Meldingen
Alles wissen

Hollandsche CCVM ketel

Pagina 2 / 3

Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@stefanjo  hoi,  zoek op youtube eens op still it    ik heb hier mijn inspiratie uit opgedaan. Zijn leuke leerzame filmpjes. Ook op de Amerikaanse forum Home distillers is er wel wat te vinden.  Dad300 is degene die dit proces heeft ontwikkeld.  Zoektermen  ccvm  dad300  etc. 

 

Koelspiraal zorgt dat afhankelijk van de stand in de uitgaande buis, dat de warme alcoholdamp wordt neergeslagen (door koeling) en weer terug in de ketel valt. Je gaat hierdoor hogere alcohol percentages creëren.  Als je spiraal de uitgaande kant half bedekt,  valt een deel terug in de kolom, en de meer pure abv%, zal via de uitgaande condensor worden opgevangen als gewenste alcohol. Zo wordt er dus afhankelijk van de stand van de spiraal een reflux gecreëerd.

In de ketel vorm wordt het spiraal vervangen, en wordt de buis boven door een eindkap afgeblind. Voordeel van beide systemen, is dat het open systemen zijn. Dat betekend, dat er geen druk op kan bouwen, omdat uitgaande zijde altijd gelijk is aan de atmosferische druk. 

Beantwoorden
6 Reacties
Bewust
Registered
(@bewust)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 135

@rvdh,mooi stukje werk gemaakt. Ziet er heel mooi uit. Vraag me alleen af waarom je die gaskraan boven de Liebig koeler hebt geplaatst. Die moet dus altijd open staan als je stookt anders heb je wel druk opbouw lijkt mij. Dat is toch een beetje listig of misschien toch een overdruk beveiliging plaatsen is misschien een idee. Veiligheid lijkt mij belangrijk.

 

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 281

@bewust  in reflux modus, is er altijd een open verbinding boven het t stuk, waar de koelspiraal in hangt. Het koelspiraal zal de alcoholdamp, mits goed koelt, neerslaan. Om op te warmen kan het makkelijk zijn om eerst met gesloten kraan te werken, en deze na opwarmen te openen. (Wat ik lees op de fora natuurlijk).

Er  er ook een 3 delige koppeling op,  wat dan weer makkelijk is om te demonteren. Ik zal ook in de regel met openstand werken, ik had 'em toevallig liggen.

In de normale 'potstill' modus dan moet de kraan inderdaad altijd open! 

Beantwoorden
Bewust
Registered
(@bewust)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 135

@rvdh,ook even bij dad300 gekeken. Ik had eerst niet door dat de bovenkant gewoon helemaal open is en blijft waar je de koel spiraal in schuift. Ben benieuwd of dat echt goed werkt .

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 281

@bewust ik ga de eerste 'suger shine' klaar zetten van het weekend. 100L 

Tarwezemelen  1kg (uurtje laten pruttelen 1 kg in 15L water)

bakkersgist

4 koffiekopjes witte bonen (gekookt, als gistvoeding)

2 theelepels citroensap

een multivitamine tabletje

theelepeltje epsom salt.

Eerst 2x stoken (striping run)  en daarna maar eens proberen in die reflux modus. 

 

Beantwoorden
Paolo
Registered
(@paolo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 575

@rvdh Dank je voor dit bericht Robbie’s, ik kende dad300 nog niet en al helemaal zo’n reflux. 👍. Wordt weer klussen voor me.

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 281

https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=41579&hilit=controlled

 

Mijn grote voorbeeld in mijn reis door distillers land

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De sugershine staat lekker te vergisten.  Eerste nachtje met een bruisbolletje (aquariumpomp) om lekker te luchten.

 

Ik heb teddysad's fast fermenting vodka beslag gemaakt. 

Sg  1075     -     22c°       -      115L   

16kg kristal suiker

4 kopjes gekookte witte bonen (ipv DAP, gistvoeding)

3x 42gr natte bakkersgist

2 theelepels citroen sap

1 theelepel epsom salt

3 multie vitamine tabletten

1 kg tarwezemelen (1uur geprutteld op 75c)

1612074605-20210131_071700.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 281

Nog 1.2% tot we uitgefermenteerd zijn.  Van 1070, nu 1020. Zeg 7,8%abv.  

1613204989-20210213_092734.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 846

@rvdh, van 1070 naar 1020 zou ik zeggen dat je 6.7% heb of niet 🤔

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 281

@rumo you are right

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Net even tussendoor gemeten,  sg 1031 nog even pruttelen. 

 

In de tussentijd tijd zijn mijn toekomstige ingredienten gearriveerd

1 van de dranken die ik wil gaan stoken is Rakija. Zie hier mijn kennismaking met het distileren, haha... prachtig. 

https://stookforum.nl/forums/het-cafe/macedonie-land-van-de-rakija/#post-34211

 

Nu is het plan om pruimen rakija (ook wel Slivovich en Palinka genoemd) en druiven rakija te stoken. In de tussentijd tijd zijn mijn toekomstige ingredienten gearriveerd en deze zijn gister op de tuin gezet. Hopen dat ze snel pruimen geven, tot die tijd nemen we ze mee terug vanuit Macedonie.

Meet  Prunus Damson, het ras pruimen wat in Srbije, Bulgaria i Makedonija het meest wordt gebruikt voor de stook ervan. 

Voor de druiven zal het voor dit jaar nog markt na 17:00 werk worden. Al worden er wel stekken geplant op de tuin. Ik wil namelijk authentike druiven halen, en dat kan natuuijk aleen in,  Macedonië. 

 

1612549211-20210204_172001.jpg
1612549379-Screenshot_20210205-192102_Gallery.jpg
Beantwoorden
6 Reacties
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@rvdh de lekkerste pruimen om eau de vie van te maken zijn mirabellen, geeft een bijzonder fruitig aroma in tegenstelling tot blauwe pruimen. Smaken verschillen...

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 281

@odevie  Het moet ook geen aangelendge eau de vie worden. Maar rakia. Die wordt gemaakt van de blauwe mirrabel, Damson.

Deze pruimen soort is perfect voor de verwerking van drank, taart en bijvoorbeeld jam. Zo van de boom eten zijn ze wat bitter.

Leesvoer: ter inspirakia 😉

 

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Slivovitsj

http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfruit/mirabelpruimen.htm

 

https://alcohol.stackexchange.com/questions/7416/rakija-a-moonshine-from-the-balkan

 

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@rvdh zo zie je maar dat elke regio zijn voorkeuren heeft. In centraal Frankrijk is de mirabel dan weer meest populair, wat ik uit eigen ervaring ook verkies. Vorige zomer ruim 100 kilo blauwe pruimen, quetsch genaamd, vergist en gestookt. Toch vond ik de 22 liter stook van mirabellen lekkerder. Ik vermoed dat we de Mirabelle de Nancy in de tuin hebben. Van de blauwe quetsch durf ik geen varieteit noemen. Lekker om te eten maar minder om te vergisten.

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 281

@odevie rare jongens joh, op de balkan 😉 In onze eigen tuin hebben we de Victoria staan, daar gaat de helft naar jam of zo uit het vuistje.  De andere helft verstookt.

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@rvdh Heb je misschien (een) tip(s) hoe je die Victoria's vergist en verstookt? Misschien doe ik het wel helemaal verkeerd, ik leer altijd wel graag bij.

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 281
Kees22
Berichten: 1113
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat ik bij elke keer dat ik de titel lees maar niet snap: wat is er nou hollandsch aan die ketel?

Als ik een ketel gebouwd had, zou ik die niet denigrerend laten betitelen als hollandsch. Zelfs als is het geen topproduct, dan laat je je toch niet nog verder omlaaghalen.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De gasbrander is ook binnen,  10kw met 30mbar, op aardgas.  Ik heb namelijk een aardgas aansluiting in het stookhok.  Geen gesleep met flessen  plus een stukje voordeliger.

1612884089-20210209_160758.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

En op z'n brandertje

1612884374-20210209_160557.jpg
Beantwoorden
Notna
Berichten: 132
Registered
(@notna)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Dat is een lekker brander Robby daar ben ik wel even jaloers op.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Water loopt hoe het hoort, geen lekkages. Pompje is misschien net te kleine voor het mooi, maar voor nu hoop ik prima . Als het meezit zaterdag de eerste stooksessie houden,  #Zinin

1614007146-Screenshot_20210222-161607_Video-Player.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

We zijn los. De 1e 100ml

1614886160-20210304_202124.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Opstelling

1614886347-20210304_170809.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Na 2 x stoken in potstill modus, nu in reflux modus. Ben benieuwd.  Kolom gevuld met enkel koper sponsen.

1615025270-20210306_110113.jpg
Beantwoorden
Larsje40
Berichten: 79
Registered
(@larsje40)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Heb dit topic met veel plezier doorgelezen en ook al heel wat filmpjes op youtube gekeken. Maar misschien een domme vraag, hoe zorg je dat je condensor op een bepaalde hoogte blijft hangen? als hij er helemaal in hangt en er volledige reflux is, dan snap ik het, maar als je bv half wilt. hoe hou je hem dan op een bepaalde hoogte in je kolom?

THNX.

Gr.

Larsje

Beantwoorden
Larsje40
Berichten: 79
Registered
(@larsje40)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

En nog een klein vraagje. Zou je in plaats van zo'n koperen spiraalcondensor ook een dephlegmator kunnen gebruiken? bedoel dan bv zo'n ding

https://nl.aliexpress.com/store/group/Dephlegmators-SS304/3085032_511678807.html?spm=a2g0o.detail.0.0.34b51acc9ChE5M

Ben benieuwd of dit ook zou werken of heeft dit te weinig koelcapaciteit. dus dat je in jouw opbouw boven aan je kolom deze dephlegmator zet ipv die doorzichtige buis met koperen spiraal (overigens wel mooi met dat kijkglas!)

thnx

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi, 

Bijna alles ging goed, van bouw tot aan striprun. En toen kwam de reflux modus....sponsen erin. Opstoken..... en toen    spugen.  Tot 3 x toe. 

Enfin, stuk afgekoeld, alles nagelopen, niks geks. Tot ik bij de koper sponsen aankwam. Kak, die waren helemaal strak en in elkaar gedrukt. Dat bleek de oorzaak  erna niet in reflux mode gedraaid( volgende keer beter, de ssp spiralen komen deze week, en dan nog eens proberen over een maandje)

In potstill modes de rest afgestookt, waarvan alsnog gewoon 89%  de ketel  uit kwam.  Einde van de sessie toch 6L op 76% ABV  ik ben tevreden. Voor nu

Lars, om te stellen schuif tussen de koper wikkeling een stukje koperplaat. Erna heb ik hem ook nog omwikkeld met koperspons voor meer oppervlakte tegen het kijkglas aan. Zoals je kon lezen ging het nog niet vlekkeloos, dus een goed antwoord moet ik je nog verschuldigd blijven. 

Wordt vervolgd, eerst weer wat klaar zetten.

 

1615133321-20210306_131909.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@rvdh

spugen kan meerdere oorzaken hebben. .

o.a. Te  grote vulhoogte , eiwit schuim , te hoge temperatuur  , fout in verhoudingen in  helm / kolom en ketel.  "Schoorsteen werking "Verkeerde flow  .  druk opbouw .

Ook warmte geleiding in materiaal , ketel opbouw kan invoed hebben op hoe kook gedrag is . 

 

 

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 281

@robbert thanks Robbert,  te hoge vulhoogte en eiwit schuim kunnen we afstrepen. Was 25L van 30% striprun. Ik hoop dat het nu opgelost is, ssp materiaal en geen samengeperste kopersponzen.

Wordt vervolgt.

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@rvdh .

Zou kunnen dat het nu is opgelost .  

Rvs neemt veel warmte op en koper neemt het makkelijk mee naar boven . Je gebruikt een flinke brander .  Dus je zal ook erg rustig moeten opwarmen . 

wanneer de warmte te snel stijgt is er meer kans op spugen.

T is ook wel een vaak voorkomende beginners fout om te snel op te stoken waardoor ketel spuugt.

Je hoeft dan niet de ketel geheel te laten afkoelen 

In de hals iets afkoelen helpt direct .

Soms even in begin een natte doek om hals werkt al .

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 281
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Geen sugerwash deze keer. Was wel de bedoeling  maar de vrouw kwam thuis met 2 kratten appels. Deze waren in de aanbieding. Meteen terug voor nog 6 kratten. Kunnen we een lekkere appelrakia maken.  Dobro jabolko rakia. Wordt vervolgt

1615639226-20210313_112008.jpg
1615639286-20210313_113856.jpg
Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?