Druivenschillen
Van het najaar een kilo of 7 druivenschilletjes Van de buren de diepvries ingedaan.
Deze waren voor zover uitgespoeld voor het sap ofwel zo goed als zonder suiker.
Maandje geleden deze ontdooid en in een ton gedaan (ongeveer een 10 liter) , er kokend water over gegooid met 31/2 kg invertsuiker, 6 gram gistvoeding en een zakje a 10 gram ‘ Premium champagne wit’ wijngist. Totaal een 16 liter.
Na een 2 weken compleet uit te zijn gegist een ruwstook, 2,8 liter a 62%. Hier een kilo druiven in geperst en 5 dagen laten trekken.
Uiteindelijke stook met ook de druifjes in de ketel werd 3,6 liter van 40%.
5 uur eau bien marie op 50 gr c. Verouderd.
Het verbaasde mij dat het een heerlijk zachte beetje zoete borrel is geworden.
Gooi dus geen schilletjes meer weg, zonde !
Vond het wat jammer om dit topic reactieloos naar de tweede pagina van het forum te zien gaan. Uit het oog, uit het hart. Dus even ontopic:
Wat bleef er over van de druivenschilletjes na het ontdooien en wat bleef er over na het fermenteren? Ik ben wel benieuwd naar wat details. Kan me goed voorstellen dat die schilletjes een hoop smaak hebben gegeven. Rode of witte druiven?
groeten Catnip
Ach Catnip, het ene krijgt meer de aandacht dan het andere dat begrijp ik wel.
Ik vond de schilletjes die normaal vaak worden weggegooid erg interessant vandaar mijn experimentje.
Ik had een paar flinke zakken in de diepvries en vulde met de 7 kilo een 20 liter emmer. Zette dus flink uit. Met een oud vergiet de boel onder water gehouden.
de witte en rode schilletjes gaven nog zoveel smaak af, ongelooflijk. Eerlijk gezegd weet ik niet ik niet meer wat ik over hield om te stoken. Wel de schilletjes beetje voor beetje flink uitgeknepen in een kaasdoek. Verbaasde mij overigens nog wat een suikers er in de schilletjes zaten, anders had ik nooit 3,6 liter van 40% gehad.
ik kan het je aanraden eens te proberen!
En zo leren we telkens weer iets bij. Grappa word met dit soort "pulp" gemaakt. Maar vanwege Europese regelgeving , (naam bescherming) mag je het zelf een eigen naam geven. 😉
Klopt, ik zat ook in die richting te denken, maar dan aan Marc?
Zeker dat het 7kg was? Wel hele zoete druiven dan... zou het een brix van ong 36,9% gehad moeten hebben, wel erg hoog, zelfs voor druiven. Een kilo of 12 zou dit best kunnen, met brix 20,4.
Desalniettemin, mooie opbrengst uit 20L totaal
Ik sluit zeker niet uit dat ik dit eens ga proberen. Iets soortgelijks heb ik gedaan om kornoeljewijn te maken. Hiervan komt ook absurd weinig most vrij en hetgeen wat je overhoudt is een soort tomatenpuree. Hierbij dus suiker toegevoegd, vergist, gestookt en aan de oorspronkelijke most toegevoegd. En inderdaad, bijzonder veel smaak kwam er vrij, niet je typische suikerwash.
groeten Catnip
Het verbaasde mijzelf ook dat ik zoveel eruit kreeg. Ik had zelf een goede 2 liter verwacht temeer ik er niet zoveel suiker bij had gedaan. Laat het er een 8 kilo zijn geweest maar dan nog. Het leuke voor mij was juist de smaak ervan. Ik schreef al dat ik er een trosje druiven voor de finestook erbij had gedaan en dat gaf de zoetigheid aan de drank.
Ik vraag nu meer kennissen de schilletjes te bewaren. Het blijft toch een prachtige hobby.
Ik zit veel Griekenland waar mijn vriend wijn van de druiven maakt en daarna gelijk de schillen door in een vat. Afvullen met water en ook altijd wat suiker erbij. Soms gooit hij er een partijtje gedroogde vijgen bij. Ik heb hem helaas nog nooit zien stoken maar de drank lijkt altijd een vrij zoete eau de vie.
Volgens mij klopt het sommetje wel. 'Most' van 16 liter, met 3,5 kilo suiker toegevoegd. Dat is dus ongeveer 218 gram extra suiker per liter. (Vochtgehalte in werkelijkheid lager dus Sg hoger) 218 gram suiker per liter levert ruim 11 procent alcohol op. En 11 procent van 16 liter is 1.76 liter theoretisch 100 % alcohol. Dus even eenvoudig gerekend, dubbele hoeveelheid bij halvering: 3,52 liter bij 50 % Abv. Klopt aardig bij je ruwstook van 3,6 liter van 40 %. M.a.w. Er zat niet zoveel suiker meer in de schilletjes.
Maar het is exact wat je zegt. Het is de smaak dat doorslaggevend is. Tevens moet ik mijn eerste Griekse drank nog vinden die fatsoenlijk gestookt is. Maar de Grieken zelf maken een hoop goed.
groeten Catnip
Lees nu pas de toevoeging van invertsuiker! Oeps, dan kan het idd heel goed kloppen
Smaak is idd het belangrijkste. En suiker toevoegen; ieder vind er het zijne over.
In mijn beleving; Suiker op zichzelf maakt vrij scherpe alcohol. Zal het wellicht nog eens moeten pogen met een bakkersgist en minder suiker, maar toch.
Fruit dat te laag uitvalt in suiker, vind ik dan weer prima aan te vullen met invertsuiker, zo ook uitgespoelt graan. Echter houdt ik me onder de natuurlijke grens van de vrucht, en zo heb ik een veel mooiere alcohol dan op enkel suiker.
Bv appels kunnen wel 12% suiker bevatten. Bevatten ze slechts 5% dan durf ik er best 10% van te maken met invert. Kwa smaak doet het niet veel af, het levert niet ineens een scherpe alcohol zoals soms beweerd wordt.
Ik denk dat dit komt omdat de suiker in combinatie met fruit dat laag uitvalt toch een volledigere bodem is dan enkel suiker en wat voedingszout. De gist heeft meer tot haar beschikking waardoor ze niet zo onder druk komt te staan. Daarnaast stook je of 20 kg zoete appels of 20 kg zelfde ras minder zoet met suiker tot zelfde brix, denk dat je weinig verschil merkt. Het blijven immers even veel kilo's appels, welliswaar minder fenolisch rijpe appels, en dus wel wat minder smaak, toch zal het naar appel smaken.
Maar dit is slechts mijn speculatie, het heeft te weinig grond om een stelling te mogen heetten. (Een stelling is gebaseerd op feiten)
Pas na het sommetje zag ik dat hij suiker gebruikt had?
De paar jaar dat ik stook gebruik ik alleen maar invertsuiker en niet gewone suiker. Eigenlijke een vaste gewoonte geworden omdat de drank beslist minder scherp is. Viel mij ook in dit experiment op dat de ‘borrel’ bijzonder zacht van smaak proeft. Een volgende keer zal ik eens bakkersgist nemen in plaats van de champagnegist. Inderdaad ook een idee Pikketanus. Ach, ook ik lees vaak over zulke dingen heen Pikketanus. Bij mij zal het de ouderdom zijn ?.
Er zijn Grieken bij die heerlijke Tsipouro kunnen maken maar toegeven, je hebt er veel uilenzeik tussen. Afgelopen oktober kregen we een gratis limoncello van een Griek, moesten wij maar eens proeven. Deze had hij gemaakt van tsipouro. De smaak opzich niet verkeerd maar zo zonde de mash was aangebrand in de ketel. Volgens mij was de complete mash verbrand in de ketel. Ik vond het vies terwijl mijn vrouw het juist lekker vond. Tot op heden snap ik haar nog steeds niet ? . Wel zonde maar ja, zeg dat maar eens tegen de mevrouw die het gemaakt had.
Invertsuiker gebruiken is een goede gewoonte, idd minder scherp? als je borrel goed is, zou ik bij die gist blijven.
Champagnegist is een prima gist hoor, wel moet je van het karakter houden als het voor een wijn is, ben zelf geen liefhebber van. De meeste die ik laat proeven vinden het lekker, en merken er niets aan, ik merk dat typische karakter al bij de eerste slok. Maar voor distilaten vind ik het een fijne gist.
Voor een banale (ook invert)suikervergisting heb ik ooit een turbogist gebruikt, waar heel scherp spul uit kwam.. doe ik niet meer, ben er zo op afgeknapt dat ik helemaal geen suikervergisting meer doe, op rietsuiker met rumgist na dan.
Wellicht dat ik het later nog eens met bakkersgist probeer, en ipv gistvoeding een handje gemout en gemaischte rogge er bij doe ofzo. Zal ongetwijfeld minder scherp zijn dan die turbo, maar dat is op langer termijn, hoef me nog niet te vervelen (nog graan genoeg, tegen die tijd weer vlierbloesem, etc etc)