Meldingen
Alles wissen

wie heeft ervaring met spullen Destylandia ?

Pagina 6 / 8

Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ Betweter,ook Destylandia heeft deze ketels op elektra...dat is de standard serie...komen met verwarming en tapkraan op de ketel..

Voorts sluit ik mij aan bij de rest,er is veel en van diverswe kwaliteit in Polen.

Heb net een soort poolse Alixpres ontdekt , Allegro,lullige is ....alleen pools,zloty,en denk ook geen internationaal verzenden.... alleen al 550 pagina's met alle toebehoren voor wijn,bier en destilleren....gist,flesjes,stookapparatuur,kurken,bierpakketten.

https://allegro.pl/kategoria/pozostale-akcesoria-alkoholowe-1003?order=m

helaas ff ontoegankelijk die bronnen.

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor de liefhebbers nog even  plaatjes en tekeningetje gemaakt van de "turbo"head..

 

Zo is dus het verschil in constructie te zien tussen Bokakob en Destylandia design,

gekantelde kolom koeling vs de twee plaatjes onder de koelspiraal..

maar bij dezelfde pijpdiameter ,kolomlengte en kolompakking  kunnen we...

Er nog niks van zeggen tot er gestookt is.

grts DB

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oengabunga en DoubleBarrel, bedankt voor de info, ziet er allemaal zeer interessant uit, maar zoals je zelf al aangeeft, even wachten tot er gestookt is.

Groet,  Rob

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Paul..... Wat was je nu kwijt voor deze hele set? De volledig auto versie gaat 1150 kosten.... 50 of 60l versie

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hele bestelling uit Polen,408 euri incl 24 vrachtkosten.

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daar zit eikensnippers,gist,SPP,emmers,alc meter extra thermometer,kolom iso schuim bij inbegrepen...

_min puntje de Coobra rum gist die ik erin geflikkerd heb blijkt dus BBE 2015 te zijn...had ik in mijn enthousiasme even niet opgelet....zit nu ff met een wash bruin suikerwater...de rest gecontroleerd blijkt ook de cider 29-11-2016 te zijn....Even een mailtje eruit... kurba !

misschien moeten ze zich maar beperken tot fabricage apparatuur.....

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gist werkt nog na BBE, gewoon verminderde werking (trager dus)

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou dan moet het uit een diepe coma komen.....

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb ook ooit een keer een zakje gist ver over de datum gebruikt, gewoon eigen schuld. Duurde heel lang voordat het begon en het is nooit meer goed gekomen. Was Prestige en dat is toch best wel goed merk. 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hierbij mijn visie op de destylandia kolom.

Beschrijving van de verschillende onderdelen:
De condensor (liebig) links met kogelkraan is een VM (vapour management) systeem. Dus van damp naar vloeistof. Dit gebruik je enkel voor neutrale alcohol.
Boven aan zit dus de reflux condensor in de vorm van een spiraal. Alle damp die je vrij komt uit de ketel wordt (moet) hier gecondenseerd worden als de kogelkraan links dicht staat. Gecondenseerde damp (vloeistof) loopt als er geen afname is van de naaldkraan daaronder weer terug via in de kolom via de product koeler. (kleine liebig) Dit is het LM systeem (liquid management)
Dan zien we nog een thermometer die de damp temperatuur in de kolom meet.
Je kunt de kolom op drie manieren gebruiken. Strippen van de wash, smaakrijk stoken, en neutrale alcohol.

--- Strippen: Wash zul je eerst willen strippen om later met meerdere gecombineerde low wines, rustig te kunnen stoken. De afsluiter links dicht, naaldkraan rechts volledig open, vol vermogen stoken. Alle damp gaat naar de condensor boven, wordt gecondenseert, komt er aan de onderkant uit, gaat door de product koeler en via de naaldkraan vang je het destilaat op.

--- Smaakrijk stoken: Eigenlijk is dit potstill maar dan met de mogelijkheid om de voor en naloop te comprimeren. Begin met de kolom te stabiliseren in 100% reflux. Dus afsluiter links en naaldkraan staan dicht. Alle destilaat stroomt terug de kolom pakking in. De verschillende fracties zullen zich gaan verdelen in de kolom. Je ziet dit aan de thermometer. Na ongeveer een half uur neem je langzaam de voorloop af via de naaldkraan. Je houd de temperatuur in de gaten, dit moet stabiel blijven. Voorloop druppels gewijs afnemen. Ongeveer 100ml afhankelijk van de wash die je stookt. Dit is bbq aanmaak vloeistof. Verder niets. Dan komt heads. Dit opvangen in een paar aparte potjes en bij een volgende stook bijvoegen. Heads proef je tijdens het stoken, als de bloemige smaak verdwijnt dan komt het hart. Hier gaat het om. De naaldkraan geheel open draaien, en de destileer snelheid regel je met je gas brander. Dit vang je op en is je drinkbare product. Voordat de natte karton smaak komt, dat opvangen in potjes en hergebruiken voor de volgende stook. Dat de naloop komt, zie je aan de temp. meter. Eerst lange tijd stabiel, later gaat hij oplopen. De naloop zelf kun je op vol vemogen stoken zoals bij het strippen.

--- Neutraal stoken: Stabiliseren en voorloop opvangen zoals hieboven. Dan naaldkraan dicht draaien. Nu kun je met de linker afsluiter een doorstroom opening bepalen. Deze zal gedurende de stook de reflux verhouding bepalen. Een groot deel van de damp zal in de reflux condensor condenseren en terug in de kolom lopen. De rest van de damp gaat door de liebig en zal als schoon destillaat eruit stromen. De verhouding destilaat wat je aftapt, en wat opnieuw de kolom in loopt is je reflux verhouding. Deze is bepalend voor het alcohol percentage en de smaak (loos). Dit zal je proefondervindelijk moeten ondervinden. Zet je de afsluiter geheel open, dan nog zal er een reflux verhouding ontstaan van tenminste 4/1 zo te zien aan de diameters van de kolom en liebig doorstroom opening. Dit is ook de reden dat hier alleen neutraal mee gestookt kan worden. Maar dan zonder al te veel handelingen.

De thermometer is een belangrijk instrument om te zien wat je doet. Het gaat niet zozeer om absolute temperaturen, maar om stabiele temperaturen.

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 @Monoblock,

Hartelijk dank voor deze uitgebreide en zeer duidelijke uitleg/handleiding.

Heb hem al via copy paste in een mooie map geplaatst..

THNX &grts DB

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Denk ook dat deze gist i.i.g. niet meer reanimeert.....

Heb nog ergens zakje alcotec liggen,denk dat ik die maar erin donder,maakt nu toch niks meer uit denk ik.

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb ipv de alcotec er 28 gram droge bakkersgist en een halve liter verse jus door gemikt ben nu 12 uur verder en de boel swingt in de emmer.... geen bubbles of bruine 'frot' bovenop maar een krachtige stroom cee ooh twee die uit het gat van het  verwijderde waterslot blaast....en draaikolk verschijnselen...als je je oor tegen de emmer plaatst hoor je enorm ruisen...temp van het ferment is nu 31,5 graden...met een omgevings temp van 24 graden in de caravan.... grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@ menno ... Bedankt voor de uitleg..

 

Vraagje ,,, wat is jouw meningg over de auto ketels van franzmaster ..

Ben nog aan t twijfelen, maar hij is heel interessant..

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En Jack,heb je al besluit genomen over je aanschaf ?

Grt DB.

 

Beantwoorden
Pagina 6 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?