eens weggegooid zien te krijgen!

Beantwoorden
15 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk verslag en mooie distilleerderij! 

Geniet ervan.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Marlou,ik heb ook op deze manier gestookt maar bij mij komt in het begin 70-80 % er uit en om aanbranden te voorkomen gooi ik alles in een katoene laken,en veel voorloop gooi ik niet weg ongeveer een borrelglaasje,ik vind 28 % laag dan zit er in je stookwijn ook weinig alc.ik heb afgelopen zomer nog zo gestookt in Roemenie 200kg abrikozen,ging en smaakte goed.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Marlou,

 

Geweldig zo'n ketel bij je huis! Ik heb je verhaal op de site ook gelezen, je schrijft dat het 28% is maar dat het smaakt als 40%. Gebruik je mischien een Proof meter inplaats van een ABV meter? Het ligt namelijk veel meer voor de hand dat je drank boven de 40% zal zijn. Wat Chris al zegt, je begint vaak bij 80% en dat gaat dan langzaam omlaag. Je eindresultaat moet nog dikwijls worden aangelengd met water om het op drinksterkte te krijgen. Check het even 🙂

Nog 1 goedbedoeld maar wel dringend advies, bewaar je alcohol in glas en niet in plastic. Deze flessen zijn niet bedoeld om alcohol in te bewaren, alcohol lost bepaalde bestanddelen uit het plastic op en dit krijg je dan zelf binnen. Buiten dat het ongezond is kan ook de smaak hierdoor worden beinvloed.

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zijn die flessen niet gemaakt van PET ?, die zijn alcoholbestendig...

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik ook wel plastic waterflessen voor als ik het op houtsnippers leg,maar ik bewaar het niet lang in plastic,ik heb zo'n 250 lege flessen met schroefdop ,maar in Roemenie bewaren ze het bij gebrek aan wat anders ook gewoon in waterflessen,ik weet niet of die flessen niet goed zijn.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

marlou ik heb die foto's bekeken van de locatie,je zit in een prachtige omgeving met zo te zien lieve mensen,zo moet het leven zijn ,ik zit zo ook elk jr.dat is de reden dat ik er graag zou willen wonen,maar mijn zoon moet nognaar school.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@vermelho)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De gebruikte alcoholmeter is in Almere gekocht (€19,95) dus zou met een kleine afwijking ivm temperatuur moeten kloppen. Overigens meld het eveneens daar aangeschafte 'volkomen stookboek' ook een alcoholpercentage van 22% bij een eerste stook.
In de winter en het voorjaar ganik van een deel van mijn aguardente, likeurtjes maken met het dan beschikbare fruit. Die bewaar ik in glazen flessen.

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@vermelho)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het alcoholpercentage van de stookwijn ligt met 9 - 9,5% ook aan de lage kant.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Marlou.heb je de stookwijn eerst laten vergisten met gist,want normaal moet je 80% kunnen halen.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat een ongelooflijk mooie plek is dat zeg, dat zal voor menig stoker hier wel een ideale plek zijn !, leuk om je verhaal te lezen.

Beetje brood bakken en alcohol stoken en dat allemaal in een zonnig land, daar kan ik wel aan wennen hoor.

Wat dat alcoholpercentage betreft, als je 100 liter hebt met zo'n 9% dan zou je inderdaad een hoger percentage in je destilaat moeten hebben of veel meer liters.

Theoretisch zou je al 9 liter van 100% moeten hebben. En met 22% is dat theoretisch zo'n 40 liter .

Dat is uiteraard allemaal theoretisch maar de praktijk ligt er nu wel ver van af, ik denk eerlijk gezegd ook dat er ergens iets niet goed gaat met het meten (zeker ook omdat het percentage hoger smaakt).

Wat betreft de voorloop, deze zou ik niet gewoon op de grond laten lopen !, zeker niet als je stookt met open vuur.

je zegt ook dat het borrelglaasje methanol aan dovemansoren is gericht ?, "dit is een echte koperen ketel en dan hoeft dat niet", dat begrijp ik niet helemaal ?

 

verder wil ik niet de wijsneus uithangen want ook ik weet nog lang niet alles, ik hoop dat je daar heerlijke drank gaat stoken in de toekomst.

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@vermelho)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee Chris. Het is puur de uitgeperste pitjes en stokjes, aangevuld met de wijn van vorig jaar.

Ze voegen NIETS toe. Niet bij het wijn maken, niet bij het stoken.

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@vermelho)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee, ik begrijp het ook niet helemaal. Dat dat er bij een koperen ketel geen sprake zou zijn van methanol. Maar zij doen het al eeuwen zo.

Dit jaar is totaal zo'n 120 liter gestookt!!! op deze manier.

De alcoholmeter is bij jullie gekocht, met een maatglas erbij. Hun eigen meter geeft hetzelfde aan.

Volgend jaar nieuwe kans. met een ketel van 100 liter is het onwaarschijnlijk om tussendoor andere experimenten uit te voeren. Maar ik wil wel een appels gaan proberen, die vallen toch maar overrijp op de grond, of vijgen, of sinaasappels, of mandarijnen.......

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste marlou

komt het niet doordat je geen gist gebruikt ? Je begint met stoken met een heel laag alchahol percentage in de Stookwijn , dan komt het eind product er ook een stuk lager uit, volgende keer mischien eerst een tijdje in een gist emmer met gist erin laten gisten , dan komt er een hoger percentage alchahol in je eind product , allemaal online te bestellen ,ook makkelijk voor daar ! 

 

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1167
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Marlou,

Je kunt ook vergisten met verse bakkersgist, verkrijgbaar bij de warme bakker.

Groeten, @ndré??

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?