Misschien een hele suffe vraag maar aangezien ik nieuw ben in de wereld van het zelf stoken stel ik hem toch maar: kan ik in de me destilleer ketel ook eerst mijn mash maken? Of word dit afgeraden?
Heey Bassien. Je hebt dan last van bezinksel in je ketel. Geeft nare luchtjes,vieve smaak en kan aanbranden. Residu, moet je dus vanaf. Als je dat met een trechter vormige ketel aan de onderkant eerst zou kunnen aftappen is het een geweldig idee.Zeker als hij ook overdruk (co2 loost)... In alle andere gevallen: gewoon ouderwets met een vergistingston mash maken. 😉
Â
tenzij je halfweg verwarmd,maar daar zijn menige stokers in de benelux nog niet aan begonnen.Â
in de toekomst maak ik wel een ketel dat ik op drie manieren kan verwarmen . weliswaar met vuur, electrisch is niet echt stoken. zoals het lied zegt "met de vlam in de pijp" alhoewel dat de derde optie door alcohol stoom van mijn eerste ketel zal zijn. het ziet er zo uit kwa planning.
- verwarm ik onderaan met gas,2 verwarm ik in het midden door een doorlopende buis met gas. 3de verwarming is een spiraal die in de ketel of buiten af de stoom laat door lopen van de eerste ketel. dit is dan enkel om de 2 de ketel nog rapper te laten opwarmen. maar biedt veel meer mogelijkheden.
- maar de spiraal kan ook koelen bv mash.
mvg