Meldingen
Alles wissen

Reinigen en ontsmetten van brouw- en stookketel en lege flessen


Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een zeer belangrijk onderdeel bij het brouwen of distilleren.

Zeker ook bij het maken van whisky, wat b.v. na het koken van de mout, nog vergist dient te worden en bij besmetting de smaak van de whisky teniet doet.

http://www.labstuff.nl/contents/nl/d113.html

Beantwoorden
14 reacties
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

(Eiken)houten tonnen ontsmetten:

Zwavelwieken 10 stuks

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rob dat is ook de reden dat ik geen vaten gebruik,maar net als de wijnboeren gewoon een stuk eiken neemt ook niet zoveel plaats in,is wel decoratief,gr?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat met een vaatje van 3 liter?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik vind ze heel decoratief heb ze in Roemenie ze er mee langs de straat zien staan.maar ze hebben onderhoud nodig ontsmetten en de eerste keer mag je de drank er maar 3 mnd er in opslaan ivm veel afgifte van helt hout daarom gebruik ik liever stukjes eiken,maar een vaatje is zeer decoratief dat ben ik met je eens.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik veronderstel dat je moeilijk een zwavelwiek kan gebruiken... Wijsteenzuur wordt ook gebruikt, maar heb gelezen dat dit zou kunnen vervangen worden door citroenzuur. Het zou ongeveer dezelfde werking hebben. Is het vatje daarmee voldoende gereinigd en ontsmet (na een heet sodabadje)?

 

Beantwoorden
Berichten: 50
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als ik Mijn gedestilleerde stookwijn van 63% alcohol in een 3-litervaatje stop, dan hoef ik toch niet bang te zijn voor besmettingen neem ik aan?

Chris, als je het langer dan dir mnd laat zitten, wat geeft het hout dan teveel af? iets giftigs? of alleen maar (teveel) smaak en kleur?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Te veel smaak dan is het niet lekker meer,niets giftigs,daarom gebruik ik geen vaatjes ik kom soms ook in de verleiding,maar het makkelijks is snippers of stukjes eiken,is ook goedkoper,doen de wijnboeren ook.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een nieuw vaatje moet eerst een aantal dagen gevuld zijn met water (of sherry, porto,...) opdat het hout zich kan zetten en geen vloeistof meer doorlaat. Als er geen lekken zijn, wordt het vaatje geledigd en wordt de alcohol erin gedaan.

Alcohol bewaren in kleine vaatjes heeft als nadeel dat de verhouding van de hoeveelheid alcohol tegenover de totale oppervlakte van de binnenwand van het vaatje te klein is. Daarom wordt aangeraden om de bewaartijden in kleine vaatjes beperkt te houden (men spreekt in termen van dagen).  De binnenkant van zo'n vaatjes is niet in contact geweest met vuur (charred, toasted). Ook dat proces heeft een invloed op de uiteindelijke smaak. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb whisky een jaar in een 5 liter vaatje opgeslagen en het resultaat is erg goed. In een origineel whiskyvat moet het minimaal 3 jaar en 1 dag om het whisky te mogen noemen. Het advies voor 5 liter vaatjes is om het 3 maanden op te slaan. Whisky wordt in originele vaten vaak veel langer opgeslagen en wordt dan doorgaans beter. Een jaar in een 5 liter vaatje is prima te doen.

 

Ook is mijn 5 liter vaatje ge-charred. De kool aan de binnenzijde heeft een zuiverende werking zoals een koolfilter.

 

Handige handleiding voor je vaatje:

 

 

 

Het langer opslaan in een klein vaatje heeft als nadeel dat je angels share veel groter is!!

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zo heb ik de overgebleven rum van Lummel na de BBQ in een 3 liter vaatje gedaan. Die is nog steeds 70 of 80% meen ik. Op de volgende BBQ gaan we hem proeven 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Stop maar in je handbagage 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Stop maar in je handbagage 🙂

 

Dat zou ook nog kunnen, maar heb het al beloofd voor de BBQ 🙂 Stop jij maar een vaatje whisky in je handbagage, dan gaan we die vergelijken met de Zweedse Whisky's!

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het klinkt allemaal als een heel gedoe met vaten en vaatjes, zwavelwieken klinkt ook niet echt natuurlijk. Ik gebruik nooit ontsmettingsmiddelen. Gistemmer goed omspoelen met heet water voor gebruik, 

Een eikensmaak voeg ik toe door getoaste stukjes eiken bij de Wâldka in een weckpot te doen. Gewoon uit de schuur een stuk eiken haardhout pakken (In de Friese Wâlden groeien veel eiken), met de bijl stukjes hakken, even in de oven op de heetste stand (of met een tang bij een vuurtje houden) en zo de weckpot in. Een maandje laten staan en eventueel naar smaak verdunnen. Klaar is Kees. Menigeen denkt dat ik dure Whiskey heb gekocht!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Waldstoker zo doe ik het ook net 15 ltr cognac gemaakt met houtsnippers,geen onnatuurlijke troep en werkt net zo goed of nog beter,waarom denk je dat veel weinboeren geen vaten meer gebruiken en gewoon een paar eikenplanken in hun tanks gooien.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?