Meldingen
Alles wissen

Gelei vorming


Berichten: 4
Topic starter
(@manonh82)
Active Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Hallo allemaal, ik heb fruitlikeur gemaakt maar deze wordt nu gelei-achting qua substantie. Hoe kan dit? Ik vind er niks over op internet.

Zelf denk ik dat het misschien met de hoeveelheid toegevoegde suiker te maken heeft? Misschien teveel tov de fruitsuikers? Weet iemand de verhoudingen daarvan?
Of is er een andere oorzaak bij jullie bekend? 

 

Beantwoorden
11 reacties
2 Reacties
 mau
(@mau)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Active Member
Berichten: 8
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@manonh82 suikers en veel aanwezige pectine in het fruit zorgen voor de gelering.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hello Manon

Kan je iets meer uitleg geven ?

Is dit in je fermentatie of na het overhalen ?  Of macereer je gewoon fruit en suiker in alcohol ?

 

Beantwoorden
8 Reacties
(@manonh82)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Active Member
Berichten: 4

@psycat dat laatste inderdaad. Stolen wordt de volgende fase 😊

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 622

@manonh82 

In dat geval :  zie antwoord van Robbert hierboven.

Misschien je recept even laten weten dan krijg je zeker richtlijnen over wat er foutliep.

Beantwoorden
(@manonh82)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Active Member
Berichten: 4

@psycat 

sorry heeft even geduurd, waren enkele drukke weken…

een voorbeeld: 350ml wodka, 425g pruimen (lijken abrikoos qua smaak ook na drogen in oven), 87,5g bruine kandijsuiker.

ik doe meestal zoveel fruit in de drank zodat het fruit net eronder blijft en als dat 500ml is dan doe ik er 150g kandijsuiker bij. Dus ik denk inderdaad te wel suiker bij de hoeveelheid fruit? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@manonh82 je kunt tot 450 gram suiker gaan per liter wanneer je inverteert . Dan is het wel stroperig maar nog geen gelei.

Het komt door de grote hoeveelheid pectine en suikers samen.

Je kunt dit voorkomen door of dik de schillen te verwijderen maar het makkelijkste is heet water nemen en daarmee het fruit te overgieten en daarna even 1 min de kook erover. Daarmee gaat de pectine stuk en daarnaast heb je ook minder last van methyl vorming bij fermentatie.

 

Beantwoorden
(@manonh82)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Active Member
Berichten: 4

@robbert beste Robbert, bedoel je dan het fruit 1 min koken?Schillen doe ik niet meer want vooral bij pruimen krijg je dan heel troebele drank die je veelvuldig moet filteren om hem helder te krijgen. Ik keep die tegenwoordig in, werkt prima. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@manonh82 het fruit inderdaad even 1 min de kook erover   .

Let op dus niet fruit im koud water zetten en opwarmen tot koken . Maar fruit in heet water dumpen of overgieten met heet water en dan even doorkoken. 

Dat breekt het enzym af wat gelei vorming geeft en methyl afstoot.

Normaal wanneer je de drank stookt zal je ook met pulp nooit troebele drank krijgen. 

Bij macereren kun je troebele dranken simpel klaren met vislijm of caseïne. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert ik neem aan dat dit voor alle fruit telt?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 geld voor de meest fruit soorten.  B.v. o.a. Ananas, kers,kokos  en banaan niet noodzakelijk.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?