swreijnders, je had niet eens door dat je zelf het antwoord gaf op mijn inzending, t.w.:
verdampingssnelheid kun je WEL regelen
ik heb al eens eerder gezegd: "je bent eigenlijk de moeite niet", meneer de ingenieur
tuurlijk altijd blijven draaien tot je je gelijk hebt.
ik heb nieuws voor je, je krijgt t niet.
hier schrijf je duidelijk dat monoblock ongelijk had, terwijl hij daar 100% gelijk had.
Volgens mij heb je niets aan een temperatuur regeling van de boiler. Het moet gewoon aan de kook komen, en de verschillende fracties neem je bij de kolom af. Het maakt het ook nodeloos ingewikkeld met teveel variabelen. Hier is ook al veel over geschreven. Niet op temp. regelen, maar vermogen regelen.


monoblock, volgens mij zit je er behoorlijk naast.
Vooral bij een alambik met fruit stoken is langzaam stoken van essentieel belang, ivm de giftige voorloop die verdampt onder de 70 graden en die de tijd moet krijgen om uit je mash te verdampen.
Maar ook bij een reflux ligt de verdampingstemperatuur om en bij de 80 graden.
Je hebt n.l. een mix in je ketel zitten van alcohol (70 graden) en water (100 graden)
Na gelang de alcohol minder wordt, zal de temperatuur in je ketel oplopen naar 100 graden
nee ik beweer dat je een grainfather moet gebruiken enkel waar een grainfather voor gemaakt is.
Om bier te brouwen en meer niet . . . exact om die reden dat vermogen van dat kreng niet te regelen is en het daarom een belachelijk slechte destillatieketel is.
swreijnders, ook hier sla je de plank volledig mis.
De Grainfather is simpel om te bouwen door er een koperen helm met bijbehorende condensor op te zetten.
Je bent een praatjesmaker die nooit een Grainfather heeft bezeten of ermee gewerkt en denkt overal een oordeel over te kunnen geven.
Een grainfather is een brouwketel, gebruik m om prima bier te brouwen.
maar laat destilleren ZEKER achterwegen. Tenzij je drastische aanpassingen maakt door tussen de ketel en het stopcontact nog een vermogensregeling te bouwen, is dat ding NIET op vermogen te regelen zoals het hoort.
Overigens kun je de Grainfather wel regelen van 0 - 100 graden.
Het is moeilijk discusieren met iemand die denkt ingenieur te zijn en onzin uitkraamt
Jeetje heren, laten we het leuk houden.
Net nog even gekeken op het lab, de kolom daar, ter proces verbetering is van hoge kwaliteit glas. De regeling, thermo koppeltje op de top temp net voordat hij over de top gaat. Gekoppeld aan de verwarmingsplaat en damp klep. Tempo te hoog, vermogen dus terug( niet uit) temp te laag, damp klep dicht welke weer open gaat als het SP bereikt is. Alles automatisch. Deze lab opstelling bij een grote welbekende raffinaderij. Dit is wat ik bedoelde met regeling. Niets meer, niets minder. Wellicht ben ik onduidelijk geweest met mijn zondag ochtend hoofd. Fijne zondag heren. Relax?
exact, je kunt prima een wortje maischen van 0 tot 100 graden in de vloeistof inderdaad.
en daar heb je niets aan als je destilleert.
Iedere E/i er zal zeggen dat je een temp regeling kan bouwen.
Liefst ook nog met een PLCtje 🙂
Inderdaad met de proportionele band, en de integratie is hij vrij nauwkeurig te tunen, maar je weet zelf , dat dit ook gebonden is aan je samenstelling.
Gooi in een aan/uit regeling maar eens even je stroom uit . Je kolom zal meteen in elkaar zakken.
Kan je weer opnieuw beginnen . ( zoals SWreijnders al aangaf )
Ik heb zelf een 10A lichtdimmer er aan hangen . Werkt ( in mijn ogen ) perfect.
Deze discussie heb ik al meerdere malen met E/I op mn werk gevoerd. Die wilden me een temp regeling bouwen op mijn ketel ( PT100 zijn tegenwoordig zeer nauwkeurig ) maar ik doe dit toch maar niet.
Wederom een leuke discussie..
Even een test want mijn reacties worden niet geplaatst
Heren.. Have fun and take a zip of your moonshine.
Ik zie jullie beide als een vraagbaak op dit forum.
En jullie hoeven het natuurlijk niet met elkaar eens te zijn.
Het maakt toch niet uit of je een T500 , Istill , Grainfather of homebuild ketel hebt ?
Het resultaat van deze hobby .... dat telt.
So ..... peace man........ 🙂
Nu dus wel. Probeer het nog een keer te plaatsen. Betweter schreef " Na gelang de alcohol minder wordt, zal de temperatuur in je ketel oplopen naar 100 graden".
Dat is niet mijn ervaring. Als ik stook met mijn ketel op gas en ik stel hem nauwkeurig af op 85% ( druppels en geen straaltje) dan moet ik steeds de vlam verhogen anders valt de ketel stil. Wellicht komt dat omdat de gasfles steeds leger wordt maar zeker weet ik dat niet. Uiteraard heb ik dat met de T500 niet want die heeft veel meer capaciteit.
hey lummel.
dat je je gasvlam hoger moet zetten naarmate je stookt is normaal.
er komt meer water in je destillaat en water heeft een hogere warmtecapaciteit en verdampingswarmte dan ethanol.
Je moet dus meer energie toevoegen om dezelfde verdampingssnelheid aan te houden. En dat doe je door je vlam hoger te zetten.
Bedankt, dat is dus verklaring. Ik zocht het bij de gasfles mede doordat je (inderdaad) overal leest dat je de temperatuur vanzelf 100 graden wordt. Niet dus. Althans niet als je nauwkeurig wilt stoken.
Bedankt, dat is dus verklaring. Ik zocht het bij de gasfles mede doordat je (inderdaad) overal leest dat je de temperatuur vanzelf 100 graden wordt. Niet dus. Althans niet als je nauwkeurig wilt stoken.
Ik ben echt aan het prutsen vandaag. Dus nogmaals deze post en nu wel onder de juiste reactie.