Meldingen
Alles wissen

Eerste stook, een drama.


Berichten: 16
 Jay
Topic starter
(@jay)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allemaal,

Mijn eerste stook heb ik gister verpest.

Gister mijn installatie binnengrekregen, daarna wat huiswijn gekocht en aan de slag gegaan althans dat wilde ik.... omdat ik een 1,5L ketel is alles wat kleiner en zodoende ook bij het koelsysteem de 2 pootjes waar je normaal gesproken je tuinslang op kan aansluiten, heb er niks op kunnen vinden wat eroverheen paste dus heb ik maar geïmproviseerd... en er alsnog een tuinslang aan vast gemaakt met als resultaat dat tijdens het distilleren het water warm of zelfs heet werd.

Zoals wel was aangegeven moet je niet op de temperatuurmeter letten.
ik vind het nogal lastig want de kookplaat die ik heb meegekregen word enorm snel heet... dus hoe weet ik zo dat ik de voorloop het hart en de naloop heb? Ja met cuts maken dat is dan nog wel een optie.... maar dan heb je nog wel een grote kans dat er veel methanol bijzit?

(Met methanol ben ik ook in de war, de een zegt dat het levensgevaarlijk is als je je wijn gaat stoken en daarom precies de voorloop moet scheiden en de ander zegt dat het allemaal wat overdreven is en het wel meevalt met de hoeveelheid die je stookt)

Al met al heeft de stook niet veel opgeleverd en wat het heeft opgeleverd was denk niet volledig veilig om te drinken... het was wel 58% alcohol dus dat is ook wel het enige waar ik dan even trots op kan zijn.

Ik weet wel dat ik er nog veel aan moet werken haha.

Beantwoorden
8 reacties
Berichten: 16
 Jay
Topic starter
(@jay)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 16
 Jay
Topic starter
(@jay)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jay, ik zou de 58% verdunnen naar 40% en deze langzaam voor de tweede keer stoken. Ik neem aan dat je op een regelbare kookplaat stookt.

Maar maak geen haast en zorg eerst dat je slangen goed passen.

Morgen zijn de bouwmarkten weer open.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Jay,

De in en uitgang van het koelwater is idd heel klein (in verhouding met de ketel) wat ik meestal adviseer is om de tuitjes wat te verdikken met enkele slagen ducttape. Dat is watervast en daarna kun je er zo een Gardena tuinslang overheen schuiven. Ook zijn er bij de bouwmarkt silicone slangetjes te koop die wat flexibeler zijn. Dus koop je een te dunne slang, dan wil die nog wel een beetje oprekken als je wat kracht zet ?

Wat betreft voor en naloop, dat blijft een kwestie van gevoel. Eren aanvoelen en daar zal je steeds beter in worden!

Beantwoorden
Berichten: 16
 Jay
Topic starter
(@jay)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zal het met het ducttape proberen, goed idee!

Daar heb je gelijk in, is ook wel kwestie van ervaring en aanvoelen, alleen aan het begin ben ik daar wat onzeker over aangezien ik mezelf per ongeluk kan vergiftigen.

Beantwoorden
Berichten: 16
 Jay
Topic starter
(@jay)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja klopt een elektrische plaat, ik begrijp nu wel waarom mensen voorkeur hebben voor een gasplaat.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi.

 

Ik werk met een 15 liter alambiek, stook hem op gas.

 

Bij mij word het loelwater ook erg heet. Het mooie van zo'n koperen koelvat is dat je er met je hand aan kunt voelen, dat hete koelwater zit alleen bovenin. Wat eruit komt dus. Onderin waar je vers koelwater aanvoert blijft hij echt lekker koud hoor. Geen probleem dus. Als je het wel een probleem vind kun je het koelwater sneller door laten stromen maar het lijkt me onnodig om het koelwater er met badkuipen tegelijk doorheen te jagen.

 

En bij alles wat je van vruchten stookt is het oppassen voor methyl, ook bij wijn dus. Al denk ik zelf dat dat reuze mee zal vallen. Ik zou het gewoon nog een keer overhalen en langzamer stoken. Langzaam stoken is vaak het geheim voor een goed resultaat. Anderhalve liter is sneller op temperatuur als 100 liter natuurlijk.

 

En hoe vaker je het overhaalt des te minder smaak hou je over. Da's zonde van de wijn natuurlijk, kun je beter een suikervergisting doen.

 

Succes ermee.

Beantwoorden
Berichten: 64
(@janwetteren)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kan voor de inlaat van het koelvatje darmen gebruiken van een aquarium , en een pompje van 12v ervan , zo doe ik het , de overloop gaat terug naar de watertank .. en in de watertank zakken ijs leggen .. blijft je water goed koel ,

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?