Meldingen
Alles wissen

Eerste keer stoken met signi


Berichten: 10
Topic starter
(@signi3)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag mensen van het forum,

Ik heb op internet een moonshine potje gekocht met een inhoudt 12 liter. Ik heb voorheen al wel eens bier gebrouwen dus had nog twee gist emmers staan. Morgen ga ik met turbogist mijn basis destillaat maken.
In dit topic zal ik al mijn vragen aan jullie stellen en mijn voortgang vertellen en laten zien. Ik zal meteen maar met de eerste vraag beginnen. Moet je de suiker daadwerkelijk een kwartier koken om invert suiker te maken? Ik las ergens anders dat je het juist niet moet laten koken.

Beantwoorden
11 reacties
Berichten: 2
(@kratbier)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waar heb je deze vandaan? Heb je hem direct uit Azië en wat heb je er dan voor betaald als ik vragen mag? Want 12L is vrij groot 😀

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Kratbier,
IK denk dat deze direct uit azie komt heb ook zon ding, werkt best goed.
eerste run +/- 50 % tweede zit ik op 80 %
Wat de prijs aan gaat ongeveer 125 euro en gratis verzenden.De pan is wel dun dus snel aan vervanging toe, maar wat wil je voor dat geld.

Groet Ger

Beantwoorden
Berichten: 31
(@ludolph)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ziet er leuk uit, nog niet eerder gezien.

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In het stookboek staat wel dat je je suikeroplossing met een schepje citroenzuur een kwartiertje moet laten simmeren op 100 graden. Bij mij werkte dat goed.

Beantwoorden
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik laat het altijd een kwartiertje zachtjes koken. Ik weet niet zeker of het echt veel verschil maakt. Als ik een schep kristalsuiker in een gistend vat schep dan lijkt het wel of er een vulkaanuitbarsting begint. De suiker wordt dus zelfs in kristalvorm direct door de gist aangevallen. Als turbogist honger heft vreet het alles waar suiker inzit volgens mij.

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@signi3)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben momenteel bezig en het verloopt goed. Ik heb 5 liter stookwijn gebruikt.

Dit is er al uit gekomen.

Nu mijn vragen, kan deze voorloop methanol bevatten? De stookwijn is gemaakt met puur suiker en turbogist.

Nu heb ik ook een alcohol meter en deze geeft aan dat het na de eerste keer destilleren 68% is , dat lijkt me niet mogelijk.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi,

Ziet erg goed uit. Ik zie dat je ketel in de gootsteen staat, hoe verwarm je hem?

68% is heel normaal bij de 1e stook hoor. Had je lager of hoger verwacht? 

Als je puur suiker en turbogist hebt gebruikt is er geen methanol. Wel kun je een gistsmaak hebben. In dat geval verdun je je hele distillaat tot onder de 40% met kraanwater en stook je de hele bult nog een keer.

Succes!!

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@signi3)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er staat een kookplaatje in de gootsteen. Nu komen er de laatste druppels uit en dit heb ik nog een keer gemeten dit zit nu ongeveer op de 38%

Dien je het water eerst te koken voordat je het samengevoegd? Dat de kalk eruit is? En dan zowel de gestookte alcohol als het gekookte water een dag op kamertemperatuur laten komen, zodat het goed mengt als ik het juist heb?

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je van plan bent een 2e ronde te stoken dan maakt het allemaal niets uit. gewoon verdunnen met water uit de kraan en klaar. Het is wel handig voor de meting dat de vloeistof op kamertemperatuur is. De beste meting doe je namelijk op 20 graden.

Als je uiteindelijk een hoeveelheid alcohol opnieuw hebt gestookt en je hebt een percentage van 80 a 90% dan kun je kiezen wat je ermee gaat doen, als je likeuren maakt zal je waarschijnlijk suikerwater/suikerstroop toevoegen. Ook dat maak je gewoon van kraanwater. Het kraanwater in nederland is van zo'n goede kwaliteit dat je dat echt niet hoeft te zuiveren.

Bij sommige likeuren is het belangrijk om het suikerwater en de alcohol een nacht in de zelfde ruimte te laten staan om geen temperatuursverschillen te krijgen. Dit voorkomt ongewenst blindslaan (ondoorzichtig worden) van de drank. Maar dat is niet altijd noodzakelijk, houd daarvoor het recept van de betreffende drank aan.

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@signi3)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wil uiteindelijk Jenever gaan maken. Er is al een topic over hoe deze te maken, dus nu moet ik denk ik alvast opzoek gaan naar jeneverbessen. Bedankt voor het snelle antwoord Stookforum!

Beantwoorden
Berichten: 6
(@fatta)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo, ben ook van plan om zo iets aan te schaffen,

Kun je een beetje specifieker zijn over de internet shop?

welke? lees ook dat je bij diverse shops dat je na bestellen nog extra kosten moet afrekenen bij de postbode voor douane en inklaring enz. 

Groet Fatta

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?