Meldingen
Alles wissen

Fruitpulp verwerken

Pagina 2 / 3

Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Chris hoe doe je dat met het dode gist !? Ligt op de bodem dus laatste beetje gooi je weg !?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Kapisjon ik maak mijn vergistingsvat leeg met een emmertje en de dode gist die op de boden ligt kiep ik weg.werkt perfect.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het is zo maar een idee maar stel je gooit de hele fruitpulp van laten we zeggen appels of druiven samen met het gist in een ketel op Stoom ( die heb ik namelijk dus aanbranden kan niet) zou ik het gist dan terug proeven? Geloof er geen barst van maar stel, zou je het met een 2e keer herstoken in de Grainfather dan ook nog steeds proeven? Het is een kutklus om uit te vinden of heeft iemand dat al wel eens gedaan? 

 

Ik heb overigens ook weer wat geprobeerd. Vrijdag j.l. 6,5 kilo gerst geschroot en ben nu 10 liter met de reflux van de t500 aan het stoken. Allereerst om te kijken wat er nu daadwerkelijk uitkomt t.o.v. de sg meting maar ook de smaak en die is anders dan graanmash die 3 maanden heeft gestaan zover is al duidelijk. Beter of slechter weet ik nog niet. Straks eens rustig proeven. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

 

Ik heb overigens ook weer wat geprobeerd. Vrijdag j.l. 6,5 kilo gerst geschroot en ben nu 10 liter met de reflux van de t500 aan het stoken

 

Even voor de duidelijkheid - het forum is ook mijn geheugen dus zeg het even goed - ik had 27 liter mash gemaakt van 6,5 kilo geschroot gerst wat ik een uur op 74 graden heb gehouden en om het kwartier heb ik de sg gemeten. De meest suiker wordt aangemaakt in de eerste 15 minuten en de overige 45 minuten verdubbelde de sg naar 1074. In theorie dus 10% maar het lijkt erop dat er 0,8 liter alcohol uit de reflux komt en ga zo meten wat het alcohol pecentage is. Heb het koelwater overigens hoog gehouden met gemiddeld 65 graden want stook toch nog een 2e keer. Denk dat het percentage rond de 90% zal liggen maar dat gaan we over een uurtje zien. Zal het melden.

 

Ik ga zo drie kilo suiker aan de resterende 17 liter mash toevoegen en vul dit weer aan met 10 liter tot 27 liter en stook over 5 dagen weer en dan ben ik benieuwd of de suiker de smaak heeft verpest. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ok laatste update want we zijn al weer klaar. Heb 0,75 liter gehaald van 89% uit 10 liter graanmash. Goed te zuipen alleen nog iets te granerig die smaak is er bij herstoken af.

Dus 7% en ik had in eerste instantie uitgerekend dat het 9% zou kunnen worden. Het verlies is te verklaren door de korte vergisting (ongeveer 4,5 dag) en ga niet de ketel een uur aanhouden voor misschien 0,05 liter meer.

 

Heb inmiddels weer 10 liter van 24 graden samen met 4 kilo suiker toegevoegd en de ton loeit alweer, alsof er geen dag van morgen meer is. Benieuwd hoe vaak dit kan met een zakje wodkagist van Stookwinkel. En of het nog te zuipen is natuurlijk. Zondag of maandag stook ik weer 10 liter. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel ik heb net de ketel aangezet loopt lekker 60 ltr er in van druiven moet deze week nog 120 ltr stoken,en dan voor de tweede keer.???,en dan kijken voor nieuw fruit.kan 500 kg gebruiken.de vaten zijn leeg,?gr.?Chris.V.leven is ❤️Hahaha.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Maar Lummel jij bent ook goed bezig.?gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel over die vraag van gist meestoken bij mij gaat er vaak wat gist mee maar dat proef je niet.gr.?Chris.V.moet effe naar de ketel.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Maar Lummel jij bent ook goed bezig.?gr.?Chris.V.

hehehe, ja toch? maar jij bent de inspirator.

 

Heb gisteren de groenteboer gesproken en een flesje gegeven effe afwachten dus,  maar zou het niet grappig zijn als we een gedeelte van jouw druivenstook een 2e keer (of derde keer, kan gewoon in een middag)  overhalen in de Grainfather. Je weet waar ik woon. 

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ga in het najaar bij een fruitteler langs met een flesje drank en vraag hem of je de val appels/peren mag rapen. Heb ik ook gedaan, had gelijk een 200 litervat vol.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Helaas hebben de fruittelers in de Betuwe geen druiven  

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1197
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Staat jou huis nig ChrisV ???

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

@ndre het huis staat er nog,ben net10 min.klaar met 60 kg.druiven opbrengst +-11ltr.van+-60-65% ik moet nog 60-70 kg.stoken dan gaat het totaal voor de tweede keer in de ketel.??gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel ik had +-11ltr.van60-65% ik moet deze week nog stoken en heb nog +-70 flessen in de kelder die ik maar een keer gestookt heb die gooi ik er bij en stook die ook twee keer.de rest in de kelder had ik al op hout of is al twee keer gestookt,dus ik zit niet op een droogje.???.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier zit een fruit sorteer bedrijf in de buurt, de peren die er uit gaan wegens schade die mag ik zo mee nemen, ik haal altijd ff patat op vrijdag voor die jongens en dan mag ik zo veel komen als ik wil, de peren staan numzelfs nog op vat , binnenkort stoken dus

 

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?