Meldingen
Alles wissen

walnoot likeur 1

Pagina 2 / 3

Berichten: 120
(@likeurtje)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

OkΓ© Robbert ga ik zo proberen in vriezer te steken luchtdicht,denk ook dat dit moet lukken grtj bedankt ??

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is weer begin juni: tijd om te letten op oogstbare, onrijpe walnoten.

Beantwoorden
Berichten: 4
(@stookdoos)
Active Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Beide versies staan bij mij te macereren, ben benieuwd πŸ™‚

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 618
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ben ook wat aan het proberen met onrijpe walnoten

1719730720-IMG_20240629_154250_resized_20240630_084949142.jpg
Beantwoorden
10 Reacties
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 80

@rinus55 hier ook op 2 manieren

1719748754-IMG_6041.jpeg
Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 80

De 2 de

1719748817-IMG_6042.jpeg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@rudy68 de eerste 2 flesjes zijn klaar hier en best lekker al maar zet ze donker weg tot de kerst en dan weer eens proeven

1730661876-IMG_20241103_200234_resized_20241103_080946856.jpg
Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 80

@rinus55 ik heb ook 2 flesjes klaar , zitten er al vanaf sept. in de fles.

maar ik kan nog niet zeggen dat de smaak van walnoten eraan zit, maar hij smaak wel goed .

1730704120-IMG_6219.jpeg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@rudy68 dat is bij mij ook, smaak goed maar niet naar walnoot, hoop wel dat die smaak nog naar boven komt met de tijd

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@rudy68 Oei, zijn dat niet wat veel onrijpe walnoten? De smaak van onrijpe walnoten is namelijk nogal intens.

Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 80

@rumo bij de eerste weet ik zo niet hoeveel erin zitten😁 maar die staan op 40% die wil ik er 4 maanden in laten zitten.

De 2 de zitten er 16 in op 80% en die blijven er 40 dagen erin met nog 16 koffie bonen en 16 kruidnagels en citroenschillen Β en stukje kaneel.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@rumo hoeveel walnoten doe jij ongeveer op een liter?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@rinus55 zoals je hier voor kunt lezen had ik 40 walnoten gebruikt. Eerst had ik 0.5l 40% gebruikt maar de smaak was behoorlijk sterk, en toen heb ik later nog een halve liter toegevoegd.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@rumo compleet overheen gelezen denk ik, ik had een kilo op 2 liter en vind de smaak ook erg sterk, wel lekker maar te veel lekker, overweldigend

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 618
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Deze verleden jaar gemaakt en laat ik nog tot dec rijpen

1719730826-IMG_20240629_154402_resized_20240630_085017615.jpg
Beantwoorden
Berichten: 143
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Er wordt veel gesproken over groene walnoten. Dat is dus de walnoot die uit de boom valt en dan haal je de walnoot eruit en gebruik je de binnenste gedeelte of gebruik je ook het groene gedeelte wat om de walnoot heen zit?

Beantwoorden
10 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@gerard01 je gebruik voor een onrijpe groene walnoot recept de hele vrucht die eind Juni aan de boom hangt. De walnoot die in de vrucht zit is dan nog zacht en je kan de vrucht nog makkelijk in vieren snijden.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@rumo dus even voor de duidelijkheid, de onrijpe walnoot die hangt dus nog aan de boom. En voor de groene walnoot, dan is deze van de boom gevallen, de buitenkant haal je eraf en dan heb ik de noot zelf en binnen in de walnoot zit de groene vrucht. Is een beetje moeilijk voor mij aangezien ik kleurenblind ben 🤣

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@gerard01 dan zal ik het voor jou zonder kleuren beschrijven. De onrijpe walnoot vrucht hangt eind Juni nog aan de boom(met wat schudden kan deze wel op de grond vallen). De noot in de vrucht is nu nog zacht. Je gebruik de helle vrucht met de zachte noot er in. Eind September gaat de vrucht open en vallen de vrucht en de nu harde noot op de grond(eventueel met wat hulp).

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@rumo dank je wel voor de uitleg. Gebruik je ook de schil? Foto van de walnoot en door gesneden.

1720099627-IMG_4805.jpeg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@gerard01 zoals beschreven gebruik de hele vrucht. Kleurenblind zijn is waarschijnlijk niet je grootste probleem 😆 😆 😆

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

Heb je het sap van de vrucht al aan je handen of op je kleren? 😝 😝Β 

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143
  • @rumo nee dat gedeelte heb ik wel goed gelezen, van het sap krijg je vlekken. Ik woon in Delft dus ik ga morgen opzoek naar walnoten bomen. De enne boom die hier staat gaf vorige jaar maar 50 stuks, die ga ik niet gebruiken.
Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@rumo is meer de hele dag proeven, ga ik beetje wazig zien

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

Met de app Wildplukwijzer heb ik 3 walnoot bomen gevonden en ca 1 kilo kunnen plukken tot de politie wagen beetje lang bleef staan, ben ik maar gestopt met plukken.

In de pot zit ca 70 onrijpe walnoten, 1 vanillestokje, 2.5 kaneelstokje, citroen rasp, 10 kruidnagels, 7 steranijs. Na 3 weken voeg ik 750 gram suiker toe. Dan laat ik deze 2 maanden staan op 2 liter 91.5% alcohol en daarna voeg ik 2.6 L bronwater toe om 40% te krijgen 4.6 L en het suikergehalte zou op 163 g/L komen en laat ik deze nog 1 maand staan voordat ik za zeven. Ik maak grote hoeveelheden want als het lekker is dan hoef ik niet nog een keer zolang wachten.

1720686697-IMG_4829.jpg
Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

Ik had 920 gram suiker toegevoegd ipv 750 gram en zou uitkomen op 200g/L suiker 40%, maar smaakte te sterk. Dus heb ik elke keer 1 L 30% gemaakt en per liter 5 ml glycerine toegevoegd. Nu 6 liter op 30% en 500 ml op25%. Man oh man deze ruikt en smaakt naar walnoten. En iedereen vindt deze heel erg geslaagd.

De andere smaakte heel erg naar kruidnagels, maar de kleur is ook groen, dus die ga ik weggooien.Β 

Beantwoorden
Berichten: 26
(@jagdhornblaser)
Eminent Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Robert je hebt het over siroop bijvoegen , welke verhouding suiker / water houdt je aan ?

Beantwoorden
Berichten: 26
(@jagdhornblaser)
Eminent Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Robert je hebt het over siroop bijvoegen , welke verhouding suiker / water houdt je aan ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10595
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

300 mil water , citroen zuur en 500 gr suikerΒ  .Β 

Beantwoorden
2 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 154

@robbert Ik heb ook jouw recept gebruikt. Maar wat is de bedoeling om citroen zuur toe te voegen? Enig idee hoeveel graden alcohol het eindproduct is? Je zie er zeker naar uit om dit te proeven.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10595

@concha wanneer je recept volgt kom je uit op percentage van 30%

Beantwoorden
Berichten: 143
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Effe een stomme vraag (die niet bestaan) onrijpe walnoten zijn giftig om te eten, nu maak ik er een likeur van. Kan iemand uitleggen waarom deze nu niet meer giftig zijn?

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10595

@gerard01 walnoten kunnen wanneer ze niet goed zijn bewaard een schimmel krijgen die giftig is. Als ze droog zijn en schimmel vrij zijn ze gewoon bruikbaar.Β  .

Citroenzuur helpt ph wat omzetten van suikers bevorder en eventueel kn citroen zuur helpen in estervorming.

Β 

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@robbert bedankt voor de toelichting

Beantwoorden
Berichten: 26
(@jagdhornblaser)
Eminent Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Hallo Robert,

ik heb je recept opgevolgd maar dan maal twee, suiker siroop gemaakt en bronwater toegevoegd de smaak is lekker maar erg waterig, heb twee flessen Wodka 0,7 Β Γ‘ 37,5 % alcohol en daar 4 ltr bronwater op gegoten en het is absoluut geen likeur 😂 . Ik heb Β 1270 gr suiker siroop gekookt in 1,2 ltr water en 2,5 mg citroenzuur toegevoegd nu wil ik het laten vergisten en proberen er een schnaps van te maken , ik heb dus 5,2 ltr water gebruikt en 1,4 Ltr wodka. Kan ik bakkersgist toevoegen en hoeveel ? En waar moet ik op letten.

gr, Tom.

Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@jagdhornblaser ik kan je verhaal niet hellemaal volgen. Je zegt dat je het recept van Robert gevolgd heb maar wat je daarna schrijf is totaal iets anders. Als je 1.4 liter alcohol verdun met 4 liter water heb je een drankje van nog geen 10% alcohol, dat is voor een biertje prima maar bijna niks voor een likeur.Β 

Als je een heldere alcohol wil maken dan gooi je bij jouw 5.2l suiker water 20 gr. bakkersgist en wat gistvoeding, maar geen alcohol. Lees anders eerst eens de beginnersgids of zoek eens op neutrale alcohol op het forum.

Beantwoorden
(@jagdhornblaser)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@rumo neutrale alcohol heb ik afgelopen weekend gestookt en heb de beginners gids gelezen, de gestookte suiker wasch leverde een mooi aantal liters op van 70% maar de smaak is bijna chemisch en ga ik nog een keer stoken. Ben nog maar net begonnen met deze hobby en dus gaat er wel wat mis, wat weer goed is om van te leren. Van de walnoot likeur is idd niet veel geworden en smaakt goed maar is waterig, heb hier gist bij gemengd en wil dit over een paar weken gaan stoken en er een Schnaps van makenΒ 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@jagdhornblaser Zover waren we al na je vorig bericht. Maar als je met de zoek opdracht op het forum zoekt naar neutrale alcohol worden jou problemen en de oplossingen meerdere malen aangegeven.

Als je het recept van Robert volgt komt daar geen waterig drankje uit maar eerder een vrij intens van smaak drankje.

Schnaps is een sterk alcoholische drank, oftewel een distillaat van vruchten.

Als je een stookwijn wil laten vergisten moet je daar zeker geen alcohol vooraf bij doen.

Ik ben bang dat je als enthousiaste beginner wat dingen door elkaar haal. Ik zou beginnen met een goede neutrale alcohol te maken bijvoorbeeld :

https://stookforum.nl/forums/recept/receptje-gevonden-snel-fermenteren/#post-105405

https://stookforum.nl/forums/recept/suikerwasch-beter/#post-105672

Beantwoorden
Berichten: 28
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ik heb in juni ongeveer 4.5kg groene walnoten (in vier gesneden) op 6l alcohol van 96%Β  gezet, daar toe in elke pot 6 kruidnagels, 2 steranijs, vanille stokje, en een eetlepel heel fijn gemalen koffie, geraspte citroen schil staat nu van eind juni.

Volgende week ga ik alles filteren en begin een suiker oplossing van bruine suiker met water te maken,

Ik heb tevens nog een 0,75l staan van vorig jaar, een kleine 10 noten zonder toevoeging, dat sap is gitzwart, ('t was een probeersel) dat doe ik dit weekend proberen te redden, mss nog anijs, koffie, kaneel en vanille staafje toevoegen, en nog een maand of zo laten staan, kijken wat het wordΒ 

Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@bartholomeo ben benieuwt wat het wordt. Ik heb het pik zwarte goedje wel eens gefilterd met koffiefilters en ben daar heel lang mee bezig geweest en had veel filters nodig.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10595

@rumo wat vislijn erdoor en na 24 door filter dan is het " helder " of wel donker maar wel geklaard.

Beantwoorden
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28
  1. @rumo ik heb zeefdoeken daarvoorΒ 
Beantwoorden
Berichten: 143
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik had 30 onrijpe walnoten, 1x kaneel stokje, 1x steranijs, 10 kruidnagels, 6 koffiebonen, 1x vanille stokje, citroen schil rasp in 500 ml 91.5% weggezet voor 45 dagen. Gezeefd over koffiefilters, ging makkelijk. 790 ml bronwater toegevoegd gaf 1.35 Liter 38% en 215 gram suiker en 6 ml glycerine.

In de fles is het zwart maar tijdens het zeven is de oplossing donker groen. Ik laat het gewoon een paar maanden staan, hopelijk kan ik er vanaf blijven.

Beantwoorden
8 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@gerard01 zet het voor de zekerheid maar bij mij neer 🤗 😋

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@rinus55 serieus ?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@gerard01 natuurlijk serieus. Rinus zet zijn drank altijd bij mij neer en hij heeft er nooit meer van gedronken 😇

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@rinus55 en hoe smaakt de jouwe?

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

Is een aparte smaak, licht bitter, beetje pittig, niet te zoet.Β 

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

Hahaha ik gaf antwoord op mijn eigen vraagΒ 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2097

@gerard01 dan geef je in ieder geval het juiste antwoord op een vraag 😆Β 

Ik zal mijn fles eens opzoeken die staat nu een paar jaar ergens. Ik had toe der tijd een suiker alcohol gebruikt en die beviel niet zo.Β 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@gerard01 weet ik nog niet staat in de kelderkas en moet het nog filteren

Beantwoorden
Berichten: 143
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het is weer walnoten tijd, vorige jaar walnoten likeur gemaakt en die beviel heel goed, helaas had ik maar 1 liter gemaakt. Nu wil ik hetzelfde weer maken, maar dan meerdere liters. Stel dat ik 10 liter ga maken, kan ik dan de hoeveelheden met 10 vermenigvuldigen en na rijpen verdelen over de flessen? Bv 3 steranijs wordt dan 30 steranijs of beΓ―nvloed dit dan de smaak?

Beantwoorden
3 Reacties
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@Gerard01 tuurlijk kan je alles verdubbelen nemen, recept voor 1 liter is het zelfde als met 10 liter, gewoon factor 10 (10 liter, 10 kaneelstokjes, 30 steranijs etc)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10595

@gerard01 nee je kunt niet alles gewoon ver tien voudige wanneer je grotere hoeveelheden gaat maken.Β 

B.v.bΒ  de Steranijs, limoen, citroen zal je wanneer je grotere hoeveelheden gaat maken (even als bijvoorbeeld gebruik van gist in gistvat ) moeten aanpassen.

Je zakt per,literΒ  2%Β 

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@robbert was al bang dat het een stomme vraag was, ik wil een likeur maken met 40% alcohol, 1 kaneelstokje, 4 kruidnagels, 3 steranijs en 200 gram fijne suiker en 25 gedopte walnoten. Vorige jaar 1x gemaakt en die beviel goed, maar als er mensen langs komen dan gaat deze als een speer, vandaar dat ik een grote hoeveelheid in 1 keer wil maken. Maar ik las op het forum dat jij zei dat rijpe walnoten nog in dop, meer smaak geeft dan de net gevallen walnoot, als dat zo is, dan kan ik het hele jaar de walnoten likeur maken.

Beantwoorden
Berichten: 143
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

@Robbert, jou recept van 2018, je begint met 650 ml alcohol, wat is het begin percentage?

Beantwoorden
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10595

@gerard01 70 % maar je kunt ook hoger gebruiken dan wordt de likeur wat hogerΒ  .

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@robbert ah dankje en mag

Β 

Β 

aha dankje Robbert, deze forum is echt top, giga info, maar mensen die hier zo lang dit doen in een giga rijk aan infomatie voor beginners. Enne nog een vraag, is er nog een tip om die klere hoeveelheid aan walnoten op een eenvoudige manier open te breken.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@gerard01 hamer

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@rinus55 lol ik heb het geprobeerd met een hamer, man wat een werk om de inhoud eruit te halen.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@gerard01 als je de schalen niet gaat gebruiken koop je toch gepelde

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@rinus55 ik had gepelde gekocht maar die gaf een troebele resultaat die ik niet helder kreeg na filtratie

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@gerard01 vreemd, ik had bij gepelde een beter resultaat dan ongepelde, denk dat de versheid mee telt.

ik gebruikte van de lidllΒ 

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@rinus55 ongepelde bedoel je van 24 juni, de eerste begint bij mij steeds lekkerder te smaken over tijd. De gepelde van oktober die ben ik nu aan het ontdoppen,wat een tijd rovende klus is.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

Aha een moker die de oplossingΒ 

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 143

@robbert kan ik jou recept verdubbelen, ik heb een weckpot van 7 liter

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?