Hoi allemaal
na een paar maal Suikerwasch gemaakt te hebben
las ik dat het beter kon door dat Suikerwasch een “chemische” bijsmaak kan krijgen
nu wil ik wat maken met spullen uit zo maar een supermarkt zo dat iedereen het kan maken
zonder koken dan wel behalve de suiker
dus ben nu met havermout bezig dit zou een zachte smaak geven
dus…
wat ik nu doe
-neem een 30l gist emmer met 5 L water (wil geen kokend water )
-neem soeppan 10L met 4l water
- als water 60 graden is voeg 4kg suiker toe en 50 ml citroensap uit flesje
- breng alles op 80/90 graden en laat 40 min inverteren
-voeg de suikerstroop toe aan de 5L water in emmer
-water is te warm voor de havermout dus vul emmer tot 20 L met koud water
-doe een brouwzak in de emmer doe de havermout in brouwzak
- voeg 1 blikje tomatenpuree toe 140 gr dat is voeding voor gist
- roer alles door in brouwzak
- vul emmer met koud water tot 25 L
- wacht tot temperatuur net onder 30 graden is
- strooi zakje prestige wd gist over de havermout
- roer dit na 15 min door de havermout
- de prestige wd gist heeft ook enzymen die met de havermout werken
- doe de zak dicht dit is straks makkelijk met verwijderen van vezel resten havermout
-sluit emmer en plaats waterslot
- wacht tot het vergisten klaar is
- verwijder zak met havermout en laat uit lekken in emmer
-wacht een dag tot gist naar bodem is gezakt of verwijder op andere manier
- stoken maar ik heb dan ca 3l ruwbrand 40%
dus
graag commentaar
dit werkt wel maar ik vraag me af hoe ver ik de verhouding suiker
tov de haver kan aanpassen
en 8 pakken havermout maakt het veel te dik word een blok
in dat flesje citroensap zit ook conserveer middel maar lijk ik geen last van te hebben
mischien suggesties voor ander gist
bij still it hebben ze het over yellow label gist die dit ook kan maar dat
kan ik hier niet vinden
Voor zover ik weet moet de suiker oplossing om te inverteren zeker 10 minuten zachtjes koken en een verhouding van een halve liter water per kilo suiker hebben. En ik ben zelf niet zo dol op tomatenpuree als gistvoeding. Geeft smaak en verkleurt plastic en havermout op zich is al voeding genoeg volgens mij.
Ik gebruik het recept van de snelle wodka, met 1 liter zemelen die ik aan de kook breng in 3 liter water met wat gistvoeding en een snufje MgSO4 en een pluk eierschalen.
Daarnaast een pan met 3 kg suiker, anderhalve liter water en anderhalf borrelglas biologisch citroensap. Aan de kook brengen en laten staan.
Na pakweg een half tot een heel uur 5 liter water vernevelen in een gistvat, de beide pannen daarin leeggieten en uitspoelen tot 20 liter most. Vitaminepilletje verpulveren en erop strooien en dan 42 gram droge bakkersgist er op strooien.
Na een paar dagen inverteer ik nog 1,5 kg suiker en doe die erbij en dan vul ik aan tot pakweg 23 liter.
Gist mooi uit en alles bezinkt netjes: gist op de bodem en de zemelen daar bovenop. De stookwijn schuimt niet, dus de ketel kan voor 90 % gevuld worden. Met een beetje geduld krijg je een prachtige, glasheldere stookwijn.
Lijkt me veel minder geknoei dan jouw recept met havermout en tomatenpuree. Dat laatste spul is helemaal lastig en gebruik ik allang niet meer: alles kleurt oranje.
Bovenstaand recept geeft nog wel een lichte graansmaak, maar dan zou je een keer extra kunnen stoken, als je dat niet wilt.
4 kilo suiker kun je oplossen in 2 liter warm water . Je moet minimaal 40 min dit verwarmen voor Inverter. Dat is niet voldoende om alles om te zetten maar wel voldoende om het te vergisten.
Tomatenpuree werkt als voeding voor gist maar het is kneierij van moonshiners. Het verzuurt het beslag en vervuilt miet alleen jou ketels maar ook geeft het bijsmaak.
Havermout uit super is bewerkt en daarbij is deels eiwit omgezet in aminozuren goede voeding voor gist. Verder geeft havermout weinig toevoeging aan rendement. En wanneer je gedestilleerd voor zuiver alcohol zal je weinig aan aroma toevoegen.
Suiker alcohol blijft een scherpere smaak houden zeker ook bij het gist type wat jij gebruikt.
Een koop gist als C70 van fermentis en redstar dady zal ook verbetering geven in resultaat even als bakkersgist. Daarbij is met deze gisten kans op mislukken uitgesloten .
Wil je een zachter alcohol profiel kun je met gewoon mout en graan in zelfde tijd bestek door te maischen een beter beslagen maken.
Let wel op dat een een of twee staps maischen ( dus simpel beslag voor " neutraal " )met mout en haver (dus niet havermout schilfers) een grote kans geeft schuimen .
Gerste mout en tarwe. Geeft zeer zacht alcohol . En is simpel te maken.
Wow bedankt voor deze reacties
duurt even voor ik alles doorgelezen heb
het is niet zo dat ik een chemisch maar door een gebrek aan ervaring weet ik soms niet wat ik ruik
bv
ik had gewoon veel oude wijn door de airstil gehaald en het resultaat had een bepaald aroma maar kon het niet thuis brengen
kreeg ik vorig weekend jenever wat op sherry vaten heeft gelegen toen dacht ik dat is niets voor mij
maar wat ik zelf had gemaakt was dan beter
denk dat er ook iets van sherry is door gegaan en dat is een smaak die blijft hangen
zo leren we steeds weer wat
Voorraadje om likeur te maken is helaas op dus bij deze reclame voor de stookwinkel vergisting vaten 😀 . 6 kg invert suiker (zachtjes koken gedurende 45 min 2x 3 kg) 5 gram citroen zuur, 70 gram bakkersgist en 25 liter water (5x) en nu even paar weken wachten. Dan over de T500 daarna laat ik het paar dagen staan open aan de lucht met doek (even geen tijd). Door verdunnen naar 40% met bronwater en haal ik over door een koolstof filter en nog een keer door de T500.