Meldingen
Alles wissen

Zelfbouw RVS reflux kolom RVS

Pagina 3 / 8

Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik schreef al dat ik er een zak a' 1L raschig ringen in ging doen van 6mm, die heb ik al. Het spul is duur, zwaar, en moeilijk te krijgen. Die T500 kolom is een stuk kleiner. Daar gaan misschien een paar van die zakjes in.

Mijn kolom heeft een inhoud van ruim 3 liter. Na de raschig ringen en 2 rollen koper blijft er nog 1.5 liter over. Die wil ik gaan vullen met RVS sponzen. Omdat de RVS en Koper sponzen aantoonbaar de beste pakking is (beter dan raschigringen) voor een 2" kolom, omdat het niet zo zwaar is, en omdat de prijs gunstiger is.

Hoe kleiner de HETP hoe hoger het rendement.

Packing HETP
Stainless Steel Wool Scrubbers 0.13 m
Marbles (10mm diameter) 0.33 m
6mm Ceramic Raschig Rings 0.24 m
13mm Ceramic Raschig Rings 0.38 m

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Behalve de knop kwamen vandaag wat spullen binnen om een vermogens regelaar van te bouwen.
Getest met een 3.2KW frituurpan, en het werkt.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

nette regelaar, al lijkt me de bekabeling wat dun (zoals het op de foto er uit ziet).
zeker als je 3kw er op zet, zeker minimaal 3x 2,5mm2 kabel gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Werkt het al? Ziet er net uit dus ben benieuwd

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We maken vorderingen:

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi, ik vind je potmeter erg mooi geworden, zal prima werken. Zet je er een temp regeling op of alles op het handje? De eerste foto kan ik niet helemaal thuis brengen, is dat je reflux afvoer? Buiten de kolom om?
Vraagje, ben jij toevallig ergens kijk glazen tegen gekomen voor op een 2" pijp? Ik ben een 2" kolom aan het bouwen met strip secties, platen en kan die glazen nergens vinden. Groeten en succes met je prachtige kolom!

Beantwoorden
Berichten: 473
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hi monoblock, bedankt voor de linkjes, ik ga even snuffelen. Betreft de regeling, natuurlijk is de verdampings temperatuur een vast gegeven van moeder natuur. Ik bedoel echter dat je de temperatuur in je boiler aan een regeling koppelt. Je verwarming spiraal regel je nu met je potmeter. Ik bedoel een gemeten waarde en een setpoint. Je kook temperatuur varieert immers wel en zal gedurende je stook stijgen door afname van het alcohol percentage. Niet betweterig bedoeld maar destillatie is al 26 jaar mijn vak en destilleer 300 kuub per uur met olie, hexaan en ethanol, al is dat natuurlijk op een grote raffinaderij. Een leuk voorbeeld kan je zien op YouTube bij istill, Nederlandse jongen met leuk geautomatiseerd vat.
Groeten en nogmaals dank.?

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens mij heb je niets aan een temperatuur regeling van de boiler. Het moet gewoon aan de kook komen, en de verschillende fracties neem je bij de kolom af. Het maakt het ook nodeloos ingewikkeld met teveel variabelen. Hier is ook al veel over geschreven. Niet op temp. regelen, maar vermogen regelen. 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ieders keus natuurlijk! Ik vind ingewikkeld wel grappig. Heb trouwens mooie 1,5" try clamp kijkglazen gevonden bij de Chinees, daar kan ik wel wat mee. Bedankt voor het zoeken, zeer gewaardeerd.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

monoblock, volgens mij zit je er behoorlijk naast.

Vooral bij een alambik met fruit stoken is langzaam stoken van essentieel belang, ivm de giftige voorloop die verdampt onder de 70 graden en die de tijd moet krijgen om uit je mash te verdampen.

Maar ook bij een reflux ligt de verdampingstemperatuur om en bij de 80 graden.

Je hebt n.l. een mix in je ketel zitten van alcohol (70 graden) en water (100 graden)

Na gelang de alcohol minder wordt, zal de temperatuur in je ketel oplopen naar 100 graden

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Naar mijn bescheiden idee, geheel correct betweter. Daarom is het ook grappig om een regeling te verzinnen. SP damp temp (dus gekoppeld aan vermogen naar de boiler met voor ingestelde reflux flow op b.v uitgaande water tempo) b.v op 73 graden houden om alle voorloop rustig te destilleren. Als hij niet meer produceert ben het het gif wel kwijten kan je het setpoint een graadje of meer verhogen zodat er meer vermogen meer de boiler in gaat. Leuke hobby, gewoon omdat het kan!

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Betreft de regeling, natuurlijk is de verdampings temperatuur een vast gegeven van moeder natuur.

 

Een verdampingstemperatuur bestaat niet, dit is vaak foutief benaamd maar het is de kooktemperatuur. Verdamping neemt zelf al plaats bij negatieve temperaturen.

En ja technisch gezien is kooktemperatuur ook geen vast gegeven en heeft dit alles met atmosferische druk te maken, maar dit kan je berekenen. (kijk naar het kookpunt van water op de hoogste plek in de wereld, namelijk maar 69°C) Even los van atmosferische druk, dan heb je nog eens stookwijn dat verschillende hoeveelheden (procentueel gezien) ethanol en andere vluchtige stoffen bevat, waardoor dat het kookpunt eigenlijk steeds varieert van batch tot batch. In jou vak ga je standaarden hebben en behouden. Als hobby, omdat het minder standaard is, komt er gevoel en ervaring bij kijken voor dat top product te behalen.

Gewoon stoken op zich kan iedereen die een recepten boekje kan volgen voor een koekje of zo te bakken. Het is een toffe hobby maar niet alles kan hier met vaste cijfers benoemd worden en dat zal je hier meermaals terug vinden op het forum. Er bestaan geen definitieve temperaturen die je moet aanhouden, fingerspitzengevoel 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar iedereen moet natuurlijk vooral doen wat hij leuk vind en binnen zijn mogelijkheden past. Mono heeft b.v een pracht condensor gebouwd, vakwerk maakt onze hobby mooi.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vind dat Monoblock het juist heeft, tenslotte werkt het toestel dat Betweter gebruikt exact op dat principe. Het gaat voor te beginnen niet over een alambiek maar een reflux set-up.

T500 boiler doet niets meer dan koken en je kan daar ook een copperdome aka alambiek toepassing voor aanschaffen...

Beantwoorden
Pagina 3 / 8
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?