Ik heb een kolom met een boiler er onder.
De kolom is 150 cm lang en ongeveer een doorsnee van 4.8cm. vol met stalen sponsjes.
in de boiler zitten 2 verwarmingselementen die ik vandaag beide op 700 watt had staan. 1400 samen
Bovenin de kolom is een spiraalkoeler. en 2 schoteltjes ik tap druppelsgewijs af..
Vandaag weer gestookt. wat me opvalt .. en waar ik vraagtekens bij heb.
(mijn thermomether is niet geijkt)
ik begin op 76.9 graden celcius
Daarna gaat het al snel naar 77 graden.
De voorloop is vrij snel weg. van de 25 liter vang ik ongeveer 50 op dit gooi ik weg.
Daarna heb ik 420 ml opgevangen waarvan ik de smaak nog niet oke vond
temperatuur 77.1
opvangen 2250ml heerlijke zuivere goed smakende alcohol
temperatuur blijft de hele tijd op 77.1
na deze 2250 loopt de temperatuur op
binnen een paar minuten naar 80 graden. de alcohol die er nog uit komt smaakt niet lekker natte krant.. etc..
dus duidelijk na loop.
Hoe kan het dat gedurende de hele stook tijd van de lekkere alcohol de temperatuur niet eens een tiende op loopt?is dit normaal goed .. of juist slecht ?
ik hoop dat mijn vraag een beetje duidelijk is. De temperaturen op zich zeggen met niet veel omdat de thermometer niet gelijkt is. Maar het oplopen van de temperatuur en de smaak zijn natuurlijk duidelijk te volgen. Iemand een idee of dit goed is .. of .. ?
Dit is juist heel goed. Het zegt je namelijk dat je een heel zuivere fractie aan het maken bent van constante kwaliteit.
Het hele proces loopt zo het hoort ..
Een goede ketel afstelling ook.
de temperatuur afwijking kan aan thermometer liggen maar ook het punt waar die zit .
?
De thermometer zit onder een schijf waar van bovenaf zeg maar het gecondenseerde alcohol op terugvalt. Ik zocht een bouwtekening van mijn kolom maar kan hem zo niet terug vinden.
er zitten 2 schijven in de kolom die elkaar overlappen de ene heeft zeg maar het kraantje waaruit druppelsgewijs getapt wordt. en de andere zit boven de thermometer voeler. als ik de thermometer iets verder er in duw komt volgens mij het afgekoelde en terugstromende spul er tegenaan.
Goed om te lezen dat het allemaal in orde lijkt. Had zelf ook wel het gevoel maar ben dan toch onzeker. De alcohol die ik stook is in elk geval van prima kwaliteit. Mijn vrouw maakt er heerlijke dingen van. Limoncello onder andere. Ik ben zelf meer een bier drinker dit maak ik natuurlijk ook zelf. Maar er werd mij verzocht om een aantal liters te stoken voordat de zomer begint en ik het weer te druk heb. 🙂
Meest nauwkeurig werken kun je wanneer je een thermometer in kolom / overgang brug hebt en een in kookvloeistof .
Wanneer je op overgang brug 78.3 kunt vast houden stook je voornamelijk de ethanol .
Wanneer je dranken als Vodka , rum , calvados , whiskey's stookt is temperatuur meten in kookvloeistof optimaler .
Je hebt dus een boka als ik het zo lees en dan doet ie wat ie moet doen als ik het zo lees