beste stokers
hoe doen jullie dat allemaal met de fruitpulp na de vergisting ?
Ik heb nou laatst de pulp weer verwerkt naar de stookketel toe maar het wordt altijd een bende en een slagveld met die pulp , ik gooi het door een vergiet maar die raakt steed verstopt, een Perszak geprobeerd maar die loopt ook vol , ik gooi fruit in een ton en laat dat dan vermeteren en dan gist erbij en als het gestopt is met bubbelen laat ik het nog twee staan zo, hoe zorgen jullie ervoor dat de dode gist onderin blijft en niet mee komt in de stookkketel ? Kortom ik wil het weleens van andere stokers weten of dit ook op een andere en schonere manier kan , bedankt alvast
Ik ga het volgen ...
Zit zelf ook met de vraag over dood gist !
Ik doe mijn pulp altijd in een panty tijdens het vergisten (wel even dichtknopen) deze is vrij poreus en kun je goed uitknijpen.
De pulp blijft in de panty en gaat zo in de container.
Na 1 dag hevel ik het sap af met een hevel met anti droesem kop, blijft een paar centimeter achter in de fles. indien gewenst kun je het restant in een smallere fles gieten en weer laten bezinken en de dag daar op de rest af hevelen. Dan alles de ketel in en stoken
Ok dat is dan voor kleine hoeveel heden , ik vermenteer nou in 1 vat van 45 liter en 2 vaten van 24 liter , een panty is voor mij geen optie dus, veel te klein ,voor kleine hoeveelheid is het dus een goede optie !
Ik stook de pulp mee in een wit katoene laken,wel opletten dat je de dode gist niet mee schud.gr.?Chris.V.
Hallo Koperstoker, Heb zelf ook zitten klooien met de pulp. Nu doe ik het als volgt:
Fruit door hakselaar (hout versnipperaar), Laten vergisten in vat. Pulp in kussensloop en centrifugeren in oude was centrifuge. Sap opvangen in vat, luchtdicht en laten klaren daarna verstoken. Werkt prima.
ik laat het fruit meestal een week of 2 zacht worden in een gistingsemmer. daarna gaat de staafmixer erop en pureer ik het. dit gaat in een filterkuip (bierbrouwen) en laat dit even staan. vocht zakt naar de boden en ik kan dit zo af tappen. het vocht zakt goed door de capillaire werking. wat af te tappen is gaat in een schoon gistingsvat. wanneer er geen vocht meer uit de filterkuip komt gaat de pulp in een perszak en pers ik het uit. nadat ik alles heb geperst gaat het gist erop en laat ik het gisten. als de gisting klaar is zakken de gistcellen naar de bodem en hevel ik het over in de ketel. de bodem van het gistvat gooi ik weg, zo stook ik zonder al te veel pulp en zonder al te veel gist. ik gebruik geen klaringsmiddel om de gist te laten zakken.
In de pulp zit alcohol en smaak,ik stook het gewoon mee in een katoene laken,na het stoken hang ik het buiten tot het vocht er uit is en het gaat zo de gft bak in de rest spoel ik door de afvoer.is niet veel werk en gaat goed zo.gr?Chris.V
Fruit ontdoen van steeltjes pitjes etc. Daarna klein snijden, staafmixer erop tot puree. Dan vergisten. Wanneer het vergisten klaar is door een ijzeren zeef ( https://www.action.com/nl-nl/p/zeef/ ) , welke ik met een klem vastmaak aan een emmer. Zodat je twee handen kunt gebruiken om de pulp door de zeef te schenken. Daarnaast leg ik een plastic zak om de zeef in leeg te gooien. Even omspoelen zodat alle gaatjes weer open zijn, en het hele proces herhaalt zich. Af en toe even door de zeef roeren, zodat alle vocht tussen de pulp uitlekt.
De emmer leeg gieten in jerrycans, dag of 2 laten staan en stoken die hap. Laatste beetje uit de jerrycan niet mee stoken natuurlijk.
VSOP doe dat eens met 200 kg.en soms 500kg,vd druiven haal ik de steeltjes,500kg is 2.5 dagen werk.vermalen in vat en gist er bij in katoene laken en stoken .gr.?Chris.V.
Beste chris
gaat het vocht door het katoenen laken heen dan ?
Koperstoker ja gaat er doorheen en de pulp blijft zitten,wel wit laken gebruiken die niet met wasverzachter is gewassen.gr.?Chris.V
Koperstoker,ik stook die zak gewoon mee,als je een jutezak hebt dan kun je die ook gebruiken,vullen en kompleet de ketel in.gr.?Chris.V
Ok Chris op naar de Hema dan voor een katoenen laken ! Dat gaat met grote aantallen dus vrij snel,en goed zoals ik lees!
VSOP doe dat eens met 200 kg.en soms 500kg,vd druiven
Heb nog nooit druiven vergist Chris. Maar mocht het voorkomen, neem ik gewoon druiven van 25 kg per stuk.