Meldingen
Alles wissen

Ketel en klimaatkast

Pagina 2 / 4

Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die verwarmings matjes zijn ongeschikt. Aansluiting is USB, Een USB poort levert een  maximale stroomsterkte van 0.5A  Deze mat zal zo'n 2.5 watt opnemen. Die thermostaat lijkt me wel geschikt, maar dan zou ik er wel een brew belt aanhangen van minstens 40W welke je met de thermostaat schakelt. Anders ga je in temperatuur niets merken.

https://www.ebay.com/itm/240V-30W-Home-Brew-Heating-Belt-Heat-Pad-Thermometer-For-Wine-Beer-Fermentation-/322384703501?var=&epid=2130442748&hash=item4b0fa0300d:m:mP2guX10LRvjURAoTfLTyqw  

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoop ik hier de temperatuur stabieler te kunnen krijgen (en houden)

 

Ik denk niet dat dat gaat lukken sj, voor een warmte belt heb je ongeveer

1 Watt per liter nodig, ik denk dat deze nog geen 1 watt totaal is....

USB heeft 5 volt-500 mA = max 2.5 Watt.

 

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Monoblock / @Gompie

U heeft beiden deels gelijk maar de statement dat USB max 500ma kan leveren is niet altijd waar ik heb even dit plaatje van de USB Wiki gepakt waarin je kunt zien dat er diverse standaarden zijn.

Dat gezegd hebbende zijn de verwarmings matjes van het "goedkope" soort en zal de producent zich niet perse geroepen voelen om zich aan een standaard te houden in welke vorm dan ook. Tevens wordt bij het product niets vermeld over vermogens. Enige wat er te vinden is is dat de matje ongeveer 40 a 50 graden zullen worden.

Mijn doel is trouwens niet om de wash te verwarmen maar om de temperatuur te stabiliseren.

Nu heb ik de wijsheid niet in pacht maar ik denk dat dit zeker WEL gaat werken omdat:

Gezien ik iedere batch opstart met een minimum temperatuur van om en nabij 25 tot 30 graden, en mijn vergistingsemmer in mijn werkkamer staat die eigenlijk altijd tussen de 18 en 25 graden is (afhankelijk van tijd van het jaar etc. etc.) hoef ik dus alleen maar een gat van maximaal 7 graden te compenseren / af te vlakken.  En gezien mijn huidige meting met mijn Tilt lijkt het erop dat het nog veel minder is en max een graad of 3 a 4 

Zelf als de 2 matjes maar in totaal 5 watt aan energie inbrengen dan zal dat een positief / vlakkend effect gaan hebben op de temperatuur. En als ik dit dan combineer met een deken om de emmer ter isolatie en de emmer plaats op een stuk piepschuim heb ik er goede hoop op dat ik met deze laag vermogens oplossing mijn wash een stuk stabieler op temperatuur ga houden.

 

 

Tja en mocht het inderdaad totaal niet werken dan heb ik maar liefst 3,02 euro over de balk gesmeten en zal ik met een heat pad met een hoger vermogen moeten gaan werken. Ik houd u op de hoogte 🙂

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

sj44k, laten we niet vergeten dat dit het topic van Dendi is. Misschien moet je een eigen topic aanmaken hierover. Nogmaals die matjes nemen te weinig stroom op. Je hebt die thermostaat dan ook niet nodig want de matjes zullen continue moeten branden.

Verder is het dan ook nog zo dat je een 5V voeding nodig hebt voor de matjes, en een 12V voeding voor de thermostaat. Dit alles gevoed vanuit 230V. Dit lijkt niet erg practisch. Het is misschien dan ook beter om een beginner iets te adviseren wat bewezen werkt.

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

sj44k, laten we niet vergeten dat dit het topic van Dendi is.

Je hebt gelijk maar aan de andere kant heb ik begrepen dat een hoop forum leden het door discussiëren juist erg waarderen. Tevens gooi je nu weer een stelling in dit topic waar ik dan niet zou moeten reageren.

 

Laat ik het laatste erover zeggen, gezien de werkzaamheden van Dendi vind ik hem verre van een beginner en gezien zijn werk zeer capabel om te schiften wat al dan niet werkt 🙂

 

verder zal ik zodra ik de spullen binnen (zoals je eigenlijk zeer terecht opmerkt) even een eigen topic openen en zullen we zien wat de praktijk ons gaat brengen.

Beantwoorden
Berichten: 37
Topic starter
(@dendi)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

By all means brand los over alles. ik voel me net een absorbtie spons met jullie informatie 🙂

Ik heb nog een prangend vraagstuk waar ik niks over kan vinden:

Na mijn ketel koeling getest te hebben een paar weken geleden zie ik in de uitgang van de koperen buis en op de refluxspiraal groene oxidatie ontstaan op het koper. Ik had dit al een x schoongemaakt met azijn/zout/water mix maar het komt weer terug.

Hebben jullie dit probleem ook of hier een oplossing voor?

 

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je dit IN de koeler of op de spiraal zelf (dus in de kolom ?) 

Hier vindt je een hoop tips over hoe je koper kunt schoonmaken, 

 

Ik koel zowel mijn condesor als mijn reflux spiraal gewoon met leiding water wat ik in 1 grote speciekuip gooi en rondpomp met een bilge pomp. Het hete reflux water laat ik weglopen en ik vul 2 a 3 keer de kuip bij met vers water.
Tot op heden heeft mij dit in / bij de reflux koeler niet tot oxidatie geleid. 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dennis, ik vind je al een pro. In no time zul je andere forumleden mee kunnen helpen denken of van advies voorzien. Zooo goed bezig en dus ook hulde aan Firewalker. Respect! Cheers!!

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had dit al een x schoongemaakt met azijn/zout/water mix maar het komt weer terug.

 

Dit heeft te maken doordat je het na het schoonmaken het zuur niet goed hebt afgespoeld, zuur verwijdert  de oxidatie, maar als het koper "zuur" blijft oxideert het weer heel erg snel, beste is om het na te reinigen een middel pakt met een hele hoge PH, bv, NatriumCarbonaat (Soda) of NatriumBICarbonaat (baking Soda) om na te reinigen.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 37
Topic starter
(@dendi)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

thnx Gompie ga ik morgen even proberen.

Heb nu alle gegevens om de eerste stook er aankomend weekend door te gooien. Ik zeg overal aan , klompen aan en plakbaard en banjo erbij. Dat moet lukken

 

Beantwoorden
Berichten: 37
Topic starter
(@dendi)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beetje verlaat maar hier dan het resultaat van mn eerste stook;

Deksel pan sluit dus echt niet goed af. Valt me zeer tegen. De volgende x op de rand en in de dekselrand een opengesneden slang monteren. Tevens is inderdaad de thermostaatknop van de ketel een niet werkend ding. alles of niets show, dus die vermogensschakelaar gaat er komen. Verder vond ik het zeer moeilijk om de reflux spiraal te bedienen. Zelfs met een naaldkraan met mijn maar 5mm diameter spiraal koelde hij bij het minste geringste openen van de naaldkraan snel af onder de 78 graden. Misschien toch maar alleen laten druppelen. Misschien ook een resultaat van de nietwerkende thermostaatknop op de ketel wat het moeilijk bedienen maakt.

 

Uiteindelijk 2 litertjes rum kunnen destileren die nu staat te rijpen met eikenhouten snippers.

Stiekum even geproeft na 10 dagen en : hij ruikt naar rum, hij ziet er uit als rum en ja ja hij smaakt naar rum.

 

Op naar de volgende Batch na vermeubelen van mn ketel.

 

Iedereen bedankt voor input en tips.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 37
Topic starter
(@dendi)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@sj44K

Heb je de ketel thermostaatknop op volle stand staan met de vermogensregelaar er tussen of heb je die rond de 80 graden ingesteld ?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De volgende x op de rand en in de dekselrand een opengesneden slang monteren.

Neem wel een siliconen slang.

Beantwoorden
Berichten: 37
Topic starter
(@dendi)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt Munckerik, ga ik voor mn volgende stook proberen.

 

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De thermostaat zet ik altijd volle mep open.  Wat ik geleerd heb met inlezen op diverse fora regel je het proces met je reflux, en je hebt exact dezelfde issues als ik de eerste keer had. Wat handig is om een goed regelkraantje te vinden waarmee je heel nauwkeurig de doorstroom per minuut kan afregelen. 

Het eerste kraantje wat ik had was botweg niet nauwkeurig genoeg wat ik nu heb al stukken beter maar ben nog steeds zoekende naar een hogere kwaliteit.
Afregelen heb ik gedaan met behulp van een maatbeker en een stopwatch en dan door je reflux spiraal een flow van ongeveer een halve liter per minuut te laten lopen.
Dit is alleen een maatstaf natuurlijk gezien jouw spiraal langer / korter  is en anders gewikkeld en dus niet hetzelfde zal koelen als de mijne.

 

Mijn stook gaat ongeveer zo :

25 liter stookwijn in de ketel duurt iets meer dan een uur om volledig op te warmen, na 45 minuten zet ik de koeling aan van mijn condensor en reflux. Ik doe dit met een dompelpomp, mijn condensor heeft geen regelkraan en gaat dus gewoon volledig lopen, reflux zet ik eerst op een halve liter per minuut en ik houd daarvan de temperatuur in de gaten.

 

Als de kolom helemaal heet is tot aan de condensor draai ik de koeling van de reflux langzaam terug zodat deze warmer wordt en stop ik met regelen zodra ik product uit mijn condensor krijg. Dit is altijd wel even zoeken maar dit stabiliseert meestal binnen 10 minuten. Ben je mooi je voorloop kwijt en kan het echte werk beginnen.

Zodra ik eenmaal een half uurtje bezig ben draai ik heeeeel langzaam het vermogen terug van de ketel met de vermogensregelaar en regel ik langzaam ook de reflux om zo op temperatuur te blijven. Zo "verstook" ik minder energie en blijft het proces mooi stabiel.

 

Lang verhaal kort zonder vermogens regelaar kun je ook prima stoken met deze ketel alleen moet je dan wel op vol vermogen stoken en zorgen dat de thermostaat niet in en uit schakelt dat valt niet te regelen met je reflux, en geeft dan ook een minder mooi product.
Enige nadeel van op volvermogen stoken (dan zal de thermostaat dus niets doen) dat je per uur 2,2kwh wegstookt en een stook duurt bij mij minstens 4 a 5 uur en zou me dan meer dan 10kwh kosten (dus ruim 2 euro aan stroom) Met een vermogens regelaar beperk je dat.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?