Hey Freek ik heb een confituur pot gebruikt voor als hood die heb je in alle maten 36,38 cm en meer
Dat ziet er uit als een solide configuratie, top. Je gebruikt pasta om de twee helften aan elkaar te "lijmen"? De standaard meel met wat water of nog iets anders?
Hoe dik is boven buis?
Yep ik heb het ook eerst geprobeerd met klemmen maar het bleef maar fitten en dat is niet de bedoeling he nu doe ik het gewoon met wat bloem en water gaat ook perfect hoor .Ik heb een conituurpot van 36 CM doormeter gekocht een gat van 80 mm in gemaakt en daar met een flens op een buis van 80 MM op gesoldeerd wel dikwandig een overschotje van mijn kolom van 100 MM hoog daar een pijp van 53mm doormeter 290 MM hoog en bochten van 22MM
Werkt heel goed 🙂
Bedankt alle,
Ik heb het gat vergroot met een grotere pijp, dit helpt in doorvoer en verminderde het dansen
Daarnaast merk ik ook dat wanneer ik het vermogen vergroot het dansen helemaal stopt, tenminste tot de tails , dan lijkt er niet genoeg gas te ontstaan om de ketel bol te laten staan. En zie je de ketel weer een beetje dansen.
@Freek, top man! Probeer je ketel af te stemmen op 78-79 graden.(Exacte kookpunt alcohol:78,37 graden). Als dat lukt want je ketel is ook best wel een beest van een ding. Succes en ben benieuwd hoe het je afgaat. Cheers 😉
@Jantje, klopt. Alleen sommige smart/airstills kunnen overdruk niet hebben, dan kan je een scheur in je rvs ketel krijgen. Hierover klaagde men op het vroegere forum van brouwwinkel. Die hebben daarna hun forum opgeheven hihi. Het blijft Chinese import.
Maar het kan ook goed gaan. Als je je ketel af regelt op ongeveer een druppel per seconde, heb je er nagenoeg geen last van. En vergeet de kooksteentjes niet. Cheers 😉
waar met je best de temp?
Onder in de ketel, boven in de ketel?
of in de pijp?
Heb een temperatuur sensor in boven in de pijp die ik (elektronisch op iedere temp kan zetten). Als ik hem vol aan zet dan schakel ik op tempratuur het element aan en uit. Anders probeer ik de "sweet-spot" van 78graden te halen(78 zie ik dat ik de hoogste alcohol percentage haal, ligt aan de vulling hoe hoog die is) door de wattage te regelen al gebruik ik dat meestal alleen in de 2de run.
Heb overigens meteen gebruik gemaakt van een kleine update, een mooi doorkijk glaasje toegevoegd :
Na mijn idee beste is om net bij de overgang tussen opstijging en bocht te meten :
Vergeet die thermometer nou toch eens jongens, de samenstelling van het mengsel in de ketel is continue aan verandering onderhevig, daarom is er geen exacte verdampingstemperatuur te noemen. Voer het vermogen op als het te langzaam loopt en draai terug als het te snel gaat. Dat doe je op vermogen en niet op thermostaat.
We hebben nu al zo vaak gezien dat als mensen hun temperatuur op 78 graden laten staan dat ze teleurgesteld zijn dat ze maar een half literje opbrengst hadden terwijl dat wel 4 of 5 liter had kunnen zijn.
Mijn advies, plak hem af of vervang hem gewoon niet als hij stuk is.
De thermometer bij de T500 Copperdome is puur ter info, je kunt aan de T500 ketel toch niets afregelen. De thermometer bij de T500 Reflux werkt anders, deze meet de temperatuur van je koelwater, hierbij is het belangrijk deze tussen de 50 en 60 graden te houden. Dit heeft dus niets met de verdampings temperatuur van de alcohol te maken.
De Copperdome is overigens ook te gebruiken op de Grainfather, deze is wel perfect te regelen op vermogen.
Dank u voor de reactie.
Ik ben een leek maar lees dat alcohol verdampt bij 78 graden dus je meet de dampen en niet de prut of most als ik het goed begrijp.
Dank u voor de uitleg en sorry ben een leek.
Ik weet het zo net nog niet;volgens mij zit er een nuance bij je opmerking natuurlijk heb je gelijk en zou het zonde zijn als er drank achterblijft. Maar in de tweede run ,(strip run let ik persoonlijk niet op de temp) weet je hoeveel alcohol er in zit; wanneer mijn goal hoge alcohol percentage is(zoals hier boven bij vermeld ) weet ik toch wel welke temp ik in moet stellen. En dat zit toch echt rond de 78-79 graden. Maar heb het hier over een suikermix, bij een graan mix heb ik een hele andere strategie. Daar ligt het aan de mix hoe ik gewerkt ga,voorbeeld StookTV , daar heb ik ondervonden dat ik in de striprun heel hoog in de temp moet zitten om al die smaken en alcohol uit de mix kan halen, gevolgd door een langzame run met veel lagere temperatuur maar met goal 60-70% en daarbij dan ook een passende temperatuur
Jongens ik stook ongeveer 15 jr en nog nooit een thermometer gebruikt,Jan heeft gelijk let op het straaltje en regel daar de themp.naar.zo leer je ook op gevoel stoken.gr.?Chris.V.