Meldingen
Alles wissen

Suikerwasch + beter


Berichten: 9
Topic starter
(@eric-jan)
Active Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Hoi allemaal 

na een paar maal Suikerwasch gemaakt te hebben 

las ik dat het beter kon door dat Suikerwasch een “chemische” bijsmaak kan krijgen

nu wil ik wat maken met spullen uit zo maar een supermarkt zo dat iedereen het kan maken

zonder koken dan wel behalve de suiker

dus ben nu met havermout bezig dit zou een zachte smaak geven

dus…

wat ik nu doe 

-neem een 30l gist emmer met 5 L water (wil geen kokend water )

-neem soeppan 10L met 4l water 

- als water 60 graden is voeg 4kg suiker toe en 50 ml citroensap uit flesje

- breng alles op 80/90 graden en laat 40 min inverteren

-voeg de suikerstroop toe aan de 5L water in emmer

-water is te warm voor de havermout dus vul emmer tot 20 L met koud water

-doe een brouwzak in de emmer doe de havermout in brouwzak

- voeg 1 blikje tomatenpuree toe 140 gr dat is voeding voor gist

- roer alles door in brouwzak

- vul emmer met koud water tot 25 L

- wacht tot temperatuur net onder 30 graden is

- strooi zakje prestige wd gist over de havermout 

- roer dit na 15 min door de havermout 

- de prestige wd gist heeft ook enzymen die met de havermout werken

- doe de zak dicht dit is straks makkelijk met verwijderen van vezel resten havermout

-sluit emmer en plaats waterslot 

- wacht tot het vergisten klaar is

- verwijder zak met havermout en laat uit lekken in emmer

-wacht een dag tot gist naar bodem is gezakt of verwijder op andere manier

- stoken maar ik heb dan ca 3l ruwbrand 40% 

dus

graag commentaar 

dit werkt wel maar ik vraag me af hoe ver ik de verhouding suiker

tov de haver kan aanpassen

en 8 pakken havermout maakt het veel te dik word een blok

in dat flesje citroensap zit ook conserveer middel maar lijk ik geen last van te hebben

mischien suggesties voor ander gist

bij still it hebben ze het over  yellow label gist die dit ook kan maar dat

kan ik hier niet vinden

Beantwoorden
14 reacties
6 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2010

@eric-jan ik weet niet hoe je de vorige stookwijn gemaakt heb die een chemisch luchtje had, maar heb je ook al eens met de zoekopdracht naar "neutrale alcohol"of "RuMo's simpel alcohol recept" gezocht?

https://stookforum.nl/forums/recept/receptje-gevonden-snel-fermenteren/#post-105405

Ik snap wel dat het lastig zoeken is want van de meer dan 100.000 berichten gaan er meer dan de helft over neutrale alcohol 😉 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 381

@rumo dat zegt ook wel wat over neutraal, ik dacht ook ooit koop een t500, gooi 8kg suiker in water en turbo gist erbij en 3 dagen later heb ik neutraal, helaas 😉

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2010

@harryd1969 daar kom ook bij dat er heel veel hardnekkige verhalen op het internet blijven rond gaan. Helaas zijn dit meestal oude achterhaalde recepten uit de tijd dat er nog gestook werd bij maanlicht in afgelegen gebieden. En dat heeft niets met een thuisdistillateur te maken maar blijven wel regelmatig op het forum terug komen. Maar begrijp me goed als iemand tevreden is over zijn eind product moet je gewoon door gaan met je recept. Maar als er iemand ontevreden is en er wordt weer iets van turbo of puree genoemd is er altijd wel weer een geduldig forum lid die weer de zelfde adviezen geeft.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 381

@rumo ja en in het begin is het lastig onderscheiden , het wordt zo makkelijk gesteld, veel suiker oplossen in water turbo gist door een t500 en je hebt mooie neutrale alcohol…. Nou je hebt alcohol maar daar is dan ook alles mee gezegd.. ik vond t niet te zuipen… alleen geschikt als brandstof of zo…

 

goede neutraal maken is verdomd lastig en kost veel tijd. En als je t gaat uitrekenen ook best veel geld, dus als je neutraal wil maken puur als besparing kun je dat beter vergeten , maar dat is mijn mening. Wat je zegt wat de ene te drinken vind, is voor de ander bagger. 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2010

@harryd1969 zoals al vaker aangehaald hoef een Turbo gist niet per definitie slecht te zijn. Turbo gist wordt wereldwijd veel verkocht en daar zitten best wel te vrede klanten bij. Maar je moet je dan wel aan het recept houden en dus de actieve kool en klaringsmiddel gebruiken. Dan minstens 2 maal door een kolom ketel distilleren en tussen door filteren met een koolstof filter. Ook kan je beter geen 8kg suiker gebruiken voor 25 liter stookwijn omdat je dan alleen een optimaal resultaat behaal onder laboratorium omstandigheden.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 381

@rumo nou ik heb t op alle mogelijke manieren geprobeerd , volledig volgens de handleidingen, met klaringsmiddel, zonder, met kool, zonder kool, alles van dezelfde leverancier gekocht, in de t500, in de istill, ik krijg het er niet fatsoenlijk uit, ik vind het tenminste niet neutraal, er zit duidelijke bijsmaak aan. Sowieso is suiker alcohol scheper dan graan alcohol, maar naar mijn idee komen een deel van de bijsmaken door teveel suiker en de turbo gist. 
persoonlijk zie ik ook niet echt een voordeel van de turbo gisten en de hoge opbrengsten, fermenteren en stoken kost tijd en dan beter voor kwaliteit gaan. 
ik stook nu meestal neutraal van granen in de istill en vind dat persoonlijk de betere. Ook wel een van de fast fermenting vodka recepten.

 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 497
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor zover ik weet moet de suiker oplossing om te inverteren zeker 10 minuten zachtjes koken en een verhouding van een halve liter water per kilo suiker hebben. En ik ben zelf niet zo dol op tomatenpuree als gistvoeding. Geeft smaak en verkleurt plastic en havermout op zich is al voeding genoeg volgens mij. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@eric-jan)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Active Member
Berichten: 9

@mccorner goede tip wat betreft tomatenpuree ik ga op zoek naar een zuurtje

als dat er is word het limoncello 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1284
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik het recept van de snelle wodka, met 1 liter zemelen die ik aan de kook breng in 3 liter water met wat gistvoeding en een snufje MgSO4 en een pluk eierschalen.

Daarnaast een pan met 3 kg suiker, anderhalve liter water en anderhalf borrelglas biologisch citroensap. Aan de kook brengen en laten staan.

Na pakweg een half tot een heel uur 5 liter water vernevelen in een gistvat, de beide pannen daarin leeggieten en uitspoelen tot 20 liter most. Vitaminepilletje verpulveren en erop strooien en dan 42 gram droge bakkersgist er op strooien.

Na een paar dagen inverteer ik nog 1,5 kg suiker en doe die erbij en dan vul ik aan tot pakweg 23 liter.

Gist mooi uit en alles bezinkt netjes: gist op de bodem en de zemelen daar bovenop. De stookwijn schuimt niet, dus de ketel kan voor 90 % gevuld worden. Met een beetje geduld krijg je een prachtige, glasheldere stookwijn.

Lijkt me veel minder geknoei dan jouw recept met havermout en tomatenpuree. Dat laatste spul is helemaal lastig en gebruik ik allang niet meer: alles kleurt oranje.

Bovenstaand recept geeft nog wel een lichte graansmaak, maar dan zou je een keer extra kunnen stoken, als je dat niet wilt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10342
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

4 kilo suiker kun je oplossen in 2 liter warm water  . Je moet minimaal 40 min dit verwarmen voor Inverter.  Dat is niet voldoende om alles om te zetten maar wel voldoende om het te vergisten.

Tomatenpuree werkt als voeding voor gist maar het is kneierij van moonshiners. Het verzuurt het beslag en vervuilt miet alleen jou ketels maar ook geeft het bijsmaak.

Havermout uit super  is bewerkt en daarbij is deels eiwit omgezet in aminozuren  goede voeding voor gist. Verder geeft havermout weinig toevoeging aan rendement. En wanneer je gedestilleerd voor zuiver alcohol zal je weinig aan aroma toevoegen. 

Suiker alcohol blijft een scherpere smaak houden zeker ook bij het gist type wat jij gebruikt. 

Een koop gist als C70 van fermentis en redstar dady zal ook verbetering geven in resultaat even als bakkersgist. Daarbij is met deze gisten kans op mislukken uitgesloten . 

Wil je een zachter alcohol profiel kun je met gewoon mout en graan in zelfde tijd bestek door te maischen een beter beslagen maken. 

Let wel op dat een een of twee staps maischen ( dus simpel beslag voor " neutraal " )met mout en haver (dus niet havermout schilfers) een grote kans geeft schuimen . 

Gerste mout en tarwe. Geeft zeer zacht alcohol . En is simpel te maken.

Beantwoorden
2 Reacties
(@eric-jan)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Active Member
Berichten: 9

@robbert hoi zat Nog na denken over jou opmerking over tomatenpasta en zuur

waarschijnlijk geeft het ene gist of andere ook bijdrage aan een soort karakter van de alcohol die je maakt

dus hoe je het maakt en wat je er van wil maken heeft een relatie 

bv absinthe werd gemaakt van druiven alcohol en van bieten alcohol

maar in een absinthe recepten komt ook wel eens citroenschil voor 

dus als je een alcohol hebt met een zuur karakter kan je daar rekening mee houden

maar ja ik proef zuur denk ik minder 

kan zo augurken eten en andere dingen uit zuur maar ken ook mensen die dan hard weg lopen bij zuur

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10342

@eric-jan verzuring door tomaten puree in beslag is wat anders dan zuur in smaak . Verzuring in beslag kan zorgen voor " azijn steek "  en dus acetaat vorming.  Je verknald je beslag ermee ook in bijsmaak. Ook tijden stoken met een echte ketel  ( dus niet moderne rvs ) kan een te zuur beslag ook zweem en koper oxides geven bij destilatie. 

Zuren geven estervorming moet zowiezo altijd om gedacht worden . 

Absint word gemaakt van druiven alcohol  , graan alcohol en goedkopere vroeger met rietsuiker . Bieten alcohol / tafelsuiker is scherp en niet prettig in smaak en afdronk. Is pas na 1920 dat men met bieten suikers ging werken in alcohol industrie . Absint is al van 1640 bekend als eerst elixer en in 18e eeuw als sterke drank.

Officieel is absint uit 3 basis producten, venkel, anijs zaad . Geen steranijs! En alsem . En daarvan niet alleen bloem maar van wortel tot bloem . De gehele struik . Na opheffen van verbod op absint werden meerdere kruiden gebruikt . In 1912 werd absint verboden en vervangen door pastis  waar later weer alsem werd aan toegevoegd.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@eric-jan)
Active Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Wow bedankt voor deze reacties 

duurt even voor ik alles doorgelezen heb

het is niet zo dat ik een chemisch maar door een gebrek aan ervaring weet ik soms niet wat ik ruik

bv 

ik had gewoon veel oude wijn door de airstil gehaald en het resultaat had een bepaald aroma maar kon het niet thuis brengen

kreeg ik vorig weekend jenever wat op sherry vaten heeft gelegen toen dacht ik dat is niets voor mij

maar wat ik zelf had gemaakt was dan beter 

denk dat er ook iets van sherry is door gegaan en dat is een smaak die blijft hangen

zo leren we steeds weer wat

Beantwoorden
Berichten: 140
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Voorraadje om likeur te maken is helaas op dus bij deze reclame voor de stookwinkel vergisting vaten 😀 . 6 kg invert suiker (zachtjes koken gedurende 45 min 2x 3 kg) 5 gram citroen zuur, 70 gram bakkersgist en 25 liter water (5x) en nu even paar weken wachten. Dan over de T500 daarna laat ik het paar dagen staan open aan de lucht met doek (even geen tijd). Door verdunnen naar 40% met bronwater en haal ik over door een koolstof filter en nog een keer door de T500.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?