Welkom Leendert!
Ik heb een 3 liter stookketeltje die ik op twee manieren gebruik. 1. Als ik een uit suiker gemaakte stookwijn (gewone gist) met gemeten alc. perc. van ca 14 % heb dan stook ik O-Bain Marie een eerste stook waar gemiddeld 45 – 55 % uit komt. Daarna na verdunning tot ca. 35 % een tweede stook met als max. 75 % van goede smaak.
2. Op de “normale” manier met een stookwijn, ook uit suiker maar met een Turbogist, haal ik ook na twee stookrondes eveneens 75 % van goede smaak.
Tijdens het stoken kan ik de alc. meten (foto meten is weten) door een in een van openingen voorzien plastic maatglas met daarin een alc.meter. Ik hou de temperaturen gemeten in de hoed van de ketel (met een temp. regelaar die ook het stookplaatje stuurt) en het alc. percentage bij in een Exel bestand (om de tien minuten).
Van de eerste alc. productie heb ik door kruiden het te laten trekken heldere licht bruine Gin gemaakt.
Maar toen kwam het moeilijkste het op sterkte en smaak maken.
Dat heb ik gedaan met suikerstroop en mineraal water.
Nu komt mijn vraag. Ik heb uitgebreid gezocht naar mineraalwater met zo min mogelijk calcium en kwam uit op Spa Reine (ca 4,5 ).
Ik heb de alc. verdunt tot 37% (beide vloeistoffen 21 graden).
Maar toch is de Gin troebel, maar van goede kwaliteit.
Het zal wel een beginnersfout zijn maar wat heb ik niet goed gedaan?
he.. mooi bedacht.. heb je die temperatuur regeling ergens kunnen kopen.. en waar dan?. die constante alcohol meting is ook een leuk idee.. wilde zelf met koper gaan knutselen en solderen maar jij hebt het ook handig aangepakt.. super mooi.. succes
Mooie temperatuur regelaar en goedkoop.
Verwarmen en koelen, heb hem zelf ook.
http://www.brouwmarkt.nl/nieuwe-producten/inkbird-itc308-temperatuurregelaar.html
Mooie temperatuur regelaar en goedkoop.
Verwarmen en koelen, heb hem zelf ook.http://www.brouwmarkt.nl/nieuwe-producten/inkbird-itc308-temperatuurregelaar.html
daar kun je dus helemaal niks mee
een destillatie regel je nooit op temperatuur (aangezien een kookpunt een vast gegeven is wat je niet kunt regelen) maar op vermogen
je moet een vermogensregelaar zoeken en geen temperatuurregelaar
Waarom meet je de temperatuur als je toch niets kunt regelen.
Dit apparaat geeft de temperatuur mooi aan. Stel ik wil stoppen bij 80 graden dan wordt de boel uitgeschakeld. En ja het is aan of uit en niet iets er tussen in. Maar door aan en uit te schakelen regel je ook, mogelijk niet zo precies.
Bij dergelijke potstill ketels gaat het ook niet alleen om de temperatuur bij 78 graden maar kan ik wel door gaan tot 90 graden.
Wil je aroma meekrijgen dan kan dat gebeuren bij een andere temperatuur. Laat ik het zo zeggen 'Er niets aan hebben' is niet het geval. Bij kolom distillatie kun je mooi aangeven bij welke temperatuur je wilt stoppen, ook kun je een alarm laten afgaan. Ik vind het een handig ding. bij de laatste vergisting heb ik een temperatuur van 30 graden aangehouden ook met dit apparaat. Voor koeling is het ook handig voor biermakers. Oh, wil je toch een elektronische temperatuurmeting met alarm, en gebruik je de regeling niet, kun je dit kopen of een losse thermometer. Aan jou de keuze, of je er iets mee doet moet je zelf weten. 😉
Temperatuur is niks anders dan een indicatie van je dampsamenstelling.
Niks mis mee, maar wel overbodig op een potstill.
Zelfs op een reflux kolom is het enkel een indicatie en geen regeling.
Die temperatuur zit ergens tussen 78 en 100 graden. Meer ethanol is dichter bij de 80. En die verandert ook nog eens terwijl je aan het stoken bent.
Dus wat ga je regelen.
Als je een pan water kookt, dan is de temperatuur 100gr.
Of je daar nu 100 watt of 100.000 watt in steekt.
De temperatuur verandert NIET.
Het enige wat verandert is de verdampingssnelheid.
En DIE wil je regelen. En DIE regel je met een vermogensregeling.
En dan nog het liefst een regeling met een fase aansnijding.
Dan heb je helemaal een stabiele destillatie.
dank je wel voor de link.. natuurlijk ken ik de brouwmarkt al jaren maar wist niet dat de ook dit items verkochten.. en ik wil der een in mijn bierbrouwfun gaan gebruiken.. niet bij het stoken..
Leuk bedacht. 🙂
Vraagje.. 2e foto, (alc. meter) Is het niet beter om de linker (invoer) helemaal beneden te maken ?
Verse Alc. komt dan van onder, en drukt het oude naar boven ?
Ik heb nu het gevoel dat het verse alc. nu gelijk doorloopt naar de output
En ja, ik weet dat er dan zelfde hoogte in slangetje blijft zitten
Hi swreijnders
Kan je mij wat meer vertellen over een vermogenregelaar ?
Ik heb een elektrische kookplaat van 220V / 2000W
Dat uit en 100% full power bevalt me niet, Ik wil het meer kunnen comtroleren
(Ik heb nog geen ketel)
Sorry I weet niets van stroom
Ik heb iets gevonden on conrad, maar weet niet of dat is wat ik nodig heb
Kemo Vermogensregelaar Module
110 V/AC Max 2000VA
230 V/AC Max 4000VA
Dank je wel
die kemo is niks mis mee.
goede keus.
op een normale huis/tuin/keuken groep kun je toch niet veel meer dan dat trekken.
3000 watt verwarmings elementje kan die makkelijk trekken.
op ebay staan ze vaak. Even zoeken op "3U boiler heating element" ofzo
en dan heb je ze met 1,5" BSP schroefdraad. En die zijn errug makkelijk in en uit de ketel te schroeven en schoon te maken.
Ben benieuwd hoe de maatcilinder gelijkt is !
Gelijmd*
Is dat de rede waarom de aanvoer onder zit?
Groetjes Shawn