Heren, nu hoor ik steeds dat een Smartstill en een T500 illegaal zijn.
Maar ik stel me de vraag of dat zo is, wij hebben hier in de omgeving zeer kalkrijk (hard) water, met een smartstill en/of T500, maak je toch alleen maar gedestilleerd water.
Ben je alcohol aan het fabriceren, dan ben je inderdaad bij brand, misschien, niet verzekerd, maar wij braverikken, willen ons koffieapparaat heel houden.
Wij ,geen prutsers en echte nerds, hebben daar een top distillateur voor nodig.
(als 'm uitbrand, goed door laten fikken dus)
Klopt Erik, elke machine, ook smart stills moet je even leren "aanvoelen".
Als je bij een smartstill een geluid hoort wat klinkt als "klok klok klok...", dan geeft dat ook aan dat je stook op zijn einde loopt,dus tijd voor een refractometer check.
Over de naloop wegnemen nog dit, Harry: Veel hobbystokers stoppen inderdaad hun stook al bij 20% ABV. Voorbij die 20 naar nul valt weinig rendement meer te halen. Dus stoppen bij 20 is voor de kwaliteit van je distillaat een aanrader.Β
nimraxΒ
ja stoken moet men leren het is nooit van de eerste keer dat het goed gaat niet met een smartstilll of met een t500 ik leer ook elke dag wat bij
En zo ga ik al lerende dapper door.... het genoemde residu als de ABV nog maar 10% is, kan dat zomaar een liter of 3 zijn als ik met 4l begon?
harry je leert elke stook wel iets bij en dat is het plezier ervan
Β
het genoemde residu als de ABV nog maar 10% is, kan dat zomaar een liter of 3 zijn als ik met 4l begon?
Ja, klopt. Als je stookwijn bijvoorbeeld 12% ABV bevat, haalt je still die eruit,samen met wat demi water. Dus van je 24liter stookwijn is slechts 12% van de inhoud je opbrengst in alcohol. Er gaat na afloop best wat uitgekookte stookwijn door de gootsteen. Weer geen reden tot paniek... Cheers mannen! π
Β
Mooi, bedankt voor het snelle antwoord. Dan kan ik dit weggooien en vandaag nog een nieuwe stook doen
Graag gedaan en strak plan man! Niet lullen maar ketel vullen!! π π